Holocaust benægtes for sjov
Al fakta viser, at millioner af jøder blev udryddet af nazisterne under Anden Verdenskrig. Alligevel holder en lille gruppe benægtere fast i, at mordene aldrig fandt sted. Det er 'sjovt, provokerende og udfordrende', mener en talsmand.
Holocaust, Auschwitz, Auschwitz-dag, benægtelse, Ole Kreiberg, Torben Jørgensen

Den berømte og berygtede indgang til Auschwitz med den bedrageriske tekst 'Arbeit Macht Frei'. Man regner med, at omkring tre millioner mennesker døde i kz- og udryddelseslejre under Anden Verdenskrig. (Foto: Tulio Bertorini (tbertor1))

Den berømte og berygtede indgang til Auschwitz med den bedrageriske tekst 'Arbeit Macht Frei'. Man regner med, at omkring tre millioner mennesker døde i kz- og udryddelseslejre under Anden Verdenskrig. (Foto: Tulio Bertorini (tbertor1))

En tysk soldat går ind i en barak i en koncentrationslejr. I barakken ligger ejendele fra jøder.

Blandt ejendelene opdager soldaten tre spædbørn indhyllet i et tæppe. Soldaten griber fat i det ene spædbarn, hiver det ud af tæppet og slår barnet hårdt mod væggen. Det kræver flere slag, før babyen dør.

En soldaterkammerat træder ind og erklærer, at det kan gøres bedre. Han griber én af de to andre babyer, fører armene et godt stykke bag ved ryggen og slynger barnet mod væggen. Det bliver dræbt med et enkelt slag.

Det tredje barns skæbne kender vi ikke. Øjenvidnet løb sin vej.

Seks millioner dræbte

De forfærdelige historier fra nazisternes udryddelse af 'svage' mennesker under Anden Verdenskrig i 1930'erne og 1940'erne er nærmest utallige.

De er fortalt af blandt andre Adolf Hitlers særligt udvalgte SS-soldater og jødiske øjenvidner, og erfaringerne er nedfældet i hundredtusindvis af nazistiske dokumenter om krigens rædsler. Det hele er kortlagt og bevaret af historikere, arkæologer, socialpsykologer og jurister verden over.

Op mod seks millioner børn, voksne og ældre europæere døde uden for kamp under Anden Verdenskrig i det, man i dag kalder Holocaust - folkedrab på forfulgte grupper.

De fleste var polske og russiske jøder, men også sigøjnere, homoseksuelle, politiske modstandere af nazisme (især socialdemokrater og kommunister), Jehovas Vidner og handikappede blev dræbt med enten tilfældig vold eller skud i gaderne eller ved at blive gasset, sultet eller slået til døde i én af udryddelseslejrene.

Alene i koncentrationslejren Auschwitz i Polen - der i 1940'erne blev udbygget til udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau - blev en million mennesker slået ihjel.

De arbejdede på fabrikker i nærheden, inden de døde af udmattelse, sult eller sygdomme som tyfus. Eller de blev gasset ihjel, allerede da de ankom til lejren, eller når der ikke længere var brug for dem.

Udryddelses- og kz-lejre

Udryddelseslejre var kun til massedrab.

Koncentrationslejre (kz-lejre) var bl.a. opdragelsesanstalter, straffelejre, arbejdslejre og krigsfangelejre, men ikke direkte udryddelseslejre.

Kilde: Holocaust-uddannelse.dk

Røntgenstråling i kønsorganerne

Enkelte af de forfulgte måtte betale en endnu højere pris, før de døde i en kz-lejr eller en udryddelseslejr. De blev indlemmet som forsøgskaniner i menneskelige eksperimenter.

I Dachau udenfor München blev fanger sænket ned i iskoldt vand, for at observere hvor lang tid der gik, før de døde. Det skulle afsløre, hvor hurtigt man skulle redde soldater, som for eksempel blev skudt ned over Den Engelske Kanal.

Andre fanger fik knust lemmer og organer i trykkamre, som simulerede udspring fra store højder i faldskærm.

I Ravensbrück ved Berlin lavede læger forsøg på at sterilisere kvinder og mænd med røntgenstråling i kønsorganerne og ved at fjerne muskelvæv og knogler. 'Forskningen' skulle afsløre, hvordan man kunne forhindre åndssvage og underlegne racer - dem, som ikke var ariere - i at få børn.

'Dødens Engel' syede tvillinger sammen

I Auschwitz undersøgte den berygtede læge Josef Mengele tvillinger, for at finde ud af om man kunne fremelske tvillingefødsler og på den måde få flere arier hurtigere.

Dr. Mengele - også kaldt 'Dødens Engel' - skar i tvillingerne og sendte deres kropsdele til undersøgelse i Berlin.

Josef Mengeles smil dækker over grusomme eksperimenter i Auschwitz. De gik bl.a ud over mandlige fanger, som fik slået huller i skinnebenet, så man kunne sende rør ind. Gravide kvinder blev i stedet sparket i maven, så fostrene kunne blive aborteret og brugt til forsøg. (Foto: Auschwitz-museet, http://www.auschwitz.org.pl/)

Mengele forsøgte også at sy tvillingernes kroppe sammen, for at se om de kunne blive til én. Han brugte  kontrastvæske til at ødelægge øjnene på børn, da han kunstigt ville skabe blå øjne, og han legede med at gøre andre fanger så syge af sult, at der gik hul på deres tynde kinder, inden han fodrede dem op igen, for at se hvad der så skete.

Samtidig tvang han andre fanger til at tegne, hvad de så.

Torturen og henrettelserne i Auschwitz stoppede 27. januar 1945, da lejren blev indtaget og 7.000 fanger befriet af Sovjetunionens Røde Hær.

Derfor er 27. januar udråbt til international Auschwitz-dag, hvor ofre for tortur og nedslagtning i Holocaust og andre folkedrab bliver mindet i en række europæiske lande.

Intet at være i tvivl om

Anders Otte Stensager har som Holocaust-arkæolog brugt flere år på at studere arkæologiske fund og materielle levn fra nazistiske udryddelseslejre som Auschwitz.

Et undersøgelsesteam har blandt andet fundet resterne af et bruserhoved fra ét af lejrens gaskamre. Brusehovedet er interessant, fordi hullerne til vandet kun er imiterede; de går ikke hele vejen igennem.

Ifølge Anders Otte Stensager er fundet med til at bekræfte beretninger fra overlevende om, at folk blev lokket ind i store brusekabiner med udsigt til et bad, men at der aldrig kom vand ud af bruserne. Fangerne blev i stedet gasset til døde.

Nogle af ofrene for Josef Mengeles eksperimenter: Børn i Auschwitz. (Foto: Auschwitz-museet, http://www.auschwitz.org.pl/)

Anders Otte Stensager har desuden skrevet bogen »Nazilægen Josef Mengele. Liv og forbrydelse« om Josef Mengele og en del af hans 'forskning' i udryddelseslejren.

Holocaust-arkæologen er helt sikker på, at der er blevet dræbt millioner af mennesker, der ikke havde lys hud og blå øjne.

»Der er simpelthen ikke noget at være i tvivl om. Der er så mange enslydende beretninger. Materialet er så overvældende, både historisk, arkæologisk og fysisk, at jeg har svært ved bare at forestille mig, hvordan man kan tvivle på det,« lyder det fra Anders Otte Stensager, der er magister i arkæologi.

Propaganda og overdrivelser?

Men rundt om i verden findes faktisk en del mennesker, som ikke tror på videnskabens ellers ubestridelige fakta om Holocaust.

Internationalt har især historikeren David Irving talt for, at Holocaust aldrig har fundet sted. I stedet mener han, at Holocaust er en gigantisk løgn på tværs af landegrænser, folkeslag og kontinenter.

De samme konspirationstanker lever herhjemme hos en begrænset skare, der kalder sig selv for 'revisionister'. En del af dem er samlet i Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning.

Talsmand for foreningen, Ole Kreiberg, mener, at han i modsætning til den etablerede videnskab altid forsøger at forholde sig kritisk til oplysninger om Holocaust, og at han gennemprøver påstande, så han kan adskille krigspropaganda fra reel forskning.

»Jeg kan ikke kategorisk sige, at der overhovedet ikke var noget Holocaust, men bare, at mange af de ting, der bliver regnet for historie, er propaganda, som stammer fra tvivlsomme kilder. Man må skrive historien om, så der måske stadig er Holocaust, men uden alle overdrivelserne og chokeffekterne,« mener Ole Kreiberg.

Benægternes 3 påstande

Benægtere af Holocaust bruger især tre påstande i deres konspirationsteori:

1) Antallet af henrettede er sat alt for højt som et resultat af propaganda

2) Nazisterne havde slet ikke gaskamre - »no holes, no Holocaust« - og drab var ikke organiseret systematisk

3) Dørene til gaskamrene er genopbygget i Auschwitz, så nogle af dem vender indad. På den måde kunne de ikke åbnes, hvis der lå mange lig efter en gasning

Kilder: Sine Molbæk-Steensig, DIIS, og Torben Jørgensen.

Sprogforsker bedst til historie

Ole Kreiberg bygger sin holdning på skriftlige værker fra det, han betragter som rigtige videnskabsfolk. Artiklerne ligger på hans hjemmeside.

Det drejer sig om blandt andet om den tyske kemiker Germar Rudolf, som afviser, at gas har slået jøder ihjel i udryddelseslejre, og den danske sprogforsker Christian Lindtner, som benægter Holocaust og i øvrigt mener, at kristendommen er en »piratkopi« af buddhisme, og at Jesus i virkeligheden var Buddha.

»De har lavet noget af den videnskabelige forskning, som ligger til grund for vores holdninger. Modstanderne kalder det for propaganda og antisemitisme, men det er politisk propaganda,« mener Ole Kreiberg.

Den kritiske litteratur har fået Ole Kreiberg til at 'undre sig' over flere ting:

At der var barakker i Auschwitz, selvom folk »efter sigende« blev gasset ihjel allerede ved ankomsten

At de mange 'påståede' lig fra udryddelseslejrene slet ikke kunne nå at blive kremeret, som historikere fastslår, fordi leksika, oplysninger fra danske krematorier og fra et krematorium i Canada, ifølge Ole Kreiberg, viser, at det tager flere timer at brænde et enkelt lig af i en ovn. Nazisterne havde ganske enkelt ikke tid til at lave alle de forbrydelser. (Læs også artiklen: Døde mennesker brænder hurtigt)

At historikere - ifølge Kreiberg selv - har sat dødstallet for jøder alt for højt. Mange jøder er slet ikke blevet dræbt, men er flygtet til andre lande eller blot røget ud af statistikken over beboere i Europa, fordi en del af Polen blev indlemmet i Sovjetunionen efter krigen. Ole Kreiberg anslår på den baggrund, at omkring 120.000 mennesker døde i Auschwitz og at omkring 700.000 jøder »døde som direkte eller indirekte følge af tyskernes fremfærd« under Anden Verdenskrig.

»Jeg er ikke videnskabsmand, men det ville være rimeligt, at de forholder sig til de forkerte tal, giver en forklaring på ovnene og fortæller, hvorfor de ser helt bort fra, at halvdelen af Polen blev indlemmet i Sovjetunionen. Det er dem, der har noget at bevise, ikke mig,« mener Ole Kreiberg.

Auschwitz set udefra. Lejren havde hele tre hegn, som fanger skulle forcere, hvis de ville prøve at flygte. Enhver som passerede det første lille hegn blev skudt på stedet. De to næste hegn var udstyret med både pigtråd og elektricitet. (Foto: Pimke)

Holocaust skal retfærdiggøre Israel

Talsmanden for 'revisionisterne' mener, at de etablerede forskere er blevet forblændet af krigspropaganda.

Han ser Holocaust som et resultat af en gigantisk og verdensomspændende konspiration, som blandt andet skulle retfærdiggøre, at den jødiske stat Israel blev grundlagt i årene efter Anden Verdenskrig.

»Israel blev bygget på myten om Holocaust, og uden den ville Israel ikke eksistere i dag. Derfor bliver alle andre meninger undertrykt, og det, jeg siger, kommer aldrig i medierne. Konspirationen ligger i, at man undertrykker det, fordi det ikke passer ind i det virkelighedsbillede, man vil have. Det er ren politik,« mener Ole Kreiberg.

I 1944 blev 440.000 ungarske jøder sendt til Auschwitz. Ovnene i lejren var ikke gearet til at brænde så mange lig af på en gang. Derfor tog man arealerne omkring lejren i brug. (Foto: Sterbenbücher von Auschwitz, vol. 1, s. 192/www.holocaust-uddannelse.dk)

Soldaterne har selv indrømmet

Ole Kreibergs holdninger og argumenter - som du kan se kommenteret i en anden artikel - får historikere over en bred kam til at tage sig til hovedet.

Én af dem er lektor Torben Jørgensen, der har beskæftiget sig med Holocaust i 40 år. Torben Jørgensen har blandt andet har skrevet bogen »Stiftelsen. Bødlerne fra Aktion Reinhard«, der bygger på:

  • dokumenter,
  • vidneudsagn fra jøder, samt
  • vidneudsagn fra en række af de 100 vagter, der var med til slå halvanden million jøder ihjel i udryddelseslejre på 18 måneder.

»Når man har sådan en trekant af kilder kan man holde dem op mod hinanden og begynde at sige noget om, hvem folk er, og hvornår de sandsynligvis taler sandt eller lyver. Grundlæggende fortæller de den samme historie om masseudryddelse,« fortæller Torben Jørgensen, der til daglig underviser amerikanske universitetsstuderende om Holocaust og andre folkedrab ved Danish Institute for Study Abroad i København.

»Det er også interessant, at blandt de 40 vagter, som blev fanget, var der aldrig et øjebliks tvivl om, hvad der var foregået. Alle var klar over, at det var udryddelseslejre, og at jøder kom for at blive myrdet. Det er her, hvor benægterne har ét af deres mange problemer: De folk, som deltog i det, har aldrig benægtet eksistensen,« pointerer Torben Jørgensen.

Gode råd til tvivlere

Er du i tvivl om, hvorvidt en hjemmeside er til at stole på eller ej, så:

1) Vær meget kritisk. Er afsenderen tydeligt? Står en troværdig organisation bag? Hvad vil afsenderen opnå?

2) Gå ind på Google. Skriv "link:www", hvor www er sitets www-adresse. På den måde kan du se, hvem der linker til sitet.

3) Vær opmærksom på, om sitet kommer med udfald mod jøder. Holocaust-benægtelse har altid grund i en form for antisemitisme.

Kilder: Sine Molbæk-Steensig, Afdeling for Holocaust- og folkedrabsstudier, og Torben Jørgensen.

Hvem kan lave så stor en løgn?

Torben Jørgensen har flere gange diskuteret Holocaust med 'revisionister', herunder Ole Kreiberg.

Men han har endnu ikke stødt på et argument, der har åbnet hans øjne for en massiv konspiration.

»Deres påstande indebærer, at nogen har forfalsket papirer spredt ud over hele verden og har kunnet trænge ind i starters arkiver i Øst og Vest for at lave alt det materiale, vi har fra Det Tredje Rige. Hvem har magten til det? Og hvorfor skulle SS-mænd lyve om, at der blev udryddet jøder i treholdsskift?,« spørger Torben Jørgensen og tilføjer, at teorien om, at alverdens forskere sammen skulle dække over en hemmelighed, er decideret latterlig.

»De, der kender universitetsverdenen indefra, ved, at det ikke er et miljø, hvor man prøver at være solidariske med hinanden. Ingen andre steder sidder knivene mere løst. Og hvorfor skulle man lave en fælles konspiration på tværs af lande og tid? For at støtte Israel? Jeg kan godt pege på en masse gamle 68'ere, som ikke kan døje Israel, og som også har beskæftiget sig med det her i universitetsverdenen.«

I stedet har de mange tilfældige argumenter fået Torben Jørgensen til at opgive idealet om at diskutere med benægterne.

»Jeg har tidligere tænkt, at hvis jeg mødte dem i åben debat, så kunne man tilbagevise deres argumenter, men de er i bund og grund håbløse konspirationsteoretikere, som siger en masse daller, og som ikke vil være med til spillereglerne for humanistisk videnskab. Man kan ikke diskutere med dem,« mener Torben Jørgensen.

I 1940 blev Auschwitz oprettet som kz-lejr. I 1942 blev den udbygget med en udryddelseslejr, så den blev det største lejrkompleks i Nazityskland. Auschwitz er siden krigen blevet symbolet på tyskernes såkaldte 'Endlösung' - løsningen på, hvordan man slap af med de mange jøder. (Foto: Trialsanderrors)

Sjovt, fordi det er ulovligt

En række andre europæiske lande har taget konsekvensen og gjort det forbudt at benægte Holocaust.

Men ingen af de fire danske forskere, som Videnskab.dk har talt med, mener, at Danmark bør følge trop. Holdningen er, at det vil ødelægge ytringsfriheden og måske endda gøre det ekstra interessant at benægte Holocaust.

'Revisionisten' Ole Kreiberg giver dem ret. Han blev nemlig selv tændt på ideen om at benægte Holocaust, fordi folk fik fængselsdomme i udlandet.

»Det overbeviste mig om, at der var noget om snakken, for hvorfor skulle man ellers smide folk i fængsel,« spørger Ole Kreiberg.

Han er klar over, at argumentet er lidt specielt, men det stemmer meget godt overens med, hvad han og de »ikke ret mange« andre revisionister i Danmark står for, fortæller Ole Kreiberg.

»Vi er folk, som godt kan lide at sætte spørgsmålstegn ved det etablerede og at være lidt kontroversielle. Ligesom Mogens Glistrup, der elskede at provokere og gjorde det bevidst, fordi det gav hans ego et pift.«

Vil det sige, at du betvivler Holocaust for sjov? For at provokere?

»Det er da lidt sjovt med en kritisk interesse, som også er spændende. Jeg ville ikke bruge energi på at sige noget, som alle andre mener. Hvis det var accepteret, ville jeg overlade det til videnskaben at finde argumenter for og imod. Men så længe der er risiko for fængselsstraf, er det mere tiltrækkende.«

Det handler om antisemitisme

Ordene udløser endnu en omgang hovedrysten fra historikerne.

»Jeg synes, de her spørgsmål er for alvorlige til at hyggesjove sig med, både af hensyn til dem, der blev myrdet, og dem, der er tilbage. Men Kreiberg brugte nu heller ikke det argument i starten. Da handlede det om, at jøderne hyttede deres eget skind på vores andres bekostning,« siger Torben Jørgensen og tilføjer:

»Antisemitisme er som regel hovedpræmissen for al benægtelse af Holocaust.«

Historiker Torben Jørgensen forholder sig til benægternes konkrete punkter i artiklen Fandt Holocaust virkelig sted?

Dårligt uddannede tvivler på Holocaust

Endnu har ingen videnskabeligt undersøgt unge danskeres holdning til konspirationsteorierne om Holocaust, men forskere fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har strejfet området i en undersøgelse for Integrationsministeriet af antisemitisme i Danmark fra 2006.

Seniorforsker Cecilie Felicia Stokholm Banke fortæller, at undersøgelsen viser en tendens til, at unge på et lavere uddannelsesniveau end gymnasiet kommer med nedsættende udtalelser om jøder.

»Tankerne blev blandt andet taget ind pga. nogle sociale eller personlige omstændigheder, og derfor konkluderede vi faktisk også, at antisemitisme handler om social position og måske også politiske tanker og overbevisninger,« siger Cecilie Felicia Stokholm Banke, seniorforsker og ph.d. på Afdeling for Holocaust- og folkedrabsstudier på DIIS.

Holocaust-benægtelse får liv fra arabiske tv-kanaler

Ifølge Cecilie Banke lever Holocaust-benægtelse og antisemitisme især i diskussionen om Mellemøsten, hvor deltagerne som regel får både information og misinformation fra diverse arabiske tv-kanaler.

Benægtelsen lever side om side med forestillingen om en verdensomspændende jødisk lobby, som i samarbejde med den amerikanske stat skalter og valter med resten af befolkningen og ikke mindst palæstinensere.

»Vi fandt vi også ud af, at der er en konspiratorisk tankegang omkring den verdensomspændende jødiske lobby, som står bag 9/11, Tjernobyl, inficeringen af appelsiner osv.; de mest fantastiske forestillinger. Det hænger igen sammen med den generelle opfattelse af verdenspolitikken, hvor FN i nogle sammenhænge bliver beskyldt for at have en skjult alliance med Israel og bliver set som Vestens forlængede arm og sådan noget,« siger Cecilie Banke.

 

Vil gerne undersøge Holocaust i Danmark nærmere

I undersøgelsen fra 2006 viser interview med danske gymnasielærere, at deres elever sjældent tvivlede på Holocaust.

»De tegnede et billede af, at det er tabu at tvivle på Holocaust i det danske undervisningssystem, og de reagerede kraftigt, hvis de stødte på det. Men det kan være, at der bliver sagt noget andet, når lærerne er væk. Det er meget svært at lave en seriøs videnskabelig undersøgelse af folks fordomme,« siger Cecilie Banke

Hun håber stadig på, at DIIS en dag får til opgave at undersøge, hvor udbredt benægtelse af Holocaust egentlig er.

»Vi har endnu ikke fået opdraget om at lave det kvantitative arbejde, men det kunne vi godt tænke os,« bemærker Cecilie Banke.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk