Nej, du behøver ikke at være dominerende og selvisk for at få en fed karriere
Faktisk kommer du lige så langt ved at være et behageligt mennesker, indikerer en stor, amerikansk undersøgelse. Intet nyt i det, siger dansk arbejdslivsforsker.
karriere personlighed behøver ikke være selvisk og kynisk

Fortællingen om Apple-grundlæggeren, Steve Jobs, manden der gav os Mac-computeren og iPhonen, er fortællingen om kynikeren, der ingen midler skyede for at få succes. Og succes fik han. Men sådan behøver det ikke at være. (Foto: Matthew Yohe / Creative Commons Attribution 3.0)

Fortællingen om Apple-grundlæggeren, Steve Jobs, manden der gav os Mac-computeren og iPhonen, er fortællingen om kynikeren, der ingen midler skyede for at få succes. Og succes fik han. Men sådan behøver det ikke at være. (Foto: Matthew Yohe / Creative Commons Attribution 3.0)

En forfremmelse? Ej, det er du aaalt for sød til. Men egoisten Mike ovre fra marketing får helt sikkert snart en lønforhøjelse. Den idiot. 

Måske tænker du, at det altid er store egoer og dumme svin med rundsave på albuerne, som løber med de gode jobs og ender i magtfulde stillinger. Men sådan er det ikke nødvendigvis.

Det konkluderer et nyt amerikansk studie, der allerede begyndte i 2004, da forskerne kortlagde personlighedstrækkene blandt 457 universitetsstuderende.

14 år senere, i 2018, checkede forskerne ind igen, for at se hvordan det stod til med de tidligere studerendes karrierer, og konklusionen var: 

»Uagtet personen og konteksten gav ubehagelige personlighedstræk hos nogle af personerne ikke nogen fordele i kampen om at få mere magt - selv ikke i mere hensynsløse ‘alle-mod-alle’-organisatoriske kulturer,« fortæller en af forskerne bag studiet, Cameron Anderson, der er professor i psykologi ved Berkeley Haas School of Business, i en pressemeddelelse.

Forskerne bag det nye studie, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS, definerer ubehagelige personlighedstræk som værende konfrontationssøgende, kold, ufølsom og egoistisk. 

Sådan har forskerne gjort

Forskerne kortlagde i midten af 2004 personlighedstrækkene hos 457 amerikanske universitetsstuderende ved hjælp af "fem-faktormodellen", også kendt som “The Big Five”. 

Det er en personlighedsmodel, der inddeler folk i fem overordnede personlighedstræk: 

  • ekstraversion (indadvendt-udadvendt)
  • neuroticisme (bekymret-rolig)
  • åbenhed (konventionel-original) 
  • samvittighedsfuldhed (upålidelig-trofast) 
  • venlighed (irritabel-godmodig)

I 2018, 14 år efter første undersøgelse, så forskerne på, hvilke karrierer de tidligere studerende havde nu. Men folk kan jo skifte personlighed, så forskerne bad også de tidligere studerendes kollegaer om at give en karakteristik af testpersonerne. 

Konklusionen var, at folk med ‘ubehagelige’ personlighedstræk ikke nødvendigvis havde mere succes i erhvervslivet. 

Steve Jobs havde ry for at være et succesfuldt svin

Apple-grundlæggeren Steve Jobs er en slags arketype på, hvordan personer med såkaldte ‘ubehagelige’ personlighedstræk kan få ekstrem succes i erhvervslivet, pointerer forskerne i studiet.

»Steve Jobs har et ry for at være et svin og have succes med det,« supplerer professor emeritus Helge Hvid, der har forsket i arbejdsliv i godt 30 år. Han har ikke været involveret i det amerikanske studie, men har læst det for Videnskab.dk.

Helge Hvid er tilknyttet Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet, og han kan sagtens genkende »den folkelige fortælling« om, at de spidse albuer giver en bedre karriere. Men der er også en anden fortælling på spil: 

»Hvis du ser julekalendere, så har de næsten altid en kritik af præstationssamfundet, hvor en person går for meget op i økonomisk succes og arbejde på bekostning af det gode familieliv. Det er en meget udbredt myte,« fortæller arbejdslivsforskeren.

Studiet afviser ikke, at kynisme kan give succes

Denne myte prikker det nye studie måske lidt til, men forskerne dræber den ikke, understreger Helge Hvid.

Han påpeger, at den amerikanske undersøgelse ikke partout udelukker, at selviskhed eller kynisme sagtens kan være en måde at stryge til tops på. 

»Det er et studie med et flot design. Men egentlig kan man også konkludere, at de ikke rigtigt finder ud af noget nyt,« pointerer Helge Hvid og uddyber:

»De formår at lave en sjov historie ud af det, når de skriver, at folk, der opfører sig som idioter, ikke nødvendigvis har mere succes. Men egentlig viser de bare, at personlighed ikke har nogen betydning. Det er den mest nærliggende konklusion.«

Forskerne viser altså, at man kan have succes, både hvis man er sød og rar og samarbejdsvillig, og hvis man stormer frem mod forfremmelsen med fråde om munden. Og så er vi jo lige vidt. 

Den kontroversielle, canadiske kendis-psykolog Jordan Peterson plæderer for, at kyniske mennesker får mere i løn. Sådan behøver det ikke at være, viser nyt studie. (Video: TheArchangel911)

Psykopater behøver ikke være dårlige ledere

Forskerne bag det nye studie advarer samtidig mod at ansætte folk med ‘ubehagelige personlighedstræk’ - det, forskerne bag kalder for ‘jerks’ - i lederpositioner, da det kan skade arbejdspladsen.

Der er eksempler på, at, folk i lederpositioner har flere psykopatiske træk end gennemsnittet, og der findes også forskning, der peger på, at meget selviske ledere kan køre organisationer i sænk. Omvendt peger anden forskning på, at passive ledere også kan være skadelige.

I grunden er virkeligheden på arbejdsmarkedet dog mere nuanceret end det sort-hvide billede af gode og onde ledere, fortæller Helge Hvid. 

»Det er meget afhængigt af sammenhængen. Hvis man arbejder med mennesker, så kræver det en vis portion empatiske evner. Omvendt, hvis man arbejder med finans, hvor der er meget individuel præstation og meget klarere instrumentelle mål, så kan man bestemt opnå succes ved at være meget selvhævdende.« 

Kan det så nogensinde være nyttigt at være et svin?

»Ja, det kan det da. Det kan man da også komme langt med, afhængigt af hvad man vil. Hvis man har psykopatiske træk, charme og selvtillid, og man ikke stiller spørgsmålstegn ved sig selv og ikke har moralske skrupler. Det kan man bestemt komme langt med i nogle brancher.«

Skizofrene krav på arbejdsmarkedet i dag

Ifølge Helge Hvid viser debatten meget godt de lidt skizofrene krav, der stilles til de fleste i det moderne arbejdsliv. Vi skal både være ‘holdspillere’, og så skal vi være ‘individuelle performere’:

»Det er de færreste jobopslag i dag, der ikke stiller de to krav til én. Man skal kunne være resultatorienteret, men samtidig er mange arbejdspladser blevet enormt team-organiserede i dag, så man skal også kunne være flink, hjælpsom og åben,« fortæller Helge Hvid, der anbefaler, at man ser reality-programmer som Robinson eller Paradise Hotel, hvis man vil blive klogere på det moderne arbejdsmarked:

»Den slags programmer afspejler meget godt, hvordan arbejdsmarkedet fungerer for de fleste. De arbejder allesammen i teams, og samtidig har de hver især et individuelt mål.«

Hvad er så dit råd til, hvordan man opnår succes i dag? 

»Mit allerbedste råd er, at man spørger sig selv, om det er det (at stryge til tops, red.), man vil, eller hvorfor man vil have succes. Det kan være dejligt at avancere på arbejdet, men jeg tror ikke, at det er et godt livsprojekt. Mit råd er, at man når længst, fordi man vil opnå noget og gøre en forskel. At avancere for at avancere er spild af livskvalitet,« siger Helge Hvid.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk