Kan D-vitamin forebygge vinterdepression?
Indholdet af D-vitamin er ofte lavt i kroppen hos mennesker med vinterdepression. Men kan man så ikke bare tage tilskud af D-vitamin og undgå depressionen?
Indholdet af D-vitamin er ofte lavt i kroppen hos mennesker med vinterdepression. Men kan man så ikke bare tage tilskud af D-vitamin og undgå depressionen?
Dynen er tung om morgenen, og det er allerede mørkt igen, når du forlader arbejdspladsen – de fleste af os kender til, at vintermånedernes mørke og kulde kan tynge på humøret.
Hvis man bare kunne gøre noget, så man undgår at blive trist og træt i vintermånederne.
Lærke har hørt fra sin veninde, at D-vitamin kan netop dét. D-vitamin kan forebygge vinterdepression, har hun læst på både netdoktor.dk og apotekeren.dk.
Derfor har hun skrevet til Spørg Videnskaben, om det kan passe: Kan tilskud af D-vitamin forebygge vinterdepression?
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sjove bynavne til kvantecomputere og livets oprindelse.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Vi har spurgt to forskere fra psykiatrien, som ikke er helt enige i effekten ved brug af D-vitamin. Til gengæld er de helt enige om, at sollys kan forebygge vinterdepression, og lysskærme kan behandle den.
Vinterdepression er en sæsonpræget depression. Den opstår typisk mellem efterårsferien og påskeferien – oktober til april. Tre procent af den danske befolkning får vinterdepression, og omkring ti procent får symptomer på det.
Mørket i vinterhalvåret er forskernes klareste bud på, hvorfor så mange mennesker oplever symptomer. Det første tegn? Udmattelse og træthed.
»Det er, som om sofaen har en kæmpe magnet, der trækker personen ned til sig. En virkelig massiv træthed, selvom man faktisk sover mere, når man er vinterdeprimeret,« siger Ida Hageman, der er lægefaglig direktør i Region Hovedstadens Psykiatri og har forsket i vinterdepression.
Hun mener endda, at vintertræthed er en mere dækkende beskrivelse for den mentale tilstand, for træthed er det klart mest fremtrædende kendetegn ved vinterdepression.
»Det ligner lidt, at de går i hi, ligesom vi kender det fra bjørne,« siger Poul Videbech, som professor og overlæge ved Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning ved Psykiatrisk Center Glostrup.
Han fremhæver desuden, at mennesker med vinterdepression også oplever tristhed og trang til lette kulhydrater. Det er også ret almindeligt, at trangen til ting som slik og søde sager får den vinterdeprimerede til at tage på i vægt.
For langt størstedelen går vinterdepressionen væk til foråret, når Solen kommer frem, hvilket begge forskere er enige i.
Hvad psykiaterne ikke er enige om, er effekten ved at tage D-vitamin som forebyggelse for vinterdepression.
»Man ved, at der er en tendens til, at indholdet af D-vitamin i kroppen er lavt, når man har depression. Derfor er det jo nærliggende at tage et tilskud,« siger Poul Videbech og fremhæver et studie fra 2022, der peger på en sammenhæng mellem lavt niveau af D-vitamin og depression.
Poul Videbech har svært ved at se, hvad ulempen skulle være ved at tage D-vitamin som forebyggelse. Han mener omvendt, at det er klogt at tage D-vitamin, da vi generelt er i underskud af vitaminet i Danmark.
D-vitamin og danskernes underskud
D-vitamin er et vitamin, som opløses i fedt. Vi får primært vitaminet gennem solens lysstråler. Vi kan også få D-vitamin gennem kosten, særligt fed fisk, æg, svampe og ost.
Vitaminet regulerer indholdet af calcium i vores blod. Hvis man har for lidt D-vitamin i kroppen, kan det føre til muskelkramper og svækkede knogler. D-vitamin sørger også for, at vi har en normal celleudvikling i kroppen og et sundt immunforsvar.
Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at man tager D-vitamin-tilskud i vintermånederne – dog ikke for at forebygge depression.
Kilde: Sundhed.dk
Foto: Shutterstock
Ida Hageman er ikke helt enig. Ifølge hende er der ikke evidens nok til at kunne sige, om det har en effekt eller ej, og derfor heller ikke evidens til, at hun vil opfordre til at tage det.
»Der er mig bekendt ikke overbevisende studier, der viser at indtag af D-vitamin kan forebygge vinterdepression. Jeg mener, at mangel på D-vitamin mere er en markør for, at man har depression,« siger Ida Hageman.
Hvis man er depressiv og ikke kommer ud i solen, dannes der ikke D-vitamin nok i kroppen. Men Ida Hageman påpeger, at det lige så godt kunne være depressionen, der får en til at blive hjemme og dermed ikke komme ud og få D-vitamin.
Hun mener derfor ikke, at der skal opfordres til at tage piller for at forebygge mod vinterdepression.
»Man skal ikke gå rundt og tage noget, som man nok ikke har brug for. Hvis man har mistanke om eller tidligere ved, at der har været udfordringer med for lavt D-vitamin, skal man gå op til sin læge og få målt, for at se om man har behov for det,« Ida Hageman.
Poul Videbech fortæller, at man er holdt op med at måle for indholdet af D-vitamin for nogle år siden, da det alligevel generelt er for lavt og for dyrt at måle på.
Han henviser desuden til Sundhedsstyrelsen anbefaling om et dagligt tilskud på 5-10 mikrogram D-vitamin fra oktober til april. Tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret skal for eksempel hjælpe med at forhindre knogleskørhed, ifølge Poul Videbech.
En anden årsag til Ida Hagemans skepsis overfor brug af D-vitamin i denne sammenhæng er, at der er bedre måder at forebygge vinterdepression, som er videnskabeligt underbygget.
Den mest oplagte er at komme ud i sollyset, hvor vi desuden får D-vitamin naturligt – og gratis.
»Det allervigtigste er at komme ud og få sol. Lyset skal ind gennem øjnene for at have effekt mod vinterdepression. Man skal være udenfor en times tid, helst om formiddagen, hvor der er mest blåt lys. Selvom det er gråvejr, giver det stadig 15-20 gange mere sollys, end hvad man får indenfor,« siger Ida Hageman.
Lige præcis nu i september måned, inden vinterdepressionen rammer, er det ifølge overlægen vigtigt at komme ud i Solen. Midt i december er det for sent at forebygge – og sollyset er væk.
Poul Videbech er helt enig med sin lægekollega i, at sollys er den klart bedste forebyggelse mod vinterdepression.
Han nævner også, at man kan bruge lys som behandling, selvom man ikke kan komme ud i sollyset i dagstimerne.
»Det mest oplagte er at prøve at tage lysbehandling. Man køber en lyskasse på nettet eller i en butik, og så kan man prøve sig frem. Man kan tage en lysbehandling hver morgen, hvor man måske sidder og strikker eller læser,« siger Poul Videbech.
Behandlingen foregår meget simpelt ved, at en lysterapi-lampe lyser på dig i 30 minutter med et meget kraftigt lys. Man skal ikke stirre ind i skærmen, men kan lave andre ting imens.
Ida Hageman hæfter sig også ved effekten af lysskærme og fremhæver et studie fra 2015, som viser den positive effekt af behandlingen. Men hun understreger igen, at det smarteste og billigste er at komme ud i Solen hele året rundt.
Udover sol og lys opfordrer de to læger til at leve sundt for at undgå vinterdepression. Motion og en sund kost kan nemlig hjælpe på trivslen generelt.
Ligesom generel depression er nemmere at undgå, hvis man har et sundt liv, er vinterdepression også nemmere at undgå, hvis man lever sundt.
»De generelle råd, som gælder mod forebyggelse af depression, virker også mod vinterdepression,« siger Poul Videbech.
Tak for spørgsmålet til Lærke! Hun får en Videnskab.dk-T-shirt for sin henvendelse og gode spørgsmål. Hvis du selv brænder inde med et spørgsmål, som du synes, vi skal tage op, kan du skrive til på sv@videnskab.dk.