Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Vacciner virker bedre, end vi tror: Men pladsmangel i køleskabe gør, at børn får vaccinerne for sent
Færre børn i ulande dør, når de får tuberkulosevaccine ved fødslen, indikerer forskning. Så hvorfor er det så svært at give vaccinationen i tide?

Sygeplejerske i Guinea Bissau giver en baby vaccine mod tuberkulose. (Foto: Ane Fisker)

Sygeplejerske i Guinea Bissau giver en baby vaccine mod tuberkulose. (Foto: Ane Fisker)

I Danmark er tuberkulose stort set udryddet, og vores børn bliver ikke vaccineret mod den alvorlige lungesygdom.

Men i ulande er tuberkulose almindelig og årsag til millioner af dødsfald hvert eneste år.

Derfor skal babyer i ulande vaccineres mod tuberkulose ved fødslen.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 3

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Det er vigtigt både for at beskytte de nyfødte mod den farlige lungesygdom, men også fordi vaccinen ser ud til at have nogle ekstra effekter, som gør, at børnene også er beskyttet mod andre alvorlige sygdomme.

 

Forskning har vist, at spædbarnsdødeligheden er 38 procent lavere blandt børn, som er vaccineret mod tuberkulose ved fødslen, sammenlignet med børn som får vaccinen senere.

Alligevel er det en udfordring at vaccinere babyer til tiden.

I Guinea Bissau, hvor lektor i epidemiologi på Syddansk Universitet Ane Fisker laver sin forskning i børnevaccinationsprogrammer, bliver kun 50 procent vaccineret mod tuberkulose ved fødslen.

I denne podcast taler vi om, hvad der skal til, for at flere får vaccinen til tiden, uden at der spildes så mange vacciner, at man løber tør, og endnu flere børn dør.

I podcasten kan du samtidig blive klogere på, hvad forskerne mener, når de taler om 'levende vacciner' - se også boksen nederst i denne artikel.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om forskning, som gør os klogere på os selv og verden?

Afsnittene fra podcastserien Vov at Vide sæson 2 ligger her:

Levende vacciner

Levende vacciner indeholder en levende, men svækket version af den sygdom, man vaccinerer imod.

Man bliver ikke syg, når man får vaccinen - det er virussen eller bakterien, man vaccinerer med for svækket til.

Men når man giver en levende vaccine, danner immunforsvaret antistoffer mod sygdommen, og så er man beskyttet.

Forskning tyder på, at levende vacciner har nogle ekstra effekter og også beskytter mod andre sygdomme, fordi de styrker immunforsvaret.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk