Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Vold i familien er blevet mere skamfuldt end i gamle dage
Lyt med i podcasten, og bliv klogere på, hvordan hemmeligholdelse af vold har udviklet sig siden starten af 1900-tallet.
vold i familien skam hemmelighed tabu

I dag er det formentlig mere hemmeligholdt at være udsat for vold i familien end for 100 år siden. Og meget tyder på, at det er mere skamfuldt for ressourcestærke familier. (Foto: Shutterstock)

I dag er det formentlig mere hemmeligholdt at være udsat for vold i familien end for 100 år siden. Og meget tyder på, at det er mere skamfuldt for ressourcestærke familier. (Foto: Shutterstock)

Hemmeligheder kan holde sammen på familier og beskytte familiemedlemmer mod udstødelse af lokalsamfundet. Men de kan også være en undertrykkende magtfaktor, som nærmest kvæler familiemedlemmer og splitter familien.

Historisk har familier gennem tiden holdt forskellige ting hemmeligt. De ting har ændret sig, i takt med at samfundet har ændret sig.

Nogle ting er blevet accepteret, og derfor behøver man ikke holde det hemmeligt mere. Det gælder for eksempel homoseksualitet, børn uden for ægteskabet og psykisk sygdom.

Andet er blevet mere uacceptabelt, eller måske endda ulovligt, og det gør det endnu mere skamfuldt. Det gælder for eksempel vold i familien, som vi dykker ned i i denne episode af Vov at Vide sammen med lektor Karen Vallgårda fra Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 4

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Har undersøgt gamle skilsmissepapirer og breve

Karen Vallgårda har ved hjælp af en række historiske kilder - for eksempel skilsmissepapirer og anonyme breve til brevkasseredaktører - undersøgt, hvordan synet på vold i familien har udviklet sig i løbet af de sidste 100 år.

Lyt med, og bliv klogere på, hvorfor vold i familien er mere skamfuldt i dag, hvor det samtidig er mere uacceptabelt.

Hør eksempler på, hvordan man så på psykisk vold i 1960’erne og længere tilbage i historien.

Og få bud på, hvad vi kan gøre for at gøre familievold mindre skamfuldt og hemmeligholdt i dag, samtidig med at vi er enige om, at vold er uacceptabelt.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om fri forskning, som gør os klogere på os selv og verden? Lyt til tidligere episoder af Vov at vide:

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker