Professor: Kritik mod HPV-vaccine er uvidenskabelig
Sundhedsstyrelsen har fået bunker af indberetninger om bivirkninger, og kvinder står frem i medierne med alvorlige lidelser, som angiveligt er forårsaget af HPV-vaccinen. Men kritikken mod vaccinen er udokumenteret og kan skade befolkningen, mener professor.

Over 350.000 danskere er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft. Piger mellem 12-15 får vaccinen som en del af børnevaccinationsprogrammet. (Foto: Shutterstock)

Over 350.000 danskere er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft. Piger mellem 12-15 får vaccinen som en del af børnevaccinationsprogrammet. (Foto: Shutterstock)

 

Koncentrationsbesvær, hjerteproblemer, eksem, udebleven menstruation og lammelser er bare nogle af de alvorlige lidelser, ulykkelige unge kvinder beskriver efter at have fået et stik i armen mod den frygtede human papillomavirus - et stik der er bedre kendt som 'HPV-vaccinen'.

Symptomerne varierer, men fælles for kvinderne er, at deres lidelser angiveligt er opstået, efter de er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft. Alle kvinderne oplever, at de er blevet syge af at få HPV-vaccinen ved navn Gardasil sprøjtet ind i kroppen.

Men hvor meget er egentlig rygter, og hvor meget kan vi stole på, når vi hører om HPV - og ikke mindst bivirkningerne af vaccinen - i medierne?

Videnskab.dk tager her et ordentlig dyk ned i argumenterne for og imod vaccinen for at finde ud af, hvad der er hoved og hale i HPV-debatten:

Sundhedsstyrelsen ignorerer henvendelser

Sygeplejerske Else Jensen føler sig harm og magtesløs. Hun er formand for Vaccinationsforum - en forening, der vejleder folk, som har taget skade af at blive vaccineret - og hun oplever, at både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelsen ignorer de mange ulykkelige kvinder, som har oplevet lidelser efter at have fået HPV-vaccinen.

Det gør de, mener hun, ved fortsat at anbefale HPV-vaccinen til trods for, at Sundhedsstyrelsen har fået over 700 indberetninger om bivirkninger, siden vaccinen blev indført i 2009. 129 indberetninger er blevet kategoriseret som alvorlige.  

»Jeg synes ikke, det klæder Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen at forsvare vaccinen. Det er en hån mod dem, der er blevet syge,« siger Else Jensen.

Fakta

Siden 2009 er alle piger i 12-årsalderen blevet tilbudt en vaccination mod livmoderhalskræft (HPV) som en del af det danske børnevaccinationsprogram.

Alle kvinder fra årgangene 1985-1992 kan få en gratis HPV-vaccine indtil udgangen af 2013. Andre aldersgrupper kan også få vaccinationen, men skal selv betale for det.

Vaccinen ved navn Gardasil gives af tre omgange.

Kilde: Sundhed.dk

Men Vaccinationsforum skal være varsomme med deres udmeldinger i medierne, når de ikke har et mere konkret, videnskabeligt belæg for deres påstande, mener professor Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitets Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi:

»Vaccinationsforum pisker en stemning op på udokumenterede påstande, der kan skade befolkningen. Det har jeg svært ved at se formålet med.«

Forskere blåstempler HPV-vaccinen

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse henviser til videnskabelige undersøgelser, som alle viser, at der ikke skulle være risiko for, at Gardasil giver alvorlige bivirkninger. For eksempel har Statens Serum Institut og Karolinske Institutet i Stockholm fulgt én million piger i et halvt år. 300.000 af dem har fået HPV-vaccinen.

Ved at sammenligne de vaccinerede piger med dem, der ikke er blevet vaccineret, fandt forskerne frem til, at der ikke er en øget forekomst af i alt 53 forskellige autoimmune sygdomme, neurologiske lidelser og blodpropper blandt dem, der er blevet vaccineret, sammenlignet med dem der ikke er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft.

»Vi har brugt nationale registre til at undersøge, om der er en øget risiko for at få en af de 53 diagnoser, hvis man har fået Gardasil-vaccinen. De sygdomme, vi har tjekket for, forekommer i en vis hyppighed i befolkningen i forvejen, så det kan være svært for individet at vurdere, om det skyldes HPV-vaccinen, at man får en af diagnoserne,« siger Anders Peter Hviid fra Statens Serum Institut. 

»Registrene giver os et overblik over, om der er en øget risiko for at få en af sygdommene, hvis man er blevet vaccineret, og det er der ikke,« fortsætter han.   

Vaccinationsforum: Resultaterne er utroværdige

Anders Peter Hviid er en af forskerne bag undersøgelsen, der er så spritny, at dens resultater endnu ikke er publicerede, hvilket ifølge Else Jensen gør dens resultater så utroværdige, at Vaccinationsforum ikke vil henvise til den på sin hjemmeside.

Harmløst ser det ud, når man zoomer ind på et Human Papilloma Virus (HPV). Men de mange skadelige langtidsvirkninger af en infektion opvejer langt de eventuelle bivirkninger, der er ved vaccinen, mener de danske eksperter. (Foto: National Cancer Institute)

En anden ulempe ved undersøgelsen er, at forskerne kun kan fange bivirkninger, der er registrerede som diagnoser. Det medgiver Anders Peter Hviid.

»Hvis pigerne ikke har fået en diagnose på hospitalet eller ikke har været på en skadestue, noterer vi dem ikke, for så er de ikke blevet registreret. Der kan sagtens være bivirkninger, som vi ikke har fanget,« siger han.

Kræftens Bekæmpelse: HPV-vaccinen er sikker

Men på trods af ulemperne henviser både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse til undersøgelsen fra Statens Serum Institut som ét ud af mange beviser på, at HPV-vaccinen er sikker.

»Det er jo ikke den eneste undersøgelse, der er lavet, som viser, at HPV-vaccinen er sikker. Uafhængige forskere har lavet opgørelser i en række lande, deriblandt i USA og Canada. Ingen af dem tyder på, at der er alvorlige bivirkninger ved vaccinen,« siger Iben Holten, der er overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Iben Holten henviser blandt andet til en amerikansk undersøgelse, der for nylig blev publiceret i det videnskabelige ugeskrift Morbidity and Mortality Weekly Report. Forskerne bag undersøgelsen har lavet telefoninterviews og indsamlet spørgeskemaer fra 14.133 kvinder, som har fået Gardisil-vaccinen. Konklusion er klar: Vaccinen er sikker og effektiv. 

»På baggrund af en lang række af den slags undersøgelser melder WHO, Sundhedsstyrelsen og en række andre landes myndigheder ud, at vaccinen er sikker. Når myndigheder med så stor ekspertise anbefaler vaccinen, læner Kræftens Bekæmpelse sig op af dem. Jeg har ikke grund til at tro, at jeg skulle være klogere end de mange forskere, der har lavet de undersøgelser, som myndighederne baserer deres statements på,« siger Iben Holten. 

Måske har kvinderne ikke bivirkninger

Selvom mange danske kvinder har oplevet at få alvorlige bivirkninger, skal der videnskabelige facts på bordet, før Kræftens Bekæmpelse trækker sin anbefaling tilbage, for måske er det slet ikke vaccinen, der har gjort kvinderne syge:

Fakta

Hvert år bliver knap 370 kvinder i Danmark ramt af livmoderhalskræft. Halvdelen af dem er under 45 år. Antal af nye tilfælde og dødeligheden har dog været faldende gennem mange år.

Livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med human papillomavirus (HPV), som er en seksuelt overført sygdom, der ikke giver symptomer. Tobaksrygning øger risikoen. HPV-vaccinen beskytter mod 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Over 350.000 danskere har fået HPV-vaccinen.

Kilde: Statens Serum Institut/ Kræftens Bekæmpelse

»Jeg kan ikke sige, at de ikke har bivirkninger, og det er frygteligt for de mange kvinder, der er alvorligt syge, men man skal være klar over, at der findes sygdomme i befolkningen, som ikke skyldes vaccinen. Forskere har ikke kunnet vise en højere forekomst af alvorlige bivirkninger i en vaccineret befolkning end i en uvaccineret befolkning,« siger Iben Holten. 

Professor: Bekymrende mange bivirkninger

For at finde ud af, om man virkelig kan stole på myndighedernes blåstempling af HPV-vaccinen, har Videnskab.dk bedt Jan Pravsgaard Christensen fra Købehavns Universitet om at forholde sig til de meldinger om bivirkninger, som der har været, efter at HPV-vaccinen for alvor blev taget i brug. Professoren har årelang forskerekspertise i, hvordan kroppen reagerer på vacciner.

»Som udgangspunkt må jeg sige, at det godt kan bekymre mig, at så mange kvinder har indberettet bivirkninger efter den samme vaccine. Det er påfaldende, at Sundhedsstyrelsen har kategoriseret 120 indberetninger som alvorlige. Det er flere, end vi normalt ser,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

120 bivirkninger er få i det store billede

Alligevel kan Sundhedsstyrelsen have gode grunde til at blive ved med at anbefale HPV-vaccinen, forklarer professoren. For 120 unge kvinder med bivirkninger tæller måske ikke så meget i det store billede.

»Man skal se det i det store perspektiv: Hvis man vaccinerer en million mennesker, og én får alvorlige bivirkninger, er det meget tragisk for den familie, det sker for, men hvis vaccinen redder resten, er det på samfundsperspektiv værd at anbefale den. At én enkelt får alvorlige bivirkninger opvejes af alle dem, der bliver beskyttet af vaccinen.«

»Det er et tilbagevendende problem, som vi altid har med vacciner, at enkelte får bivirkninger, men man må betragte det som en 'Cost-Benefit-analyse': Det kan godt betale sig for Sundhedsstyrelsen at udbetale erstatning til 120 mennesker, hvis man ser det i forhold til de mange tusinder, der bliver beskyttet mod livmoderhalskræft. Men man skal selvfølgelig gøre sig klart, at der er en grænse for, hvor mange tilfælde af alvorlige bivirkninger man kan tillade,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Nogle år er der flere bivirkninger

Enhver vaccination kan have bivirkninger såsom influenzalignende symptomer, eksem, kortvarig bevægelsesbesvær og i enkelte tilfælde besvimelser, understreger professoren. Nogle år kan en vaccine endda give flere bivirkninger end andre år.

Vaccinationsforum pisker en stemning op på udokumenterede påstande, der kan skade befolkningen. Det har jeg svært ved at se formålet med.

Jan Pravsgaard Christensen, KU

»Der kan forekomme ophobninger af bivirkninger nogle år. Det kan for eksempel skyldes, at der kan være en for os ukendt virusepidemi i befolkningen. Hvis man har virus i kroppen samtidig med, at man bliver vaccineret, kan det give flere bivirkninger,« forklarer Jan Pravsgaard Christensen.  

Hvis en vaccine pludselig giver flere bivirkninger i en periode, end den plejer, kan det også skyldes, at der er små variationer i vaccineproduktionen.

»Der er forskellige hjælpestoffer i vacciner. Det er helt ufarlige ting, som simulerer immunsystemet, og som gør, at vaccinen virker bedre, men der kan være en minimal forskel på de hjælpestoffer producenten putter i, og det kan give en ophobning af bivirkninger,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Statens Serum Institut laver troværdig forskning

Selvom professoren som udgangspunkt var foruroliget over, at så mange kvinder har indberettet bivirkninger efter HPV-vaccinen, bliver han beroliget, da han hører om den nye undersøgelse fra Statens Serum Institut. Han mener ikke, at der er grund til at tvivle på undersøgelsens resultater, selvom de ikke er publicerede endnu.

»Undersøgelsen fra Statens Serum Institut og Karolinska Instituttet taler til Sundhedsstyrelsens fordel, for det er jo et kæmpestort studie, der er lavet af uvildige, velrenommerede forskere. Selv om det endnu ikke er publiceret, er jeg sikker på, at man kan stole på resultatet. At der foreligger tilsvarende undersøgelser i andre lande med lignende konklusioner, gør det bare endnu mere validt,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Forening pisker en stemning op

Til gengæld er professoren ikke begejstret for Vaccinationsforums metoder.

»Grupper som Vaccineforum er notorisk modstandere af vaccinationer, men jeg har aldrig set videnskabelig dokumentation for deres påstande. Det går meget på følelser og fornemmelse, og så har jeg svært ved at forholde mig til det som videnskabsmand. Jeg benægter ikke, at der kan være  bivirkninger ved vaccinationer. Det ved vi, der er, men når risikoen er så lille, at den ikke kan lade sig måle, så kan vi godt leve med det i den store sammenhæng.«

Vaccinationsforum vil have ekspertgruppe

Trods videnskabelige evidenser er Vaccinationsforum urokkelig i troen på, at de mange kvinder, der har henvendt sig for at få hjælp, har bivirkninger efter HPV-vaccinen.

For at få det bevist har foreningen bedt Sundhedsstyrelsen om at nedsætte en uvildig ekspertgruppe sammensat af folk med flere forskellige specialer, som skal undersøge hvad der er galt med de kvinder, der er blevet syge, efter at de er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft.

Sundhedsstyrelsen har afvist at nedsætte en ekspertgruppe, fordi det ikke er styrelsens opgave. Videnskab.dk har forsøgt at få en forklaring fra Søren Brostrøm, der er formand for Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg, men han har desværre haft for travlt til at medvirke. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk