Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Vold i familien er blevet mere skamfuldt end i gamle dage
Lyt med i podcasten, og bliv klogere på, hvordan hemmeligholdelse af vold har udviklet sig siden starten af 1900-tallet.
vold i familien skam hemmelighed tabu

I dag er det formentlig mere hemmeligholdt at være udsat for vold i familien end for 100 år siden. Og meget tyder på, at det er mere skamfuldt for ressourcestærke familier. (Foto: Shutterstock)

I dag er det formentlig mere hemmeligholdt at være udsat for vold i familien end for 100 år siden. Og meget tyder på, at det er mere skamfuldt for ressourcestærke familier. (Foto: Shutterstock)

Hemmeligheder kan holde sammen på familier og beskytte familiemedlemmer mod udstødelse af lokalsamfundet. Men de kan også være en undertrykkende magtfaktor, som nærmest kvæler familiemedlemmer og splitter familien.

Historisk har familier gennem tiden holdt forskellige ting hemmeligt. De ting har ændret sig, i takt med at samfundet har ændret sig.

Nogle ting er blevet accepteret, og derfor behøver man ikke holde det hemmeligt mere. Det gælder for eksempel homoseksualitet, børn uden for ægteskabet og psykisk sygdom.

Andet er blevet mere uacceptabelt, eller måske endda ulovligt, og det gør det endnu mere skamfuldt. Det gælder for eksempel vold i familien, som vi dykker ned i i denne episode af Vov at Vide sammen med lektor Karen Vallgårda fra Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 4

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Har undersøgt gamle skilsmissepapirer og breve

Karen Vallgårda har ved hjælp af en række historiske kilder - for eksempel skilsmissepapirer og anonyme breve til brevkasseredaktører - undersøgt, hvordan synet på vold i familien har udviklet sig i løbet af de sidste 100 år.

Lyt med, og bliv klogere på, hvorfor vold i familien er mere skamfuldt i dag, hvor det samtidig er mere uacceptabelt.

Hør eksempler på, hvordan man så på psykisk vold i 1960’erne og længere tilbage i historien.

Og få bud på, hvad vi kan gøre for at gøre familievold mindre skamfuldt og hemmeligholdt i dag, samtidig med at vi er enige om, at vold er uacceptabelt.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om fri forskning, som gør os klogere på os selv og verden? Lyt til tidligere episoder af Vov at vide:

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk