Da verden slog revner i Mellemøsten
Arkæologer fra Danmark og Tyskland har udgravet dele af den jordskælvsramte by Gerasa. Det har været muligt at årstidsbestemme fundene – hvilket faktisk er helt usædvanligt.
nordvest kvarteret gerasa arkæologi jordskælv mellemøsten

Byen Gerasa i det nordlige Jordan blev jævnet med jorden ved et jordskælv 18. januar 749 e.v.t. Nu har arkæologer fundet spændende fund. (Foto: The Danish-German Jerash Northwest Quarter Project)

Byen Gerasa i det nordlige Jordan blev jævnet med jorden ved et jordskælv 18. januar 749 e.v.t. Nu har arkæologer fundet spændende fund. (Foto: The Danish-German Jerash Northwest Quarter Project)

Om morgenen 18. januar 749 e.v.t. ramte et kraftigt jordskælv store dele af den vestlige del af Mellemøsten og lagde flere områder i regionen øde.

Fra antikke skriftlige kilder ved vi, at jordskælvet indfandt sig omkring den 4. time, dvs. nutidens kl. 10.

Regionen, der blev ramt, var en tæt urbaniseret region i forhold til datidens parametre. Mange af regionens byer var tæt befolkede, og folk boede i huse, der havde mere end én etage.

Vores forskningsprojekt har siden 2011 foretaget udgravninger i dette område for at finde ud af mere om, dengang ’verden slog revner’ i Mellemøsten.

Det skulle vise sig, at vi gjorde nogle opdagelser, som vi ikke havde regnet med, og som er usædvanlige for arkæologiske udgravninger – vi kunne bestemme årstiden for jordskælvet.

Jordskælvet smadrede byer sønder og sammen

Bygningsværker, der var flere århundrede gamle, prægede sammen med nyere bygningsværker landskaberne i regionen.

Tempelruiner stod side om side med de talrige kirker og den nyeste form for religiøse forsamlingshuse, moskéerne.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Byer som Jerusalem, Jericho, Gerasa, Pella, Hippos og Skythopolis blev svært ødelagte af jordskælvet, og vi ved, at antallet af ofre var højt.

Ødelæggelserne var så store, at mange byer enten blev helt forladt eller kun blev genopbygget til en vis grad.

Gerasa blev ikke genopbygget

Jordskælvet ændrede nogle steder på vandforsyningerne, idet den seismiske aktivitet ødelagde kildernes udspring og ændrede mængden af vand, der flød.

Så selvom en by måske kunne have overlevet jordskælvet og være blevet genopbygget, var der tilfælde, hvor det ikke gav mening at gøre det på grund af de ændrede geologiske omstændigheder.

Det sidste var højst sandsynligt tilfældet i Gerasa, der var en af de berømte dekapolis-byer i regionen (en gruppe på nominelt ti byer – men i realiteten flere – på den østlige grænse af det romerske rige).

Gerasa (moderne Jerash i det nordlige Jordan) var en mellemstor by på omkring 85 hektar.

Bosættelsen blomstrede fra den senhellenistiske tid, ca. 100 f.v.t., indtil jordskælvet ramte, og bærer derfor vidne om cirka 900 års kontinuerlig byudvikling.

Fåreuldssaks fund arkæolog Gerasa mellemøsten jordskælv

Denne fåreuldssaks blev fundet i Gerasa og er tegn på, at der blev udført tekstilarbejde. (Foto: The Danish-German Jerash Northwest Quarter Project)

Området var næsten uudforsket

Siden 2011 har et internationalt arkæologisk hold, The Danish-German Jerash Northwest Quarter Project, sammensat af forskere og studerende fra universiteterne i Aarhus (Danmark) og Münster (Tyskland), arbejdet i Gerasas såkaldte Nordvest Kvarter.

Nordvest Kvarteret i byen dækker et område på omkring fire hektar og ligger på det højeste sted indenfor byens mure.

Området, der er dækket af talrige forvitrede kalkstensstrukturer, var næsten uudforsket, da vi begyndte det arkæologiske arbejde der.

Vores forventninger var, at der ville blive fundet romerske ruiner i området, men de arkæologiske undersøgelser viste hurtigt, at udviklingen i Nordvest Kvarteret strakte sig over langt flere århundreder end forventet.

Ingen tegn på aktiviteter i Gerasa efter jordskælvet

Igennem de otte første århundreder e.v.t. er der arkæologisk evidens for stor byggeaktivitet i området.

Alle disse aktiviteter blev bragt til et meget brat stop 18. januar 749 e.v.t.

Efter jordskælvet har vi ingen materielle tegn på aktiviteter i området – ikke engang potteskår eller andre mindre fund, der kan dateres til perioden efter 749 e.v.t.

Området blev først genbosat i Middelalderen omkring det 12. århundrede i den Ayyubidisk-Mamlukiske periode, hvor en mindre bosættelse er fundet på højen.

Sådan gjorde vi

Vores fund er dateret ved hjælp af en række kulstof 14-dateringer (14c-dateringer), sammenholdt med dateringer af keramikken og andre småfund i vores mange fundlag.

Kulstof 14-dateringer giver en tidsbestemt datering af kulstoffet i organisk materiale, og på den måde kan man se, hvornår materialet stammer fra.

14c-dateringerne viser gennemgående, at lige præcis midten af det 8. århundrede var tidspunktet for ødelæggelsen af husene, og at de aldrig derefter blev forstyrret af menneskelig aktivitet. 

I Nordvest Kvarteret har vi udgravet dele af to privathuse, der fortæller os om dagliglivet, som det foregik om vinteren i Mellemøsten i midten af det 8. årh. e.v.t.

Dette er unikke situationer, da man oftest i arkæologien ikke har mulighed for at årstidsbestemme de fund, man gør.

Begge huse fortæller fascinerende historier om, hvilke aktiviteter der blev udført på jordskælvets tidspunkt.

Fandt køkken-alrum, hvor der var udført tekstilarbejde

I det såkaldte House of the Scroll fandt vi levn fra et hus, der havde strakt sig over flere etager, og hvor overetagen var faldet ned på køkkengulvet.

I køkkenet, som også fungerede som en slags alrum, fandt der ikke kun madlavning sted, men ligeledes aktiviteter, der var knyttet til tekstilproduktion.

En stor fåreuldssaks blev fundet sammen med en meget stor røreske, der kan have været brugt i forbindelse med forarbejdningen af tekstilfibre.

Det er måske ikke overraskende, at tekstilproduktion fandt sted om vinteren, hvor der ikke var så meget udendørsarbejde at foretage i forbindelse med landbrugsproduktion, men det er stadigvæk interessant at se, i hvilke dele af et hus sådanne aktiviteter foregik.

Billede af det såkaldte House of the Scroll, hvor der ikke kun fandt madlavning sted, men formentlig også tekstilproduktion. (Foto: The Danish-German Jerash Northwest Quarter Project)

Teknologier gik tabt i jordskælvets ødelæggelser

I det såkaldte House of the Tesserae lige nord for House of the Scroll fandt vi et hus, der undergik totalrenovation.

Der var gjort klar til nye vægmalerier og til at lægge nye gulvmosaikker – både på førsteetagen og i stueetagen.

Tusindvis af ubrugte mosaiksten, hugget i den lokale kalksten, var blevet opbevaret i et trug på stueetagen. Truget var opsat til formålet og var ikke permanent.

Ligeledes fandt vi i huset et værktøj, der kan have været brugt til at producere mosaikstenene, også kaldet tesserae (firkanter) i fagsproget.

Den produktion, der foregik i dette hus i midten af det 8. århundrede e.v.t., viser ikke kun, at renovationen af huse foregik om vinteren – igen en aktivitet, der kunne foretages indendørs, og som ikke trak arbejdskraft væk fra markerne eller andre aktiviteter, der var bundet til forårs- og sommermånederne – men viser ligeledes, at der var en kontinuitet af teknologisk viden fra den romerske periode op i den tidlige islamiske periode.

En del af denne teknologi gik tabt eller blev ikke genoptaget efter jordskælvet – i al fald i dette område – og banede vejen for en ny form for bosættelse, der altså først fandt sted i det 12. århundrede e.v.t.

Årstidsfund kan føre til nye arkæologiske muligheder

Begge huse og deres inventar giver mulighed for at udforske årtidsbetingede aktiviteter og indendørs- versus udendørsaktiviteter.

Det giver mening at renovere et hus indendørs i løbet af vinteren, når arbejdskraften ikke skal bruges på markerne eller til forarbejdning af afgrøder.

At producere tekstiler er en åbenlys aktivitet at foretage indenfor, når det regner, eller når vejret ellers ikke arter sig til udendørsaktiviteter.

I arkæologien har det oftest indtil nu ikke været undersøgt grundigt, om vi kan komme nærmere på at forstå årstidbetingede fund.

Men udgravningerne i Gerasa viser, at man i visse tilfælde kan komme nærmere en forståelse af sådanne situationer.

Udgravningerne viser også, at man måske ud fra disse sikrede fund i fremtiden ligeledes vil blive i stand til at konkludere på fundsituationer, hvor man ikke nødvendigvis kender ødelæggelseskonteksten så godt, som vi gør i Gerasa.

Dette perspektiv kan åbne for udviklingen af helt nye metodiske muligheder i arkælogien. 

Arkæologi og jordskælv

Jordskælvsødelagte kontekster kan give meget præcis indsigt i dagligdagslivet på jordskælvets tidspunkt. Dog er det yderst sjældent, at sådanne kontekster bliver fundet.

Andre katastrofer kan ligeledes føre til meget god bevaring af kontekster. Det er for eksempel tilfældet i Pompeii i Italien, hvor Vesuv’s udbrud i 79 e.v.t. førte til en total ødelæggelse af byen.

Dog har ny arkæologisk forskning i Pompeii vist, at Vesuvs udbrud fandt sted på en anden tid af året, end vi indtil nu har troet.

Dette viser, hvor vigtigt det er at forsøge at forstå arkæologiske kontekster i et årstidsbetinget lys.

Arkæologien kan give os informationer om årstiderne.

 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.