Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Podcast: 85 procent af vores univers består af mørkt stof, som vi ikke aner, hvad er
I denne episode af Vov at Vide dykker vi ned i mørkt stof, som udgør næsten hele universet, men som vi hverken kan se eller mærke. Lyt med og bliv lidt klogere på universets mørke verden.

Man kalder det mørkt stof, fordi det ikke lyser eller vekselvirker med lys. Men i virkeligheden ville usynligt eller gennemsigtigt stof nok være et bedre navn. (Foto: Shutterstock)

Man kalder det mørkt stof, fordi det ikke lyser eller vekselvirker med lys. Men i virkeligheden ville usynligt eller gennemsigtigt stof nok være et bedre navn. (Foto: Shutterstock)

Hvorfor eksisterer jeg? Et stort eksistentielt spørgsmål, som du måske har stillet dig selv. En af grundene til, at du eksisterer, er, at der findes mørkt stof.

Mørkt stof var nemlig forudsætningen for, at stjerner og planeter og solsystemer og galakser blev dannet efter big bang.

Uden mørkt stof ville universet være en stor diffus gas af partikelsammenklumpninger, men uden nok tyngdekraft til at danne stjerner og planeter.

Det forklarer Mads Toudal Frandsen, der er lektor på Forskningscenteret CP3-Origins på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci ved Syddansk Universitet, i denne podcast.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 2

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 2', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Hør også: Podcast: Politikere er blevet mere tro mod deres parti - vælgerne er det modsatte

Der mangler faktisk 85 procent tyngdekraft, både for at universets galakser skulle være blevet dannet og også for at holde sammen på galakserne i dag.

En galakse roterer med stor hastighed og særligt de yderste stjerner og solsystemer i galaksen har fart på. Centrifugalkraften gør, at de med så høj hastighed burde løsrive sig fra galaksen og flyve ud ad i universet.

Det gør de ikke, fordi de bliver holdt fast af tyngdekraften. Problemet er, at den masse, vi kender - massen i planter og stjerner -  ikke har nok tyngdekraft til at holde de yderste stjerner fast. Der mangler 85 procent.

Det er det mørke stof.

Mads Toudal Frandsen forsker i mørkt stof og forsøger at finde ud af, hvilken slags partikel mørkt stof er.

Lyt med og få svar på, hvad forskerne tror, det her mørke stof er for en størrelse. Hvordan de kan måle at det findes, og om der mon findes en hel parallelverden af mørke stjerner og planeter og måske endda mørkt liv.

Gik du glip af afsnittene af Vov at Vide sæson 1, kan du finde dem her:

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk