Ifølge et nyt studie har mænd, der ser dem selv som playboys, eller som føler, at de har magt over kvinder, større tilbøjelighed til at have et dårligere mentalt helbred end mænd, der i mindre grad indordner sig den traditionelle manderolle.
Studiet, der er publiceret i Journal of Counselling Psychology, afslører også, at mænd, som indordner sig de maskuline normer, er mindre tilbøjelige til at søge hjælp for psykologiske problemer.
Studiet bygger på en metaanalyse af omkring 80 studier, der tilsammen havde gjort brug af 19.543 forsøgsdeltagere.
Forskerne fra Indiana University forsøgte at identificere sammenhængen mellem det psykiske helbred, og i hvor høj grad mændene indordnede sig under den traditionelle manderolle, og det var netop dette, alle de analyserede studier fokuserede på.
\ Metaanalyse
Metaanalyse er en statistisk sammenfatning af resultater fra flest mulige videnskabelige undersøgelser af en afgrænset problemstilling.
De traditionelle kønsroller er en socialt konstrueret forestilling om den adfærd, som er typisk for kvinder eller mænd i et givet samfund.
\ Læs mere
Målestok for maskuline normer
Studierne, der blev analyseret i metaanalysen, benyttede en målestok for 11 dimensioner af maskuline normer:
- At vinde

- Følelsesmæssig kontrolRisikovillighedVoldelighedDominansDyrkelse af playboy-adfærdSelvtilstrækkelighedArbejdets forrangMagt over kvinderForagt for homoseksuelleDyrkelse af status
Studierne målte, hvilke dimensioner der var associeret med den positive eller negative mentale sundhedstilstand, og om forsøgsdeltagerne havde søgt psykologisk hjælp.
Ni dimensioner var i signifikant grad associeret med et dårligere psykisk helbred som depression, angst og manglende socialt velvære.
Forskerne fandt, at selvtilstrækkelighed, dyrkelse af playboy-adfærd og magt over kvinder konsekvent var associeret med et dårligere psykisk helbred.
\ Læs mere
»Utidssvarende og simplificeret tilgang«
En gruppe australske forskere, der ikke har været involverede i studiet, advarer dog om, at metastudiet bruger en utidssvarende og simplificeret tilgang til kønsnormerne, som ikke adresserer maskulinitetens kompleksitet.
»Det er en teori og en måde at granske mænd og mænds liv, som jeg af mange forskellige årsager føler, er problematisk,« siger Jo River, som forsker i mænds helbred og selvmordsforebyggelse ved University of Sydney.
»Hovedsagen er, at mænds holdninger og synspunkter til idealbilledet af en mand ikke fortæller os noget om magtforholdet mellem mænd og maskuliniteten, eller hvilken effekt det har på visse mænds mentale helbred; særligt hvordan det påvirker mænd fra en række forskellige baggrunde, som vælger at legemliggøre de dominerende mandsidealer.«

»Metaanalysernes statistiske teknik er nyttig til visse formål, men de medfører altid fortolkningsproblemer. Det er at gå alt for langt, hvis man tror, at denne rapport kan fortælle os noget klart eller afgørende om mænd generelt,« siger han.
»Målestokken for maskulinitet – angiveligt en præcis målestok for, hvor meget mændene indordnede sig maskuline normer – er baseret på en meget simplificeret, faktisk utidssvarende, opfattelse af kønsnormerne.«
»Når kvantitative studier har solid information om, hvad mennesker rent faktisk gør, er de mere værdifulde. Det kan være meget informativt simpelthen at tale med mændene om deres adfærd i forbindelse med at søge hjælp. Men i denne rapport er selv denne adfærd behandlet på et ekstremt abstraktionsniveau,« siger Raewyn Connell.
\ Læs mere

Fitness og motion har en positiv og beskyttende effekt
Lektor Michael Flood tilføjer, at ikke alle de traditionelle maskuline egenskaber har en negativ effekt på mændenes helbred.
Han fortæller, at fitness og motion ofte har en positiv og beskyttende effekt på de mænd, der i høj grad tager de maskuline egenskaber til sig.
»Det, som dette studie fortæller os, er, at vi har brug for sociale og kulturelle løsningsmodeller på mænds helbred, og at vi skal adressere maskulinitetens mere omfattende konstruktioner, som former mændenes liv,« siger Michael Flood.
\ Læs mere
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation, og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.
\ Kilder
- Jo Rivers profil (University of Sydney)
- Raewyn Connells profil (University of Sydney)
- Michael Floods profil (University of Wollongong)
- ‘Meta-Analyses of the Relationship Between Conformity to Masculine Norms and Mental Health-Related Outcomes’, Journal of Counselling Psychology (2017), doi: 10.1037/cou0000176