Forskere: På dette oversete punkt kan småbørnsforældre spare klimaet for en stor mængde CO2
klimaforandringer amning co2

Forskere har regnet sig frem til, at 6 måneders amning sammenlignet med modermælkserstatning giver en besparelse på 153 kilo CO2, hvilket svarer til at fjerne mellem 50.000 og 77.500 biler fra vejene. (Foto: Shutterstock).

Forskere har regnet sig frem til, at 6 måneders amning sammenlignet med modermælkserstatning giver en besparelse på 153 kilo CO2, hvilket svarer til at fjerne mellem 50.000 og 77.500 biler fra vejene. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
07 oktober 2019

Tag cyklen. Brug mindre strøm. Spis lokalt. Drik vand fra hanen.

Der findes mange råd for, hvordan man kan mindske sit eget CO2-udslip.

Nu fremhæver britiske forskere imidlertid et lidt mere overraskende ét af slagsen:

Du skal amme dit barn - for klimaets skyld.

Videnskab.dk's kæmpe klimafokus

9.-12. oktober 2019 mødes borgmestre fra 90 af verdens største byer i København ved klimatopmødet C40.

Derfor skriver Videnskab.dk i samme periode kun om klimaforandringer. Vi dykker ned i årsagerne, konsekvenserne og løsningerne.

Vil du diskutere løsningerne? Meld dig ind i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden.

Det er sjældent amning, der er på dagsordenen, når politikerne diskuterer klimasyndere. Men det skal der måske laves om på, skriver Science Alert.

I en ny leder, der er blevet offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift BMJ, argumenterer forskerne i hvert fald for, at produktionen af mælkeerstatninger er en voksende klimaudfordring. 

LÆS OGSÅ: Podcast: Kan teknologi og klima-apps hjælpe dig med at redde klimaet?

Produktionen af 'unødvendige' modermælkserstatninger - navnligt 'opfølgningsformler', som retter sig mod små børn - anvendes ofte, selvom det er et langt mindre bæredygtigt alternativ.

Hvis man ammer 'naturligt' i 6 måneder har forskere beregnet, at det er muligt at spare op til 153 kilo CO2 per baby.

I Storbritannien alene ville dette svare til at fjerne mellem 50.000 og 77.500 biler fra vejen hvert år, skriver Science Alert. Og her er ikke medregnet det affald, der følger med.

LÆS OGSÅ: Hvad er et ton CO2?

Alligevel er det kun 41 procent af de 141 millioner babyer, der fødes globalt hvert år, som udelukkende ammes, indtil de er 6 måneder gamle.

Ifølge forskerne produceres der årligt 0,72 millioner tons modermælkserstatning, alene i 6 undersøgte lande i Asien-Stillehavet, hvilket svarer til over 2,8 millioner ton CO2.

»Halvdelen af disse drivhusgasser kommer fra opfølgningsformler, der er et resultat af, at verdenssundhedsorganisationen WHO har forhindret markedsføring af formler til babyer i alderen 0-6 måneder. Opfølgningsformlerne markedsføres med budskaber, der udnytter travle og ængstelige forældres sårbarhed,« skriver forskerne ifølge Science Alert.

Artiklen understreger, at opfordringen om at amme ikke gælder mødre, som ikke kan amme, eller som bruger modermælkserstatninger af andre grunde.

LÆS OGSÅ: Forsker: Drop de skræmmende klimahistorier!

LÆS OGSÅ: Byer er et ekstremt vigtigt våben mod klimaforandringer

LÆS OGSÅ: FN's klimatopmøde manglede en afgørende ingrediens: Klimahandling

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.