Det kan være uhyre nyttigt at kunne forudsige, hvordan væsker bevæger sig.
Faktisk kan det både hjælpe Godzilla, meterologerne og den grønne omstilling.
Tag for eksempel vejrudsigten. Den forsøger at simulere, hvordan atmosfærens væsker og gasser vil bevæge sig i den kommende tid.
Med andre ord: Hvilket vejr vi får i de kommende dage og uger.
Og det samme gør folkene bag den seneste Godzilla-film.
Når monsteret pludselig dukker op af vandet, skal vandets bevægelser se realistiske ud. Altså skal filmen simulere vandets bevægelser rundt om den dinosaurlignende figur på troværdig vis.
Men simulering af væskestrømme kan ikke kun bruges til at skabe filmeffekter og vejrudsigter. Det er også brugbart, når man skal bygge de kolossale havvindmøller, der skal hjælpe os i kampen mod klimaforandringer.
Og så er det en del af et igangværende forskningsprojekt, som lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet Johan Rønby Pedersen står i spidsen for.
Fra ligninger til algoritmer
Projektet går ud på at »nytænke computersimuleringer af væskestrømninger«.
Når man skal forudsige væskestrømmene i vandet rundt om Godzillas ben – eller rundt om havvindmøller – skal man løse nogle utroligt svære matematiske ligninger. Det bruger man en computer til.
Men computere kan ikke forstå ligninger.
Derfor er der brug for en oversættelse fra ligninger til algoritmer. Det er netop, hvad Johan Rønby Pedersen og hans kolleger arbejder på.
»Det redskab, vi udvikler, kan bruges til både at beskrive og forudsige, hvordan væsker opfører sig,« fortæller Johan Rønby i podcasten.
Og det redskab kan bruges – og videreudvikles – af alle, der har brug for det. Også af de, der arbejder med grøn omstilling, for eksempel i vindmølleindustrien.
Algoritmen kan nemlig bruges til at beskrive og forudsige, hvor voldsomt et pres en havvindmølles fundament bliver udsat for af bølgerne.
Dermed kan man regne sig frem til, hvor stærkt fundamentet skal være for at holde – uden at bruge alt for mange ressourcer og gøre vindmøllen dyrere. På den måde hjælper forskningsprojektet med at gøre den grønne omstilling billigere og mere effektiv.
Lyt med og bliv klogere på forskningsprojektet, der også undersøger, hvordan havet og atmosfæren blandes og udveksler energi og kemiske stoffer – og hvilken betydning det har for vores klimamodeller.
Lyt til flere afsnit
Hvis du har lyst til at høre flere podcast om fri forskning, kan du dykke ned i de andre afsnit af ’Vov at vide’.
Lyt til episoderne, og bliv klogere på verden!
- Ny tuberkulose-vaccine kan forklares med Ferrero Rocher-chokolade
- Plastik-molekyler skal hjælpe immunforsvaret med at opdage kræft
- Vold i familien er blevet mere skamfuldt end i gamle dage
\ Sådan håndterer Videnskab.dk sponseret indhold
Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling leverer mod betaling kommunikations- og formidlingsydelser til forskningsinstitutioner, fonde og andre organisationer, som arbejder med forskning. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.
Indhold som produceres i sådan en sammenhæng, eller som kurateres og kvalitetssikres af Center for Faglig Formidling, kan blive bragt på Videnskab.dk. Når det sker, opmærkes det tydeligt som sponseret indhold, så der ikke er tvivl om afsenderen.
Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille sponseret indhold fra den uafhængige journalistik.
Redaktionen på Videnskab.dk leverer uafhængig journalistik, som ikke påvirkes af økonomiske interesser af nogen art.
Arbejdet med sponseret indhold udføres af medarbejdere, der er tilknyttet Center for Faglig Formidling, hvis medarbejdere har stor erfaring med videnskabsformidling til den brede offentlighed.
Disse medarbejdere kan også udføre arbejde for Videnskab.dk’s redaktion. Det foregår i givet fald efter interne retningslinjer, som sikrer, at de pågældende ikke skriver journalistiske artikler om forskning fra de samme fonde og forskningsinstitutioner, de har udarbejdet formidlingsartikler og kommunikationsmateriale om.