Dansk HPV-skandale afblæst: Piger blev ikke syge af vaccinen
Ingen kan finde en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og ‘det danske signal’, som forskerne kalder den epidemi af symptomer, der spredte sig hos danske piger i 2015. 
vaccine hpv bivirkninger piger symptomer sygdom livmoderhalskræft

Piger med invaliderende symptomer, men uden en egentlig diagnose, mistænkte for år tilbage HPV-vaccinen for at have gjort dem syge. (Foto: Shutterstock)

 

Piger med invaliderende symptomer, men uden en egentlig diagnose, mistænkte for år tilbage HPV-vaccinen for at have gjort dem syge. (Foto: Shutterstock)

 

I 2016 uddelte Folketinget syv millioner kroner fra SATS-puljen til forskere, som skulle undersøge, om HPV-vaccinen giver usædvanligt mange bivirkninger.

Pengene blev uddelt, fordi der var blevet rejst en mistanke om, at piger blev syge af at få vaccinen mod livmoderhalskræft, selv om den igen og igen var blevet vurderet sikker af forskere og myndigheder. 

Nu har forskerne, som fik penge fra SATS-puljen, fremlagt resultaterne af deres tre projekter på et møde i Lægemiddelstyrelsen. 

Ingen af forskerne finder en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og diffuse symptomer, der pludselig spredte sig som en steppebrand blandt danske piger og kvinder i 2014 - 2015. 

»Ingen af de studier, vi har lavet - og vi har lavet mange - tyder på, at der er problemer med vaccinesikkerheden i Danmark,« sagde Anders Hviid, der er seniorforsker på Statens Serum Institut (SSI).

HPV-vaccination medfører ikke mere sygdom

På mødet fremlagde Anders Hviid resultaterne af fem studier, SSI har lavet for bevillingen fra SATS-puljen. Derudover har han været involveret i 11 andre publicerede undersøgelser, der på forskellig vis har undersøgt, om HPV-vaccinen giver flere bivirkninger end forventet. 

»Lige meget, hvordan vi vender og drejer det, er der i vores data ingen tegn på, at HPV-vaccinen har medført øget sygelighed,« fortsætter Anders Hviid.

LÆS OGSÅ: Trods markante udmeldinger: Ingen nye beviser mod HPV-vacciner

Vaccinerede piger har ikke mere skolefravær

I et af de SSI-studier, som er blevet lavet for SATS-pulje pengene, har Anders Hviid og kollegerne undersøgt, om vaccinerede piger oftere har været fraværende i skolen end ikke-vaccinerede. 

»Der er ingen forskel på skolefraværet hos vaccinerede og ikke-vaccinerede piger. Det kan vi sige med meget stor statistisk sikkerhed,« sagde Anders Hviid om studiet, der er på vej til at blive publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. 

Anders Hviids forskning

Anders Hviid fik 1.550.000 kr. af de syv millioner fra SATS-puljen. 

Fem studier er der kommet ud af pengene.

To af studierne er publiceret i videnskabelige tidsskrifter - her og her. Et af studierne, hvor forskerne har undersøgt, om drenge får bivirkninger af HPV-vaccinen, har Videnskab.dk skrevet om her.

  De øvrige tre studier er indsendt til tidsskrifter.

  Reimar W. Thomsen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet, har stået i spidsen for tre andre analyser, der kom ud af bevillingen fra SATS-puljen. Heller ikke han finder øget forekomst af sygdomssymptomer hos piger, der er blevet vaccineret. 

  »I al den forskning, der efterhånden er lavet i Danmark og udlandet, er der ingen evidens for, at denne vaccine giver usædvanlig mange bivirkninger,« siger Reimar W. Thomsen. 

  Studier har kun undersøgt diagnoser

  I hidtidige studier har forskere ikke fundet en øget forekomst af diagnoser som eksempelvis epilepsi, narkolepsi eller autisme hos vaccinerede sammenlignet med ikke-vaccinerede.

  Men de symptomer, hundredvis af piger klagede over for år tilbage, udløste ikke nødvendigvis en egentlig diagnose. De syge piger klagede over voldsom træthed, svimmelhed, hovedpine, hjertebanken, mavepine og andre uforklarlige symptomer. 

  »Vores hypotese var, at pigerne med udefinerbare symptomer kan være blevet overset i tidligere studier,« siger Reimar W. Thomsen. 

  LÆS OGSÅ: HPV-vaccination øger heller ikke risiko for sygdom blandt drenge

  HPV-vaccinen førte ikke til uforklarlige symptomer

  Reimar W. Thomsen og kollegerne har derfor undersøgt, om piger oplever flere uspecifikke symptomer, i året efter de er blevet HPV-vaccineret, end ikke-vaccinerede.

  Det har de gjort ved at analysere oplysninger om piger, der har været i kontakt med danske sygehuse med uspecifikke symptomer som uforklarlig hovedpine, svimmelhed eller mavepine - i journalen har pigerne fået en såkaldt symptomdiagnose.

  HPV-vaccinen har ikke ført til en øget forekomst af symptomdiagnoser, der har været alvorlige nok til at blive indlagt, viser undersøgelsen.

  »Der er intet i vores store, landsdækkende studie, der giver mistanke om en sammenhæng mellem HPV-vaccination og øget hyppighed af sygehuskontakter med symptomer som træthed, svimmelhed, hovedpine, hjertebanken, besvimmelse eller smerter,« konkluderer forskerne. 

  Piger bliver ikke mere syge efter vaccination

  I en anden af de analyser, Reimar W. Thomsen og kollegerne har lavet, har de set på, om risikoen for symptomdiagnoser hos 11.000 piger er højere, i tiden lige efter de har fået en HPV-vaccine, end på andre tidspunkter i deres liv. Gennemsnitligt er der ikke højere risiko i året efter vaccinen end ellers, konkluderer forskerne

  Med de metoder, forskerne har brugt, kan de med større sandsynlighed afkræfte, at der er en årsagssammenhæng mellem HPV-vaccinen og pigernes symptomer, end mange af de øvrige registerstudier der er lavet om HPV-vaccinen i Danmark og udlandet. 

  Vi vender tilbage til Reimar W. Thomsens forskning i en kommende artikel, når studiet udkommer i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Epidemiology. Tidsskriftet har allerede accepteret studiet, som formentlig bliver publiceret online indenfor de næste par uger, oplyser forskeren.

  LÆS OGSÅ: HPV-vacciner overbeviser i nye studier: Overgår måske endda forskernes håb

  Synkope-lægen kan heller ikke finde sammenhæng

  Sidst men ikke mindst præsenterede speciallæge Jesper Mehlsen, som er tilknyttet Rigshospitalet, sin forskning på mødet i Lægemiddelstyrelsen. I 2016 fik Jesper Mehlsen den største andel af pengene fra SATS-puljen - han fik 4 millioner kroner.

  På daværende tidspunkt havde Jesper Mehlsen behandlet mange af de syge vaccinerede piger på sin forhenværende arbejdsplads Synkope Centeret ved Frederiksberg Hospital.

  Flere gange har lægen sagt offentligt, at han har noget på vej, som kan dokumentere, at der er en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og pigernes symptomer. Men ved mødet i Lægemiddelstyrelsen oplyste Jesper Mehlsen, at han endnu ikke færdig med sine analyser.  

  »Vi arbejder videre,« sagde han.

  Forsøgene finder ingen sammenhæng

  I 2016 blev pengene fra SATS-puljen afsat til forskningsprojekter, som kan føre til »større viden om en eventuel årsagssammenhæng mellem HPV-vaccinen og alvorlige bivirkninger,« fremgår det af Lægemiddelstyrelsens opslag.

  Men Jesper Mehlsens forskning kommer desværre ikke til at fortælle os noget om, hvorfor pigerne blev syge, og om deres symptomer havde noget at gøre med HPV-vaccinen. 

  »Der indgår ikke en vurdering af, om der er en sammenhæng mellem pigernes symtomer og HPV-vaccinen,« siger Jesper Mehlsen om de forsøg, han er i gang med.

  »Men jeg synes, vi har indicier,« tilføjede han.

  I 2015 blev Jesper Mehlsen brugt som en af de primære ekspertkilder i TV2's dokumentarfilm 'De vaccinerede piger - syge og svigtede'. I filmen, som var medvirkende til, at tilslutningen til HPV-vaccinen styrtdykkede, lagde lægen ikke skjul på, at han mente, at der er en sammenhæng mellem pigernes symptomer og HPV-vaccinen. Siden har han holdt fast i sin overbevisning, selv om forskere og myndigheder hele tiden har forsikret, at vaccinen er sikker.

  Læs mere om sagen og Jesper Mehlsens forsøg i artiklen: Nu har HPV-vaccinen medvind: Vi har talt med lægen, der skabte frygt

  LÆS OGSÅ: Professor: Kritik mod HPV-vaccine er uvidenskabelig

  LÆS OGSÅ: Opdagelse: Sådan trænger HPV ind i cellernes DNA

  Podcasten Brainstorm

  Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

  Videnskabsbilleder

  Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

  Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

  Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

  Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

  Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

  Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

  Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

  Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

  Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

  Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

  Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

  Med venlig hilsen

  Videnskab.dk