Se, hvordan øko-bilerne er bygget
Kom en tur med ind under kulfiber-skallen og hør de studerende forklare, hvordan deres hjemmelavede øko-racere kan køre flere hundrede kilometer på en liter brændstof.

Tre hold danske studerende og deres hjemmelavede øko-biler deltog i sidste uge ved Shell Eco-marathon på EuroSpeedway-banen syd for Berlin.

Der konkurrerede de med studerende fra 22 europæiske lande om at køre så brændstoføkonomisk som muligt, og det var DTU's lille bybil bedst til blandt 'UrbanConcept'-biler med forbrændingsmotor.

DTU's bybil

Efter en dramatisk slutspurt blev den målt til at kunne køre 348 km på, hvad der svarer til en liter benzin. Derfor kan de studerende fra DTU bryste sig af at være uofficielle europamestre i grøn bykørsel. Se hvordan deres bybil er skruet sammen her:

DTU's prototype

DTU stillede desuden op med en brintdreven prototype, der ligner en raket på hjul. Sidste år kørte den mere end 3.500 km/l, men i år spillede de mange komponenter ikke sammen, og bilen nåede ikke at fuldføre et forsøg bl.a. på grund af kraftigt regnvejr. Se indmaden i den lille øko-racer her:

Aalborg Universitets prototype

Et hold studerende fra Aalborg Universitet stillede ligeledes op med en brintdreven prototype, men den nåede heller ikke at gennemføre et helt løb. Den vakte dog opsigt, fordi den blev styret af et joystick, og fordi bilens særlige motor brændte sammen kort før start. Få hele historien og kom under kulfiber-skallen på den miljøvenlige bil her:

Se bilerne på banen i galleriet: Øko-ræs fortalt i billeder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.