Tuberkulose er en af verdens største dræbere.
Sygdommen dræber hvert år over 1,5 millioner. Det er cirka halvt så mange som COVID-19 slog ihjel i 2020 – men tuberkulose gør det år efter år efter år.
Nu viser to studier, som jeg og mine kollegaer har lavet på Københavns Universitet, at D-vitamin spiller en central rolle i bekæmpelse af tuberkulose.
D-vitamin hjælper nemlig immunforsvaret med at producere giftstoffer, der kan modvirke sygdommen.
Vores studier understreger derfor vigtigheden af at have normale niveauer af D-vitamin i kroppen.
Sådan bliver du smittet med tuberkulose
Man kan få tuberkulose, hvis man bliver inficeret med bakterien Mycobacterium tuberculosis (Mtb). Mtb smitter oftest gennem luftvejene, på samme måde som coronavirus.
Hvis en person, der har aktiv tuberkulose, hoster, kan du altså risikere at blive smittet, hvis du indånder de Mtb-holdige partikler ned i lungerne.
Mtb er nemlig god til at inficere nogle af immunforsvarets celler, som befinder sig i netop lungerne.
Under normale omstændigheder vil immuncellerne i lungerne genkende tuberkulose-bakterien, og når det sker, vil de gøre alt, hvad de kan, for at tilintetgøre bakterien.
Det gør immuncellerne ved at spise og efterfølgende fordøje Mtb. Den proces kalder vi for fagocytose.
I bund og grund minder fagocytose meget om det forgangne computerspil, PacMan, hvor PacMan jagter og til sidst spiser de ubudne gæster.
Dog er Mtb en snedig fætter, for Mtb kan snyde vores immunforsvar ved at forhindre, at den bliver fordøjet inde i immuncellen.
D-vitamin kan vække immunsvaret
De immunceller i lungerne, man kan sammenligne med PacMan, hedder egentlig makrofager. Selvom makrofagerne er gode til at spise Mtb, har Mtb udviklet nogle undvigelsesmekanismer, der gør, at makrofagerne bliver dårligere til at fordøje og derved slå Mtb ihjel.
Man kan sige, at Mtb luller makrofagerne i søvn. Derved kan Mtb gemme sig inde i selve makrofagerne og herved være usynlig for andre dele af vores immunforsvar.
Her kommer D-vitamin ind i billedet. Det ene af vores studier har vist, at D-vitamin faktisk kan modvirke de søvndyssende effekter af Mtb.
Det gør D-vitamin ved at få makrofagerne til at producere giftstoffer.
Ét af de vigtigste giftstoffer hedder cathelicidin, som er en form for mikroskopisk nål, der er i stand til at stikke hul på Mtb.
Når cathelicidin stikker hul på Mtb, svækkes de søvndyssende effekter på makrofagerne. Herved bliver makrofagerne igen gode til at slå Mtb ihjel.
Næsten umuligt at teste i mennesker – indtil nu
Det er utrolig kompliceret at undersøge effekten af D-vitamin på immunforsvaret. Alle mennesker har nemlig altid en vis mængde D-vitamin i kroppen.
Jeg og mine kollegaer har derfor kæmpet for at finde gode modelsystemer til at studere netop rollen af D-vitamin over for Mtb. Og det er nu lykkedes.
Vi har identificeret en helt ny mutation i en patient, som lider af den meget sjældne sygdom, Hereditary D-vitamin Resistant Rickets.
Den sygdom betyder de facto, at patienten ikke kan reagere på D-vitamin overhovedet, selvom patientens krop indeholder masser af D-vitamin.
Og der er tale om noget af en sjældenhed, for på verdensplan er beskrevet mindre end 200 tilfælde.
Det bliver yderligere interessant, da vi observerede, at patienten i en meget tidlig alder højst usandsynligt havde haft tuberkulose.
Tuberkulose er nemlig ret sjælden i Danmark, særligt for yngre personer.
At vores D-vitamin-udfordrede patient er en af de ganske få yngre personer i Danmark, der bliver ramt af tuberkulose, virker derfor ikke tilfældigt.
Afslører vigtigheden af D-vitamin
\ Mere om tuberkulose
Tuberkulose forårsages af infektion med bakterien Mycobakterium tuberkulosis.
I Danmark ses mellem 200 til 300 nye tilfælde af tuberkulose om året, hvoraf de fleste rammer lungerne.
Symptomerne er hoste, opspyt, som kan være blandet med blod, samt feber, åndenød og vægttab.
Behandlingen består af fire slags antibiotika, som man skal tage i seks måneder.
På verdensplan er tuberkulose et kæmpe problem. Sygdommen slog cirka 1,6 millioner mennesker ihjel i 2021.
Kilder: Sundhed.dk og WHO.
Sagt med andre ord: Vi kunne se et potentielt mønster.
Patientens mutation betyder, at hun ikke kan reagere på D-vitamin, og samtidig havde patienten en forhistorie med tuberkulose.
Vi lavede derfor forsøg med patientens makrofager (PacMan-cellerne, der spiser MtB). Her undersøgte vi, om makrofagerne kunne lave den mikroskopiske nål, cathelicidin.
Det viste sig, at makrofagerne fra patienten havde utrolig lav produktion af cathelicidin. I samarbejde med Statens Serum Institut foretog vi yderligere forsøg.
I et højt klassificeret sikkerhedslaboratorium kunne vi nemlig inficere patientens makrofager med levende Mtb.
Herefter kunne vi måle, hvor gode makrofagerne var til at slå den levende Mtb ihjel, både når der var D-vitamin til stede eller, og når der ikke var.
Og her var det opsigtsvækkende at se effekten af D-vitamin.
Her kunne vi nemlig se, at når makrofager fra raske kontrol-personer fik tilført D-vitamin, ledte det til en signifikant forøget produktion af cathelicidin.
Denne produktion af cathelicidin betød, at makrofagerne blev meget bedre til at fjerne tuberkulose-bakterien. Det var til gengæld ikke tilfældet for patientens makrofager.
Selvom vi tilsatte D-vitamin til patientens makrofager, kunne makrofagerne ikke producere cathelicidin.
Denne mangel på cathelicidin skyldes hendes mutation.
Og som konsekvens af denne manglende cathelicidin produktion, kunne patientens makrofager ikke slå Mtb ihjel på samme måde som i raske kontrol-personer.
Det understreger derfor, at D-vitamin spiller en central rolle for immunforsvaret evne til at bekæmpe Mtb.
Hvad siger anden forskning?
Forskellige studier kan vise forskellige ting. Vores studier viser, at D-vitamin spiller en rolle, når vi skal bekæmpe tuberkulose, da D-vitamin hjælper immunforsvarets evne til at slå Mtb ihjel.
Og vi har overbevisende fået bekræftet tidligere fund på området, der viser, at D-vitamin kan regulere cathelicidin-niveauerne i immunceller.
Vi har til gengæld ikke undersøgt, hvor meget D-vitamin, der skal til for at forhindre smitte eller for at bekæmpe sygdommen, når først den har ramt.
Og generelt skal man være påpasselig med at tænke på D-vitamin som et vidundermiddel, der kan forhindre tuberkulose.
D-vitamins effekt skal nok mere ses som en hårfin regulerende mekanisme, der kan hjælpe vores immunforsvar. Men direkte kurere eller forhindre sygdommen, kan D-vitamin ikke.
Derfor ses der også modsigende fund i den videnskabelige litteratur.
Nogle data bekræfter vores gavnlige effekter af D-vitamin, mens andre studier ikke har kunnet påvise disse effekter.
Husk din D-vitamin i vinterhalvåret
Slutteligt skal det også understreges, at selvom fundene i vores studie er meget overbevisende, skal man være meget påpasselig med at konkludere for meget, når der er tale om en enkelt sjælden patient.
Vi kan naturligvis ikke udelukke, at andre faktorer i den pågældende patient også spiller en rolle.
Men vores fund indikerer ikke desto mindre en central rolle af D-vitamin for immunforsvarets evne til at slå Mtb ihjel.
Derfor er det vores klare anbefaling, at man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om ekstra D-vitamin i vinterhalvåret (læs mere her) for at kunne opretholde normale niveauer i kroppen.