Professorer vil vælge fodbold i stedet for medicin
Men vil du gøre som dem, skal du virkelig være opmærksom på at blive ved at motionere og kun gøre det i samråd med din læge, lyder anbefalingen.
Fodbold, medicin, forskere, videnskab

Forhøjet blodtryk, kræft og diabetes ser ud til at kunne holdes nede med fodbold. Danske forskere melder nu, at de ville kaste sig over fodbold, før de prøvede medicin. (Foto: Shutterstock)

Forhøjet blodtryk, kræft og diabetes ser ud til at kunne holdes nede med fodbold. Danske forskere melder nu, at de ville kaste sig over fodbold, før de prøvede medicin. (Foto: Shutterstock)

Forestil dig fire grupper af mennesker. Hver gruppe er udfordret på helbredet: en gruppe ryger, en anden har diabetes, en tredje kæmper med fedme, mens den fjerde er i dårlig form.

I hvilken gruppe er der størst risiko for at dø, når folk runder 50 år?

Svar: I gruppen med mennesker i dårlig form.

Måske var svaret for let at gætte.

Tag så de tre første grupper: rygning, diabetes, fedme. Læg deres risiko sammen.

Hvor er der nu størst risiko for at dø som 50-årig: I den samlede gruppe eller i den sidste gruppe af mennesker i dårlig form?

Svar: I gruppen med dårlig form.

Fodbold, diabetes, rygning, fedme, motion, sundhed, sygdomme, forhøjet blodtryk, videnskab

Figuren viser antallet af dødsfald, som var undgået, hvis en risikofaktor ikke havde været til stede - f.eks. ved, at rygere ikke røg, eller inaktive gik en tur på 30 minutter dagligt ('Low CFR'). Data er fra en opfølgning i en gruppe af 12.000 midaldrende mænd og kvinder i studiet Aerobics Center Longitudinal Study (ACLS), gengivet i anerkendte British Journal of Sports Medicine.

Intet er værre for vores sundhed end at holde sig i ro, fortæller Karim M. Khan med reference til artiklen, som figuren herover stammer fra.

Mangel på motion er som at ryge cigaretter

Karim Khan er professor i sportsmedicin ved University of British Columbia i Canada og lagde for nylig vejen forbi en konference på Syddansk Universitet, hvor han blandt andet fortalte om de fire grupper af mennesker.

»En dag med fysisk inaktivitet har samme omkostninger for din krop som at ryge tre cigaretter. På en uge svarer det til at ryge en hel pakke. Det kan du tænke over, hvis du synes, du har for travlt til at løbe en tur,« lød opsangen på konferencen fra Karim Khan.

Karim Khan er desuden chefredaktør for det anerkendte tidsskrift British Journal of Sports Medicine, som har bragt en artikel om emnet.

Jo tidligere du kommer i gang, des bedre

Karim Khan understregede, at motion er så god til at beskytte kroppen mod sygdomme, at den er på højde med at tage medicin.

Jo mere motion, du dyrker, des bedre er effekten på for eksempel forhøjet blodtryk og diabetes, samt en række dødelige sygdomme som visse kræfttyper og hjertekarsygdomme.

Professoren får fuld opbakning af overlæge Peter Riis Hansen fra Gentofte Hospital.

»Det er en ’no-brainer’, at fysisk aktivitet er sundt,« konstaterer Peter Riis Hansen, der også er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. 

»Vi skal starte så tidligt som muligt, for vi kan se allerede i børn og unge, der motionerer, at de har sundere blodårer. Det sænker sandsynligvis risikoen for at få hjertekarsygdomme senere i livet, og de er altså den største dræber i verden,« uddyber Peter Riis Hansen.

Fodbold kan være den bedste type motion

Konferencen på Syddansk Universitet (SDU) handlede ikke bare om motion generelt, men om fodbold specifikt. Fodbold har nemlig to store fordele:

  1. Det er ekstra sundt i forhold til løb – blandt andet fordi spillerne løber i forskellige hastigheder og ryk.
  2. Mange bliver ved med at spille, når de først er fundet ind på et hold, for spillere får også noget socialt og mentalt ud af det. Det er på den måde en behandling, der har god chance for at foregå over lang tid. 

Det får en lang række forskere til at kalde fodbold for medicin.

Fodbold Fitness, DBU, motion, sundhed, sygdomme, videnskab

Fodbold kan files til, så det passer til mennesker på alle aldre og niveauer. Man kan f.eks. ændre størrelsen på banen, målene eller holdene. Det gør det sjovt for mange og øger chancerne for, at patienterne bliver ved med at dyrke motion. Her bliver der spillet Fodbold Fitness. (Foto: Per Kjærbye/fodboldbilleder.dk/DBU)

Peter Riis Hansen erklærer, at han selv ville kaste sig over fodbold lige på stedet, hvis han skulle blive syg.

»Naturligvis ville jeg det.«

»Hvis man for eksempel sammenligner undersøgelser af effekten af motion over for medicin på dødeligheden hos hjertekarpatienter, eller på blodtrykket hos hypertonikere, ser det ud til, at effekten er på samme niveau,« skriver Peter Riis Hansen i en mail til Videnskab.dk med henvisning til to studier (1, 2).

Professor: Vælg motion først, medicin sidst

Samme holdning har professor Peter Krustrup. Han arrangerede sammen med sin kollega Morten B. Randers den velbesøgte konference på SDU under titlen ”Football is Medicine”.

Peter Krustrup er allerede meget aktiv i fodboldverdenen som pigetræner, fysisk træner for kvindelandsholdet og motionsspiller.

»Men hvis situationen skulle opstå, at jeg spillede for lidt og fik at vide af lægen, at blodtrykket, kolesterol eller langtidsblodsukkeret var for højt, ja, så ville fodbold nok være det første, jeg tænkte på,« skriver Peter Krustrup i en mail til Videnskab.dk.

Han tilføjer, at han ved andre sygdomme nærmere ville tænke fodbold som en del af behandlingen sammen med kostændringer og andre former for medicin.

»Men under alle omstændigheder ville det være min anbefaling, at læger trækker ’motionskortet’ som det første ved både forebyggelse og behandling og supplerer med andre livsstilsændringer, samt piller eller anden medicin, når der er behov,« lyder det fra Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU.

Ingen pille har samme effekt som motion

Du skal dog have flere overvejelser med, inden du gør, som professorerne har tænkt sig.

På den negative side er det helt store problem med motion generelt, at selvom vi godt ved, vi bør bevæge os, så gider vi ikke. Eller vi tager os måske sammen lige nu, men får det ikke gjort i morgen.

Så kan alle de kloge hoveder råbe nok så højt med deres internationale anbefalinger og alt det andet violinspil om, at vi blot behøver dyrke motion en halv time om dagen for at få et væld af gavnlige effekter.

Al erfaring og forskning viser, at alle har sindssygt svært ved at blive ved. Det gælder især ressourcesvage med få penge, mentale problemer eller mange sygdomme. Derfor ender rigtigt mange af os i stedet på piller.

»Det driver os til vanvid, at folk ikke dyrker motion, for du finder ingen pille, der kan gøre det samme,« bemærkede Karim Khan fra talerstolen på konferencen.

Pas på, så snart du ikke dyrker motion mere!

Vores hang til at tyre piller i gabet i stedet for bolden i nettet gør, at selvom fagfolk hylder fodbold som medicin, så kommer opfordringen med vigtige forbehold:

  1. Hvis du beslutter dig for at bruge fodbold som medicin, så gør det i samråd med din læge.
  2. Vær meget opmærksom på at blive ved. For i det øjeblik, du stopper fodboldtræningen, risikerer du, at sygdommen får overtaget.

Det vil for eksempel være tilfældet med diabetes, har professor Allan Flyvbjerg bemærket i en tidligere artikel på Videnskab.dk.

»Hvis du virkelig lykkes godt med at spille fodbold regelmæssigt, ser det ud til, at sygdommen billedligt talt er væk i en periode. Men du har i virkeligheden stadig diabetes, som med statsgaranti vender tilbage, hvis du slipper tøjlerne igen,« lød det i artiklen fra Allan Flyvbjerg, centerdirektør på Steno Diabetes Center Copenhagen og professor ved Københavns Universitet.

Peter Riis Hansen tilføjer i samme spor, at »som fagmand ville jeg nok være mere bevidst om denne fælde og derfor hurtig krybe til receptblokken, hvis fodbolden begyndte at samle støv!«

OBS: Solide studier mangler

Du skal også være opmærksom på yderligere to forbehold:

  1. Ret beset er aldrig lavet et længerevarende forsøg, hvor patienter efter de fineste forskrifter er blevet tilfældigt fordelt i to grupper, som enten dyrker fodbold eller får medicin, så man kan sammenligne effekten direkte.
    Derfor ved man ikke med absolut sikkerhed, at fodbold i ungdommen vil holde dig rask i alderdommen. Eller hvor lang tid effekten fra fodbold overhovedet holder.

»Det vil kræve en masse patienter og årtiers opfølgning, og der kan forventes en masse dropouts undervejs. Sådanne undersøgelser vil derfor næppe nogensinde blive lavet, men summen af al anden evidens viser entydigt, at hvis motionen kunne fastholdes over tid, ville langtidsgevinsten også være der,« bemærker Peter Riis Hansen.

Enkelte korttidsstudier har sammenlignet fodbold direkte med for eksempel blodtryksmedicin. Et dansk studie har for eksempel vist, at fodbold faktisk virker endnu bedre end piller.

Fodbold kan også have bivirkninger

Endelig er der et sidste forbehold, du skal have inde på lystavlen, når du træffer din beslutning:

  1. Ligesom al anden medicin kan fodbold have bivirkninger.

På SDU-konferencen fortalte Tim Meyer – professor ved Universität des Saarlandes og holdlæge for Tysklands herrefodboldlandshold i fodbold – at man skal huske på, at fodbold også kan give skader. De kan i værste fald gå ud over evnen til at arbejde.

»Jo højere intensitet, du træner med, des bedre sundhedseffekter får du – men det øger også risikoen for visse bivirkninger, som skal tages med i vurderingen af, hvor sundt fodbold er,« lød det fra Tim Meyer.

Du kan få en fornemmelse af, hvad kritikere i øvrigt ønsker sig af viden, før de ville udskrive fodbold som medicin, i artiklen Kan fodbold virkelig erstatte medicin?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk