Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Podcast: Politikere er blevet mere tro mod deres parti - vælgerne er det modsatte
Danske politikere følger partilinjen og råber i mindre grad op, hvis de er uenige med partiet, end de gjorde for 40 år siden.

Under valgkampen før folketingsvalget i år (2019) blev Socialdemokratiet kritisteret for at give folketingsmedlemmer mundkurv på. Partidisciplin er nødvendigt, siger forskerne i denne podcast, men for meget topstyring kan være skadeligt for debatten. (Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com)

Under valgkampen før folketingsvalget i år (2019) blev Socialdemokratiet kritisteret for at give folketingsmedlemmer mundkurv på. Partidisciplin er nødvendigt, siger forskerne i denne podcast, men for meget topstyring kan være skadeligt for debatten. (Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com)

Vi lever i en individualiseret verden, hvor vi alle - også politikerne - har adgang til at promovere os selv og vores synspunkter.

Mange politikere fører sig frem, både på sociale medier, i de klassiske nyhedsmedier og i diverse underholdningsprogrammer, hvor de viser deres hjem frem og forsøger at lære at danse.

Derfor havde professor Helene Helboe Pedersen og hendes forsker-kolleger på Aarhus Universitet også en klar hypotese, da de gik i gang med et forskningsprojekt om politikeradfærd i 2015:

Politikerne måtte være blevet mere individualiserede og mindre partitro.

Men nej. Forskningsprojektet, som er blevet til på baggrund af en sapere aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond, viser faktisk, at politikerne i højere grad følger partilinjen i dag sammenlignet med i 1980 og i 1995.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 2

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 2', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Vælgerne er mindre partitro

Samtidig viser Helene Helboe Pedersens forskning, at vælgerne er gået i den modsatte retning: 

Vi er mindre partitro og foretrækker politikere, som tør følge deres egen personlige overbevisning og være i opposition til deres parti.

På den ene side er det positivt, at vi som vælgere er oplyste og kritiske overfor vores politikere. For meget topstyring og for stærk partidisciplin kan skade debatten.

På den anden siden er det et problem, hvis vi har urealistiske forventninger til, hvad politikerne faktisk opnår ved at gå imod deres parti, og hvis vi ikke helt har forstået, at vores demokrati er bygget op om partier, hvor nogen grad af partidisciplin er nødvendig.

Lyt med i podcasten, og bliv klogere på både vælgerne, politikerne og deres til tider uforståelige adfærd.

Lyt til flere episoder af Vov at Vide

Vov at Vide sæson 2 udkommer torsdag eftermiddag i de næste uger. Følg med her på Videnskab.dk, eller find selv Vov at Vide i din foretrukne podcast-app.
Gik du glip af afsnittene af Vov at Vide sæson 1, kan du finde dem her:

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk