Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Plastik-molekyler skal hjælpe immunforsvaret med at opdage kræft
PODCAST: De specialdesignede molekyler skal forhåbentlig ende med at blive til en kræftvaccine.
kræft vaccine manipulerede skiver af kræftceller undvige immunforsvaret

De kræftceller, som gør os syge, er dem, der lykkes med at undvige immunforsvaret og vokse frem. (Foto: Shutterstock)

De kræftceller, som gør os syge, er dem, der lykkes med at undvige immunforsvaret og vokse frem. (Foto: Shutterstock)

Vores immunforsvar er indrettet til at udrydde bakterier, virus og syge celler.

Immuncellerne patruljerer hele tiden rundt i kroppen og tjekker cellernes overfladeproteiner, for at opdage om en celle er syg.

Immunforsvaret burde faktisk udrydde kræftceller, som både opfører sig forkert og ødelægger de raske celler.

Men kræftcellerne kan undvige immunforsvaret, enten ved at deres overfladeproteiner ikke afslører, at de er kræftceller, eller ved at overfladeproteinerne hæmmer immunforsvaret.

Derfor arbejder forskerne i dag med at bruge immunterapi til at behandle kræft. Immunterapi handler om at gøre immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller og slå dem ihjel.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 4

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

DTU-forsker vil udvikle vaccine mod kræft

Anton Smith er medicinalkemiker og forsker på DTU, og i sit sapere aude-forskningsprojekt skal han forsøge at udvikle en kræftvaccine, som gør immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller.

Det vil han gøre ved at bruge nogle helt særlige polymerer (meget små plastikmolekyler) til at klippe små 'discs' (skiver) ud af kræftcellers overflade.

Skiverne vil få påklistret et syntetisk molekyle, som ligner virus-RNA.

Håbet er, at den cocktail af en skive kræftcelleoverflade med alle kræftcellens overfladeproteiner kombineret med det viruslignende molekyle vil gøre immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller.

Lyt med, og bliv klogere på, hvordan kræftceller undviger immunforsvaret, hvordan Anton Smith vil teste, om hans idé virker, og hvorfor det her utroligt komplicerede system faktisk minder om noget så simpelt som at lave småkager.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om fri forskning, som gør os klogere på os selv og verden? Lyt til episoderne fra sæson 3 af Vov at vide:

Sådan håndterer Videnskab.dk sponseret indhold

Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling leverer mod betaling kommunikations- og formidlingsydelser til forskningsinstitutioner, fonde og andre organisationer, som arbejder med forskning. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Indhold som produceres i sådan en sammenhæng, eller som kurateres og kvalitetssikres af Center for Faglig Formidling, kan blive bragt på Videnskab.dk. Når det sker, opmærkes det tydeligt som sponseret indhold, så der ikke er tvivl om afsenderen.

Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille sponseret indhold fra den uafhængige journalistik.

Redaktionen på Videnskab.dk leverer uafhængig journalistik, som ikke påvirkes af økonomiske interesser af nogen art.

Arbejdet med sponseret indhold udføres af medarbejdere, der er tilknyttet Center for Faglig Formidling, hvis medarbejdere har stor erfaring med videnskabsformidling til den brede offentlighed.

Disse medarbejdere kan også udføre arbejde for Videnskab.dk’s redaktion. Det foregår i givet fald efter interne retningslinjer, som sikrer, at de pågældende ikke skriver journalistiske artikler om forskning fra de samme fonde og forskningsinstitutioner, de har udarbejdet formidlingsartikler og kommunikationsmateriale om.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk