»Vi står med noget medicin, som går ind og piller ved signalstofferne i hjernen og har svære bivirkninger. For at forsvare at give det til folk, skal vi være sikre på, at det virker mod depression. Men det gør det ikke.«
\ Historien kort
- For nylig viste et dansk studie, at SSRI-medicin ikke virker bedre end placebo på depression.
- Sundhedsstyrelsen har kigget på det nye studie, og finder ingen grund til at ændre anbefalinger.
- Medicin skal som oftest ikke være førstevalg til behandling af depression siger Sundhedsstyrelsen.
Sådan lød den klare udmelding fra overlæge og ph.d. på Copenhagen Trial Unit, Janus Christian Jakobsen, den dag hans store gennemgang af forskning i antidepressiv medicin blev publiceret.
Studiet, som fik stor opmærksomhed i alle landsdækkende medier, har gennemgået 131 tidligere placebokontrollerede, randomiserede forsøg med SSRI medicin mod depression. I alt næsten 30.000 patienter.
Det er det første systematiske review og den største gennemgang af forskningen i effekterne af SSRI-medicin. Inden for videnskaben er det systematiske review øverst på evidenspyramiden, det anses normalt som den mest valide viden, man kan opnå om et område.
Sundhedsstyrelsen er dem, der skriver de vejledninger, læger skal følge i behandlingen af depression.
Derfor har Videnskab.dk spurgt Marlene Øhrberg Krag, overlæge i afdelingen for uddannelse og evidens i Sundhedsstyrelsen, om det nye studie kommer til at betyde noget som helst i forhold til behandlingen af depression fremover.
Det nye studie ændrer ikke på Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Giver det nye studie anledning til, at I kigger nærmere på jeres retningslinjer i forhold til behandling af depression?
»Allerede inden dette studie kom, har det været planlagt, at vi i 2017 opdaterer vores vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler. Det har det nye studie ikke ændret på, og det vil naturligvis blive inddraget på sammen måde som anden viden på området.«
»Når vi opdaterer vores vejledning, har vi som altid fokus på, om der er områder, hvor der er behov for, at vi ændrer vores anbefalinger. Det kunne for eksempel være i forhold til, hvornår man starter behandling med medicin, og hvordan behandlingen følges op.«
Hun understreger, at opdateringen er en rutinemæssig opdatering, som sker med jævne mellemrum for at sikre, at behandlingen hviler på nyeste viden. Der vil ikke nødvendigvis ske en ændring i retningslinjerne.
\ Læs mere
Ikke tale om ny viden
»Det er en kondensering af eksisterende viden. Det er ikke jo første gang, der kommer studier, hvor der stilles spørgsmål ved effekten af antidepressiv medicin. Det har skabt en væsentlig debat. Studiet har været med til at sætte fokus på, at lægerne skal være opmærksomme på, om medicin er det rigtige valg. Der skal være ordentligt grundlag for at give medicin. Man skal spørge sig selv: Er der overhovedet indikation for at anvende medicin? Er der andre muligheder, som kan sættes i stedet?«
Depression skal ikke diagnosticeres af speciallæger
Burde medicinering ikke være en opgave for speciallæger uanset patientens alder, når nu effekten er så tvivlsom?
»Generelt mener Sundhedsstyrelsen, at depression er en diagnose, der godt kan stilles i almen praksis, og som for en stor del af de voksne over 25 år også kan behandles i almen praksis. Som på alle andre områder skal lægen løbende vurdere, om der er behov for at inddrage anden speciallæge, som i dette tilfælde vil være en psykiater.«
»Hos unge under 25 år er det for nogle år siden blevet gjort til en specialistopgave at behandle med SSRI-præparater. Det, oplever vi også, kan give nogle udfordringer for de unge, der har behov for at få medicin. De kan komme til at vente længere på behandling, hvilket kan være uhensigtsmæssigt.«
Hvad var det, der gjorde, at man i 2014 gjorde det til en specialistopgave at behandle folk mellem 18-25 år?
\ Lægemiddelstyrelsen kigger nærmere på det nye studie
Videnskab.dk har også kontaktet Lægemiddelstyrelsen for at få deres reaktion på forskningsgennemgangens konklusion om, at SSRI-medicin ikke virker bedre end placebo.
Overlæge i Lægemiddelstyrelsen, Doris I. Stenver oplyser i en mail, at når medicin har været på markedet i mere end fire år, hvilket SSRI medicinen har, så skal der indsendes sikkerhedsopdateringer om medicinen hvert fjerde år.
Sikkerhedsopdateringerne skal laves af de medicinalfirmaer, som producerer og sælger medicinen.
Hvis en myndighed bliver opmærksom på ny viden fra en anden kilde end firmaet, kan firmaet blive bedt om at forholde sig til den nye viden. Det kan for eksempel være i forbindelse med et studie, som viser noget nyt om lægemidlet, eller det kan være at man bliver opmærksom på nye bivirkninger, som bliver indberettet via bivirkningsdatabasen.
Lige nu er Lægemiddelstyrelsen ved at gennemgå den danske forskningsgennemgang, som viste, at SSRI medicin ikke har mærkbart større effekt end placebomedicin.
»Det var nogle studier, som viste, at der var højere selvmordsrisiko blandt unge under 25 år. Man så en øget risiko for selvmord i den gruppe, som fik SSRI.«
»Et studie som dette ser på gennemsnitseffekten af medicinen hos de personer, som indgår i studiet. De personer, som indgår i studierne, opfylder ikke nødvendigvis de kriterier, vi i Danmark bruger, i forhold til hvem der skal behandles med antidepressiv medicin.«
Hvad vil det sige? Forsøgspersonerne i studierne havde alle diagnosen depression.
»Når der kommer sådan et studie er spørgsmålet, om man direkte kan overføre resultatet til danske forhold. Vores retningslinjer siger allerede, at let depression skal ikke behandles med lægemidler, til moderat depression skal man som udgangspunkt bruge samtaleterapi.«
»Det er jo ikke et lægemiddel, som, vi mener, er en vidunderkur. Det er ikke alle, det virker hos. Der foregår også diskussion i de faglige miljøer. Der er uenighed mellem forskerne om rigtigheden af konklusionerne i det nye studie.«
»Det, som det understreger for os, er, at det er meget vigtigt at få afprøvet de andre behandlingstilbud, der er, inden man prøver medicin. Og at man følger tæt op. Man skal selvfølgelig ikke fortsætte med en behandling, som ikke virker.«
Giver lægerne for meget SSRI-medicin?
Burde man ikke have medicin som allersidste valg på paletten af tilbud, når nu effekten er så tvivlsom? Så medicin kan tilbydes, når alt andet er afprøvet uanset depressionens sværhedsgrad?
»Som vores vejledning allerede i dag angiver, er medicin oftest ikke førstevalg i behandling af depression. Også ved svær depression anbefales samtaleterapi, men her vil behandling med medicin også oftest blive anvendt.«
»Beslutningen om at bruge medicin i behandlingen af depression træffes i et samarbejde mellem lægen og patienten og vil derfor altid være på baggrund af en vurdering af og med den enkelte patient, og det er meget væsentligt.«
Det lyder, som om Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forvejen er meget tilbageholdende i forhold til at bruge SSRI-medicin mod depression. Men der er alligevel rigtig mange, der er på pillerne. Giver lægerne for meget medicin i forhold til retningslinjerne?
»Vi mener, at vejledningen giver nogle klare rammer for, hvornår man kan overveje at anvende SSRI i behandling af depression. Det er alligevel et lægemiddel, som der er rigtig mange, der får udskrevet, men også til behandling af forskellige sygdomme. Vi vil derfor, når vi opdaterer vores vejledning også have stort fokus på, at få gjort lægerne opmærksomme på vores vejledning, og at det er vigtigt, at de også får revurderet, om de patienter, der er i behandling med SSRI, fortsat har behov for det.«
Hvorfor ikke give placebo i stedet for SSRI-medicin?
En stor udfordring med depression er vel, at placeboeffekten er så stor. Kunne man tilbyde placebo i stedet for medicin?
»Det er meget vanskeligt ud fra en etisk betragtning. Vi kan ikke etisk forsvare at tilbyde en behandling, der ikke er en reel behandling. Patienten skal jo også inddrages i valget om behandlingen og informeres om, hvilken behandling de får, så placebo kan vi ikke gå ud at tilbyde.«
\ Læs mere
Både depressionsforsker Poul Videbech og forskerne, som har lavet det her review, efterlyser, at det offentlige kaster nogle penge efter af forske i medicinen, så vi kan få ordentlig viden om medicinens effekt – hvad tænker du om det?
»Helt generelt vil vi jo gerne have forskning af høj kvalitet. Vi ser gerne at der laves yderligere forskning på området, men studier på dette område skal følge de normale procedurer i forhold til at ansøge om midler og etisk godkendelse. Det ville da være en god idé, at forskerne søgte om det.«
\ Kilder
- Selective serotonin reuptake inhibitors versus placebo in patients with major depressive disorder. A systematic review with meta-analysis and Trial Sequential Analysis, BMC Psychiatry 2017, DOI: 10.1186/s12888-016-1173-2
- Janus Christian Jakobsens profil (CTU)
- Marlene Øhrberg Krag (LinkedIn)
- Sundhedsstyrelsen om behandling med antidepressiv medicin