'Lykkepiller' har ingen effekt på depression ifølge nyt studie
Stor, dansk forskningsgennemgang viser, at SSRI-medicin mod depression, bedre kendt som ’lykkepiller’, skader mere, end det gavner.
SSRI medicin depression lykkepiller virker ikke skadeligt

SSRI står for Selective Serotonin Reuptake Inhibitor og hæmmer hjernens optag af signalstoffet serotonin, som bl.a. er med til at styre vores humør. (Foto: Shutterstock)

SSRI står for Selective Serotonin Reuptake Inhibitor og hæmmer hjernens optag af signalstoffet serotonin, som bl.a. er med til at styre vores humør. (Foto: Shutterstock)

»Vi står med noget medicin, som påvirker vigtige signalstoffer i hjernen og har svære bivirkninger. For at forsvare at give det til folk, skal vi være sikre på, at det virker mod depression. Men det gør det ikke.«

Historien kort
  • Danske forskere har gennemgået 131 store studier af effekten af antidepressiv medicin.
  • I alt 27.422 depressive deltog i forsøgene.
  • Konklusionen er, at medicinen ingen mærkbar effekt har på hverken lette eller svære depressioner.

Sådan lyder meldingen fra overlæge og ph.d. på Copenhagen Trial Unit, Janus Christian Jakobsen. Han er førsteforfatter på en ny forskningsgennemgang, som netop er publiceret i BMC Psychiatry.

Gennemgangen viser, at antidepressiv medicin af typen SSRI ikke har større effekt end placebo på depression.

»Ifølge det her studie er der ingen effekt, heller ikke hos dem med sværere depression,« siger Janus Christian Jakobsen.

Patienten mærker ikke effekten af lykkepiller

I det nye studie har forskerne gennemgået 131 tidligere studier af antidepressiv medicin. Alle studierne var randomiserede og placebokontrollerede (se faktaboks 2). I alt 27.422 patienter deltog i forsøgene.

Hamilton Skala

Hvis man scorer 0-12 har man ingen depression

13-17 er let depression

18-24 moderat depression

25-52 svær depression

Kilde: Sundhed.dk

Patienternes depression er i studierne blevet vurderet ved hjælp af den internationalt anerkendte skala Hamilton Rate Scale for Depression. Her gennemgår lægen 17 spørgsmål og ud fra svarene får patienten en score mellem 0-52. (Se faktaboks)

Forskerne har undersøgt, hvor godt medicinen virkede til at forbedre depressionsscoren sammenlignet med placebo.

Hvis medicinen i gennemsnit gav en score, som var under tre point bedre end placebo, så havde den ingen som helst mærkbar effekt.

»For at patienten bare skal kunne begynde at mærke en marginal forskel i symptomer, så skal scoren nok være minimum syv point bedre,« fortæller Janus Christian Jakobsen.

I gennemsnit var forskellen mellem placebo og medicin omkring to point. Hvilket betyder, at patienterne ingen effekt har kunnet mærke overhovedet.

Virker medicinen på sværere depression? Nej!

Et kendt argument i forhold til effekten af antidepressiv medicin er, som Janus Christian Jakobsen nævner, at den ikke er så stor på de lettere depressioner. Men den virker mod svær depression.

Randomiserede forsøg

Randomiserede kliniske forsøg (RCT – randomised clinical trials) er selveste guldstandarden inden for videnskabelige måder at undersøge effekten af en behandling.

At forsøget er ’randomiseret’, betyder, at patienterne inddeles tilfældigt i mindst to grupper, hvor nogle modtager en ny behandling, mens andre modtager den kendte behandling eller en kontrolbehandling, hvor de får snydemedicin - placebo.

Gruppen på snydemedicin bruges til at sikre, at opbygningen af forsøget er så lige som mulige. Forskning har nemlig vist, at bare det at gøre noget, lader til at hjælpe.

Kilde: Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB)

»Det er forkert. Det tyder ikke på, at der skulle være bedre effekt hos de svært deprimerede,« siger Janus Christian Jakobsen.

Forskerne har inddelt de 27.422 patienter efter depressionens sværhedsgrad, netop for at finde ud af, om medicinen virkede bedre hos nogle grupper end andre.

Men også for dem med svær depression var forskellen mellem medicin og placebo under tre point.

Professor: »Flot studie - men metodeproblemer«

Psykiatriprofessor på Københavns Universitet og overlæge i Region Hovedstadens Psykiatri, Poul Videbech, har kigget på det nye studie med stor interesse.

»Det er en meget flot undersøgelse. Den er virkelig grundigt lavet. Det er sådan noget som det her, der driver videnskaben fremad. Resultatet siger mig, at vi skal være endnu grundigere og endnu mere opmærksomme på, at der er et rimeligt forhold mellem virkninger og bivirkninger af medicinen,« siger han.

Bivirkninger af SSRI præparater kan blandt andet være angst, søvnløshed, tørhed i munden, kvalme og nedsat seksuel lyst.

Han understreger dog, at studiet i hans øjne har flere metodeproblemer, som forskerne burde have nævnt i deres artikel. Blandt andet at når man tester en patient med Hamilton-skalaen, så vil bivirkninger af medicinen trække i den forkerte retning.

»Man spørger for eksempel til seksuelle forstyrrelser, men medicinen kan netop give seksuelle forstyrrelser. På den måde kan en bivirkning komme til at tælle som depressivt symptom. Det betyder, at man vil måle en for dårlig effekt på et forkert grundlag. Det kan man imidlertid ikke bebrejde forfatterne, men det fortæller bare, at de undersøgelser, som de bygger på, har nogle indbyggede metodesvagheder. Derfor skal man være lidt forsigtig med konklusionerne,« understreger han.

Det argument køber Janus Christian Jakobsen ikke.

»Vi har taget udgangspunkt i den forskning, der er lavet. Man kan måske måske godt have en fantasi om, at hvis man havde brugt en anden skala, havde resultatet været noget andet. Men det er jo meget teoretisk,« siger han.

SSRI medicin depression lykkepiller virker ikke skadeligt

Et kendt argument i forhold til effekten af antidepressiv medicin er, at den ikke er så stor på de lettere depressioner, men at den virker mod svær depression. Det er forkert, viser det nye studie. (Foto: Shutterstock)

Nogle har god effekt af lykkepiller

Poul Videbech forsker til dagligt i behandling af depression og behandler også deprimerede patienter. Og han kan se, at hos nogle patienter virker medicinen rigtig godt, mens andre ingen effekt har eller ligefrem får det værre på grund af bivirkninger.

Den køber Janus Christian Jakobsen dog heller ikke:

»Hvis gennemsnitseffekten er nul – altså ingen effekt – og nogle har rigtig god effekt, så burde det jo trække gennemsnittet op. Ellers må der være nogen, som får det markant værre af medicinen,« siger han.

Han vurderer, at den effekt, som læger og psykiatere ser hos deres patienter med depression, sandsynligvis er tilfældig.

Udtrapning af antidepressiv medicin

Hvis du tager antidepressiv medicin og er blevet foruroliget af det nye studie, så tal med din læge om det.

Det er vigtigt, at man ikke bare stopper med at tage medicinen fra den ene dag til den anden. Da det kan give tilbagefald.

Når man skal stoppe med SSRI-medicin skal det ske i samarbejde med lægen over en længere periode for at mindske risikoen for ophørssymptomer og tilbagefald.

Kilde: Netdoktor

»Vi er blevet narret som læger, fordi depressionssymptomer går op og ned. Hvis du giver en pille om aftenen, og patienten har det bedre næste dag, så er det naturligt at tænke, at det var medicinen, som hjalp. Men det kan du ikke vide. Selv om vi er meget erfarne læger og har gråt hår og sådan, så kan vi ikke sige, at medicinen virker ved at se på patienten. Vi er nødt til at tage udgangspunkt i de her store litteraturoversigter,« siger han.

Hertil svarer Poul Videbech:

»Det har han misforstået. Ved svære depressioner, hvor der ses en bedre effekt af disse præparater end ved de lettere, er det netop karakteristisk, at tilstanden ikke svinger, og at placeboeffekten er ringere. Samtidig bliver en metaanalyse aldrig bedre end de studier, man putter ind i den.«

Intet rigtig godt alternativ
SSRI medicin depression lykkepiller virker ikke skadeligt

Forskerne er ikke helt enige om, hvorvidt antidepressiv medicin har en effekt eller ej. (Foto: Shutterstock)

Udfordringen i forhold til behandling af depression er ifølge Poul Videbech, at rigtig mange indsatser ofte har tvivlsom effekt.

»Med psykoterapi kan du se nogle af de samme tendenser som i dette studie. At det hos nogle af patienterne simpelthen ikke har en effekt. Derfor mener jeg, at vi skal arbejde ekstra hårdt for at finde alternative behandlingsmetoder,« siger han.

Ind til man har de alternativer, er man ifølge Poul Videbech nødt til at bruge den behandling, der findes.

»Ellers dør patienterne jo omkring os, fordi de begår selvmord.«

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk