Kan fodbold virkelig erstatte medicin?
Ja, mener fodboldforskere. Andre er mere skeptiske.
Fodbold, ældre mænd, medicin, forskning, Syddansk Universitet

Fodbold er godt for din sundhed – især når det spilles på små baner i 5 mod 5 opstillinger. Den type fodbold giver flere løb og færre skader. (Foto: DBU København)

Fodbold er godt for din sundhed – især når det spilles på små baner i 5 mod 5 opstillinger. Den type fodbold giver flere løb og færre skader. (Foto: DBU København)

Hvis danskere i alderen 55-70 år spiller fodbold nogle gange om ugen, vil de efter 16 uger have langt mindre tilbøjelighed til at udvikle type 2-diabetes.

Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet (SDU) og Færøernes Universitet. Studiet bliver udgivet i et særnummer af tidsskriftet Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Samtidig viser en større gennemgang af tidligere studier – et såkaldt metastudie – fra samme gruppe forskere, at få måneders fodbold også forbedrer kondi- og kolesteroltal og endda nedsætter blodtrykket markant.

De gode effekter er fundet hos både mænd og kvinder på mellem 18 og 75 år og også hos folk med udbredte livsstilssygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk.

Alt i alt er effekterne af at dyrke fodbold så gode, at fodbold kan betragtes som medicin, der rammer meget bredt, lyder det fra forskerne.

»Efter mere end 10 års forskning er der nu tilstrækkelig evidens til at konkludere, at fodbold er bredspektret medicin for patienter med forhøjet blodtryk, type 2-sukkersyge og andre livsstilssygdomme,« siger Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU.

Metastudiet er udgivet i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Forskning søger løsninger

Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer.

Interventionsforskning kaldes det.

Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på den type forskning, der skal gavne velfærdssamfundet.

Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. 

Læs mere om aftalen her.

»Fodbold kan i visse tilfælde erstatte medicin«

Fodbold er effektivt til både at forebygge og behandle mange forskellige typer sygdomme, fordi fodbold med sine mange retningsskift og intervalløb med høj puls på én gang træner både hjertekredsløb, stofskifte, muskler og knogler, forklarer Peter Krustrup.

Spørgsmålet er så, om professoren mener, beviserne er så stærke, at patienter decideret kan begynde at lægge medicin på hylden?

»I nogle tilfælde vil det være nok at spille fodbold, ja. I andre tilfælde vil det være en god ide at kombinere fodbold med kostomlægning og pille-medicinering. Man er nødt til at se på hver enkelt patientgruppe og definere det specifikt,« siger Peter Krustrup.

Fodbold virkede mere effektivt end medicin

Peter Krustrup henviser til et studie fra 2013, hvor forskerne fulgte patienter med let eller moderat forhøjet blodtryk.

  • Den ene gruppe fik normal behandling hos den praktiserende læge i form af kontrolmålinger af blodtrykket og råd om motion og kostomlægning.
  • Den anden gruppe blev sendt til fodboldtræning.

Patienter blev ved at indtage deres blodtrykssænkende medicin i de seks måneder, forsøget varede.

I gruppen af patienter på fodboldtræning dalede blodtrykket mest (til blodtrykskendere: et ret stort fald på 13 over 8 mmHg i gennemsnit). Hos 3 ud af 4 dalede det endda så meget, at de ikke længere havde forhøjet blodtryk.

Fodbold, ældre mænd, medicin, forskning, Syddansk Universitet

Studiet fra Syddansk Universitet giver ikke svar på alt, og en række af årsagssammenhængende mellem fodbold og bedre sundhed er stadig uklare. (Foto: Shutterstock)

Fodbold på små baner

Forskerne har i deres undersøgelser ikke testet den klassiske fodbold, som du kender den fra tv hvor 11 spiller mod 11.

I stedet har forskerne fokuseret på fodboldtræning på små baner, hvor man spiller 4 mod 4 eller 5 mod 5. Det format giver blandt andet flere intense løb og færre skader, og alle kan være med.

Forskerne har udviklet den type fodbold sammen med DBU, og det er rullet ud under navnet Fodbold Fitness i flere end 300 af landets fodboldklubber.

Football Fitness bliver i øjeblikket og over det næste par år afprøvet i 18 andre lande, herunder England, Brasilien og Kina, bl.a. for at få flere undersøgelser af effekterne.

»Fodbold er effektiv til at forebygge forhøjet blodtryk, og i nogle tilfælde vil man endda kunne erstatte pillerne med fodbold. Men vores anbefaling til patienter med mildt til moderat forhøjet blodtryk er at deltage i fodboldtræning i en time to gange om ugen, og de husker at tage den 'medicin',« siger Peter Krustrup.

»Hvis man ikke får spillet nok fodbold, må man gå til kontrol hos sin læge og finde ud af, om man skal over på anden medicin i stedet, helt som man gør i al anden behandling,« siger han.

Er fodbold virkelig årsagen?

Meldingen fra Syddansk Universitet skaber blandede reaktioner hos forskere i de store sygdomme.

Det er fint, at fodbold kan give patienter et lavere blodtryksniveau, som er vigtigt i behandling mod forhøjet blodtryk, mener to blodtryksforskere – Erling Bjerregaard Pedersen, professor emeritus ved Aarhus Universitet, og hans kollega Sverre Erik Kjeldsen, professor på Hjertemedisinsk afdeling ved Universitetet i Oslo i Norge.

I mails til Videnskab.dk bemærker de dog også, at studierne fra Syddansk Universitet ikke giver svar på alt, hvad man gerne vil vide, før man kan sige til patienter, at de skal droppe deres medicin, herunder:

  • Hvordan kan man vide, at blodtrykket daler på grund af fodbold, og ikke fordi fodbold giver et vægttab – som man i forvejen ved gavner patienter med forhøjet blodtryk?
  • De fleste blodtryksmålinger i studierne er lavet som en slags nedslagsmålinger i blodtrykket på et tidspunkt i løbet af dagen. I dag bruger læger helst døgnblodtryksmålinger, hvor en patients blodtryk bliver målt i hverdagen gennem et helt døgn for at undgå tilfældige udsving, som kan påvirke resultaterne.
  • Studierne er relativt korte studier, der fokuserer på en effekt her og nu. Vi ved reelt ikke, om fodbold også forebygger sygdomme på længere sigt, eller hvad der sker med patienterne, når forskerne ikke længere holder dem til ilden, så vi har brug for studier, der følger fodboldspillende patienter i længere tid end op mod et halvt år.

Erling Bjerregaard Pedersen understreger samtidig, at flertallet af en million danskere med forhøjet blodtryk har så højt blodtryk, at de under alle omstændigheder er nødt til at få medicin ved siden af deres motion og kostomlægninger.

God form + vægttab = mindre medicin

»Mit argument til folk med højt blodtryk er, at deres belønning er færre typer medicin – for eksempel 2 i stedet for 3 – hvis de kommer i form og går ned i vægt.«

- Professor Sverre Erik Kjeldsen.

Usikkert, om fodbold holder diabetes væk

Nogle af de samme overvejelser har professor Allan Flyvbjerg, der har over 30 års erfaring i forskning og behandling af diabetes.

Det er velkendt, at fysisk aktivitet mildner forstadier til diabetes (prædiabetes). Men det er godt at få fastslået i et veldesignet studie, at denne form for fysisk aktivitet virker mindst lige så godt som medicin i aldersgruppen 55-70 år, konstaterer Allan Flyvbjerg fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC).

Prædiabetes er dog ikke i sig selv en sygdom, men et varsel om, at man har op mod 33 procent højere risiko for at udvikle diabetes inden for en periode på fire år.

Fodbold ser ud til at slå prædiabetes ned, men det er ikke bevist, at det er det samme, som at man undgår den reelle sygdom diabetes, fastslog en gennemgang af studier på området – et Cochrane-review – i december.

Det er altså uvist, om fodbold reelt forebygger diabetes, også selvom flere studier fra SDU viser gode resultater på det punkt.

Sygdom kommer tilbage, hvis du stopper med fodbold

Allan Flyvbjerg bemærker desuden på linje med blodtryksforskerne, at man skal være varsom med alene at tænke fodbold som medicin for alle mennesker med diabetes:

  • Dels har mange af dem en række følgesygdomme som for eksempel dårlige knæ, som gør det svært at spille fodbold.
  • Dels skal man passe på med at tro, at man slipper for sin diabetes, fordi man er startet til fodbold.

»Hvis du virkelig lykkes godt med at spille fodbold regelmæssigt, ser det ud til, at sygdommen billedligt talt er væk i en periode. Men du har i virkeligheden stadig diabetes, som med statsgaranti vender tilbage, hvis man slipper tøjlerne igen,« siger Allan Flyvbjerg.

»Så analogien til medicin er god, fordi god motion kan holde sygdommen for døren for visse borgere, men slipper du tøjlerne igen, ryger du tilbage i sygdommen, og som regel er det nødvendigt på et tidspunkt at begynde behandling med tabletter eller flere af de typer af medicin, der skal injiceres, herunder insulin,« siger han.

Ældre mænd bliver ved at spille fodbold

Måske behøver forskerne dog ikke være helt så bekymrede for, at patienter dropper fodbold og falder tilbage i sygdom uden at få ordentlig behandling bagefter.

Forskergruppen fra Syddansk Universitet er i øjeblikket ved at følge op på en gruppe mænd, der for fem år siden begyndte at spille fodbold som en del af behandlingen mod prostatakræft. Ifølge Peter Krustrup holder over halvdelen af de ældre mænd på 75 år i gennemsnit stadig fast i fodbold i dag.

Professoren er sammen med kolleger fra blandt andet Københavns Universitet ved at måle på, hvilke langtidseffekter de ældre mænd har haft af fodboldtræningen.

På Syddansk Universitet planlægger de flere af den type undersøgelser for at finde ud af, hvordan fodbold virker på længere sigt.

Peter Krustrup, fodbold, professor, SDU, Syddansk Universitet, medicin

»Fodbold er en interessant intervention, fordi den kan foregå i store grupper, og fordi den gavner kroppen på så mange parametre, at forskellige typer af patienter kan dyrke den sammen. Vi har et tæt forgrenet foreningsnetværk i Danmark, fordi fodbold er så populært, og derfor synes jeg godt, man kan se fodbold som en del af en storskala-behandling af livsstilssygdomme i den danske befolkning,« siger Peter Krustrup. (Foto: Syddansk Universitet)

Forskerne er samtidig i gang med at indsnævre, hvornår fodbold kan stå alene som behandling, og hvornår den skal suppleres af andre livsstilsændringer som anderledes kost eller af decideret medicin.

Sideløbende er de ved at undersøge, hvor godt fodbold kan hjælpe med rehabiliteringen efter blodprop i hjernen eller hjertet, samt efter brystkræft hos kvinder. Planen er at følge op med andre undersøgelser af, hvordan man bedst hjælper patienter med markant forhøjet blodtryk i stedet for kun lidt eller moderat forhøjet.

Indtil da må konklusionen lyde, at du roligt kan spille fodbold, hvis du har lyst, fordi det under alle omstændigheder er godt for kroppen. Du kan så håbe på, at det gør dig så rask, at du kan droppe medicin – men sørg for at gøre det i samråd med din læge, mens forskerne finder mere viden om, hvordan fodbold påvirker sygdomme.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk