HPV-vaccination øger heller ikke risiko for sygdom blandt drenge
Drenge kan roligt lade sig vaccinere mod HPV, siger danske læger.
hpv, vaccinatio, vaccine, kræft, livmoderhalskræft

Der er ingen grund til, at forældre frygter for at lade deres drengebørn vaccinere med HPV-vaccinen, der kan beskytte mod mange forskelige former for kræft. (Foto: Shutterstock)

Der er ingen grund til, at forældre frygter for at lade deres drengebørn vaccinere med HPV-vaccinen, der kan beskytte mod mange forskelige former for kræft. (Foto: Shutterstock)

Drenge kan, ligesom piger, roligt lade sig vaccinere mod den kræftfremkaldende Human Papilloma Virus (HPV).

Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut, hvor forskere har undersøgt, om de 7.000 danske drenge i alderen 10 til 17 år, der hidtil har fået HPV-vaccinen, i højere grad end andre drenge er blevet ramt af en lang række autoimmune sygdomme, neurologiske lidelser eller blodpropper.

Konklusionen i det nye studie er klar: Heller ikke blandt drenge er der noget belæg for at tro, at HPV-vaccinen er forbundet med øget risiko for i alt 52 forskellige lidelser.

Historien kort
  • Vaccination mod HPV er ikke forbundet med øget risiko for forskellige sygdomme blandt drenge.
  • Forskere vil have indført HPV-vaccine til alle danske unge.
  • Sundhedsstyrelsen ser på mulighederne for at indføre vaccination til alle.

Derimod kan vaccinen beskytte mod en række kræftformer.

»Vores studie er glædeligt, men jo ikke så overraskende, fordi det blot viser noget, som de fleste med forstand på området forventede på forhånd - nemlig at der ikke ser ud til at være nogen øget risiko for en lang række sygdomme efter HPV-vaccination af drenge,« fortæller førsteforfatteren bag det nye studie, Morten Frisch, der er overlæge og forsker ved Statens Serum Institut.

Den nye undersøgelse er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Epidemiology.

Studie overrasker ikke

Selvom det nye studie ikke overrasker i forskerkredse, er det alligevel vigtigt, at det er lavet.

Det vurderer Jan Blaakær, der er professor ved Klinisk Institut ved Syddansk Universitet og forsker i HPV-virus- og vacciner.

Han fortæller, at studiet kan imødekomme meget af den skepsis, der har eksisteret - trods de videnskabelige beviser for HPV-vaccinens sikkerhed.

»Mig bekendt tester man heller ikke andre vacciner på begge køn, men i det her tilfælde kan studiet være med til, at vi i Danmark forhåbentlig også begynder at indføre HPV-vaccination til drenge,« siger Jan Blaakær, der ikke har noget med det nye studie at gøre.

Han fortæller desuden, at hvis man tager livmoderhalskræft ud af ligningen, er HPV årsag til mere kræft blandt mænd end kvinder.

I EU bliver 15.000 mænd hvert år ramt af HPV-relateret kræft, mens tallet er omkring 35.000 for kvinder. Trækker man tilfældene af livmoderhalskræft fra, er tallet dog kun 9.000 for kvinder.

»Derfor giver det rigtig god mening, hvis vi også tilbyder vaccinen til drenge,« siger Jan Blaakær.

Sundhedsstyrelsen undersøger mulig anbefaling om HPV-vaccine til drenge

Det nye forskningsresultat overrasker heller ikke i Sundhedsstyrelsen, hvor overlæge Bolette Søborg løbende evaluerer den danske indsats mod HPV.

Få danske piger bliver vaccineret mod HPV

På grund af frygt for bivirkninger ved HPV-vaccinen er antallet af vaccinerede danske piger meget lavere i Danmark end i eksempelvis Norge og Sverige, hvor næsten alle bliver vaccineret.

I Danmark nåede vi bunden i 2016, hvor kun omkring 25 procent af piger tog imod tilbuddet om vaccination.

Tallet er dog kommet op igen i 2017, hvor en opgørelse fra Statens Serum Institut viser, at der er sket en fordobling i antallet af vaccinerede.

I Danmark har vi fra første februar i år startet et midlertidigt tilbud til unge homo- og biseksuelle drenge mellem 15 og 20 år om at blive vaccineret mod HPV, og Bolette Søborg fortæller, at det nye studie kommer på et meget belejligt tidspunkt, fordi man i Sundhedsstyrelsen også er i gang med at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal undersøge, om det giver mening at tilbyde HPV-vaccinen til alle drenge.

»Arbejdsgruppen rådgiver os, og vi i Sundhedsstyrelsen sender så vores anbefaling videre til sundhedsministeren inden sommerferien. Den anbefaling er baseret på så meget tilgængeligt information som muligt, og det er klart, at dette nye studie kan være relevant at tage med,« siger Bolette Søborg.

Selvom HPV oftest forbindes med risiko for at udvikle livmoderhalskræft, er HPV også skyld i tilfælde af analkræft, peniskræft samt svælgkræft, og her er drenge og mænd ofte i højere risiko for at få kræftformerne end piger og kvinder.

»Vi skal se på, om det er relevant at tilbyde HPV-vaccination til alle drenge, som man gør i eksempelvis Norge. Vi oplever, det er et område, der optager forældrene, som gerne vil have deres drenge vaccineret,« siger Bolette Søborg.

7.000 drenge blev ikke syge af HPV-vaccine

Det nye studie er et registerstudie, hvor forskerne har brugt Det Danske Vaccinationsregister til at finde de 7.000 danske drenge, der indtil videre er blevet vaccineret mod HPV.

Efterfølgende har forskerne via kobling til Landspatientregistret undersøgt forekomsten af 52 forskellige neurologiske lidelser, autoimmune sygdomme og blodpropper blandt de vaccinerede drenge og sammenlignet fundene med en gruppe på 500.000 drenge, som ikke er blevet vaccineret.

Resultatet af sammenligningen viser, at drenge, som blev vaccineret mod HPV, ikke har nogen forøget risiko for at udvikle de førnævnte sygdomme.

»Når vi har valgt at kigge på netop disse sygdomme, skyldes det, at der tidligere har været rejst mistanke om øget risiko blandt HPV-vaccinerede piger. Der er dog intet belæg for at sige, at der er nogen forøget risiko for disse lidelser blandt piger, og vi har nu påvist, at det samme ser ud til at gælde blandt drenge« siger Morten Frisch.

I artiklen ’Studie frikender HPV-vaccinen for en række bivirkninger’ kan du læse mere om et andet stort dansk studie, der viser, at HPV-vaccination af voksne kvinder ikke er forbundet med øget risiko for forskellige lidelser.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk