Flere beviser for, at kaffe er uskadelig
Sundhedsforskerne kan ikke finde en sammenhæng mellem hjerterytmeforstyrrelser og kaffeindtag - selv hvis man drikker op til seks kopper om dagen.

Det er gode nyheder for alle kaffeelskere - og særligt kvinder - der ifølge den nye undersøgelse kan reducere risikoen for atrieflimmer ved at drikke mere kaffe.
(Foto: Shutterstock)

Det er gode nyheder for alle kaffeelskere - og særligt kvinder - der ifølge den nye undersøgelse kan reducere risikoen for atrieflimmer ved at drikke mere kaffe. (Foto: Shutterstock)

 

Mange af os prøver at styre vores indtag af kaffe. Vi forsøger måske endda at skrue ned, men selvom mange har prøvet, har videnskaben endnu ikke fundet beviser på, at kaffen faktisk kan have en skadelig effekt på vores helbred - udover at misfarve tænderne.

Tværtimod gør kaffen måske mere gavn end skade.

En ny undersøgelse, der efterforskede risici associeret med en bestemt type uregelmæssigt hjerteslag - atrieflimmer, også kaldet forkammerflimren - fandt ikke evidens for en øget risiko for lidelsen ved et større indtag af kaffe.

»Vi kunne ikke se en øget risiko for denne type uregelmæssig hjerterytme - selv ved et relativt stort indtag af kaffe - hvilket er omkring seks kopper om dagen,« fortæller undersøgelsens hovedforfatter Susanna Larsson, lektor i epidemiologi ved Instituttet for miljømedicin ved Karolinska Institutet i Sverige.

Hun fortsætter: »Budskabet lyder: nyd kaffen - med måde.«

Forskningsresultaterne er publiceret i det frittilgængelige videnskabelige tidsskrift BMC Medicine. Du kan læse meget mere om, hvad kaffen gør ved dig i artiklen 'Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed'.

Flere gode nyheder for kaffeelskere

Dette er kun et udvalg af de fund, undersøgelsen har gjort, der siger god for et moderat indtag af kaffe. Med udgangspunkt i tidligere forskning anbefaler Susanna Larsson dog stadig, at man nøjes med at drikke omkring tre kopper kaffe om dagen.

»Generelt set, associeres kaffen med en mindre risiko for type 2-diabetes, slagtilfælde og udviklingen af koronar hjertesygdom. Så overordnet lader det til, at kaffens bivirkninger gør mere gavn end skade,« forklarer Susanna Larsson og tilføjer:

»Faktisk kender jeg ikke én eneste sygdom eller lidelse, som er specifikt associeret med kaffe.«

Fandt ingen sammenhæng mellem kaffe og atrieflimmer

Som led i undersøgelsen udfyldte en stor gruppe frivillige deltagere spørgeskemaer om deres kaffevaner.

»Cirka 40.000 mænd og 35.000 kvinder udfyldte et spørgeskema om deres kaffeindtag i 1997. Derefter fulgte vi dem i 12 år. Ingen af deltagerne døjede med hjerterytmeforstyrrelsen i begyndelsen af undersøgelsen,« fortæller Larsson og siger:

»I løbet af de 12 år udviklede nogle af deltagerne lidelsen, så vi sammenlignede risikoen mellem dette og et stort til lavt indtag af kaffe, og vi fandt ingen sammenhæng.«

Larsson og hendes team så også på yderligere 10.000 tilfælde fra tidligere publicerede undersøgelser, der efterforskede den samme risiko associeret med kaffe og atrieflimmer.

»Ikke én af undersøgelserne fandt, at et stort indtag af kaffe kunne associeres med en øget risiko for atrieflimmer,« udtaler Larsson.

Resterende spørgsmål

Kaffen gør måske mere gavn end skade. Hold dig til tre kopper om dagen, anbefaler forskerne. (Foto: trophygeek via Flickr)

Kjeld Hermansen, klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin - Medicinsk Endokrinologisk afdeling ved Aarhus Universitet, har læst den nye undersøgelse.

Han mener, at manglen på sammenhæng mellem koffeinindtag og atrieflimmer nu er ganske veldokumenteret, og at undersøgelsen stemmer godt overens med tidligere forskning.

Men ifølge Kjeld Hermansen - som ikke var involveret i den nye undersøgelse - hjælper den ikke på vores forståelse af koffeinens sundhedsmæssige indvirkning i særlig stor udstrækning.

Han skriver i en email til ScienceNordic:

»Desværre leverer undersøgelsen ingen information, om hvilken type kaffe deltagerne drak.«

Kjeld Hermansen ville gerne vide, om der blev skelnet mellem koffeinfri kaffe og almindelig kaffe i den nye undersøgelse.

Susanna Larsson ser det ikke som en større begrænsning, da hun mener, at indtaget af koffeinfri kaffe i Sverige er så lavt, at resultaterne med sikkerhed afspejler kaffeindtaget.

Ved at klikke her kan du læse mere om kaffens - og særligt koffeinens - sundhedsmæssige indvirkinger.

 

Er det muligt, at mænd og kvinder reagerer forskelligt på kaffe?

Ifølge Susanna Larsson er der indikationer på, at kaffen giver forskellige reaktioner blandt henholdsvis mænd og kvinder.

Det lader til, at mænd har en smule større risiko for at udvikle et uregelmæssigt hjerteslag ved et øget kaffeindtag. Den samme risiko kan faktisk reduceres blandt kvinder, hvis de drikker mere kaffe.

»Vi ser muligvis en indikation på en positiv association blandt mænd og det modsatte blandt kvinder, men det er statistisk set ikke signifikante forskelle, så vi kan ikke rigtig udtale os om det endnu. Det er noget, vi planlægger at efterforske mere detaljeret med en større kohorte af deltagere,» slutter Susanna Larsson.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk