Vores immunforsvar er indrettet til at udrydde bakterier, virus og syge celler.
Immuncellerne patruljerer hele tiden rundt i kroppen og tjekker cellernes overfladeproteiner, for at opdage om en celle er syg.
Immunforsvaret burde faktisk udrydde kræftceller, som både opfører sig forkert og ødelægger de raske celler.
Men kræftcellerne kan undvige immunforsvaret, enten ved at deres overfladeproteiner ikke afslører, at de er kræftceller, eller ved at overfladeproteinerne hæmmer immunforsvaret.
Derfor arbejder forskerne i dag med at bruge immunterapi til at behandle kræft. Immunterapi handler om at gøre immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller og slå dem ihjel.
Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.
I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.
DTU-forsker vil udvikle vaccine mod kræft
Anton Smith er medicinalkemiker og forsker på DTU, og i sit sapere aude-forskningsprojekt skal han forsøge at udvikle en kræftvaccine, som gør immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller.
Det vil han gøre ved at bruge nogle helt særlige polymerer (meget små plastikmolekyler) til at klippe små 'discs' (skiver) ud af kræftcellers overflade.
Skiverne vil få påklistret et syntetisk molekyle, som ligner virus-RNA.
Håbet er, at den cocktail af en skive kræftcelleoverflade med alle kræftcellens overfladeproteiner kombineret med det viruslignende molekyle vil gøre immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller.
Lyt med, og bliv klogere på, hvordan kræftceller undviger immunforsvaret, hvordan Anton Smith vil teste, om hans idé virker, og hvorfor det her utroligt komplicerede system faktisk minder om noget så simpelt som at lave småkager.
Lyt til flere afsnit
Har du lyst til at høre flere podcasts om fri forskning, som gør os klogere på os selv og verden? Lyt til episoderne fra sæson 3 af Vov at vide:
- Pladsmangel i køleskabe gør, at børn får vaccinationer for sent
- Bakterien helicobacter pylori har levet i vores mave i 100.000 år. Er den ven eller fjende?
- På nogle områder minder Grønland om et uland
- Danske forskere intensiverer jagten på neandertalere i Sønderjylland
- Forskere vil omdanne plastaffald til benzin