Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Podcast: Mobiltelefonen ødelægger din nattesøvn
18 procent tjekker deres mobiltelefon om natten, efter de har lagt sig til at sove, og det kan ødelægge nattesøvnen og måske få konsekvenser for helbredet.
smartphone mobil soveværelse søvn

Flyt mobiltelefonen ud af dit soveværelse. Sådan lyder et råd fra forskerne. (Foto: Benjamin Sow on Unsplash)

Flyt mobiltelefonen ud af dit soveværelse. Sådan lyder et råd fra forskerne. (Foto: Benjamin Sow on Unsplash)

Vores mobiltelefon følger os overalt. Derhjemme, på arbejdet, i toget og bussen og på cyklen, på wc og også i soveværelset.

Vi bruger den som vækkeur, vejviser, nyhedskanal og til at kontakte omverdenen.

Men hvis vi bruger den om natten, kan det måske være rigtig usundt.

I denne podcast taler vi med Naja Hulvej Rod, professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Hun forsker i de helbredsmæssige konsekvenser af, at vi bruger vores mobil, når vi egentlig burde sove.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 2

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 2', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Hør også: Podcast: Kan teknologi og klima-apps hjælpe dig med at redde klimaet?​

Sammenfald mellem brug af mobilen og stress

Via spørgeskemaer til 25.000 danskere har Naja Hulvej Rod og hendes forskerkollegaer allerede fundet ud af, at 18 procent tjekker mobilen om natten, efter de er faldet i søvn.

Og blandt de unge mellem 16-25 år er det hele 30 procent - altså hver tredje.

Men når vi tjekker mobilen, vågner vi mere og får sværere ved at falde i søvn igen. Og dårlig søvn giver dårligt humør, dårlig hukommelse og medvirker måske til stress.

Forskerne har da også fundet et sammenfald mellem meget brug af mobilen og både stress og hovedpine. Blandt dem, der bruger mobilen om natten flere gange om ugen, er der markant flere, der lider af hovedpine og føler sig stressede.

Lyt med i podcasten for at høre mere om forskningsresultaterne, og få gode råd til, hvordan du kan få mobilen ud af din nattesøvn.

Gik du glip af afsnittene af Vov at Vide-podcasten sæson 1, kan du finde afsnittene her:

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk