Se verdens første robot, der bevæger sig i bølgebevægelser
Efter 90 års forsøg er det lykkedes forskere at bygge verdens første robot med et bevægelsesmønster som en bølge. Robotten kan måske bruges medicinsk og til redningsaktioner. Se videoen her og vurdér selv.

Verdens første bølgekørende robot er 3D-printet og kan bevæge sig frem og tilbage i bølgelignende bevægelser. I videoen her kan du blandt andet se den svømme og kravle over forhindringer. (Video: Zarrouk Lab)

For gyserfans forbindes navnet ’SAW’ nok især med filmserien om barbariske torturfælder, som skræmte livet af biografgængere i løbet af 2000’erne.

Men SAW er også navnet på verdens første robot, der har et bevægelsesmønster som en bølge, skriver ScienceDaily.com.

Navnet er en forkortelse for Single Actuator Wave-like robot.  

Robotten er bygget af ingeniører ved Ben-Gurion University of the Negev i Israel, og den banebrydende opfindelse er publiceret i et studie i tidsskriftet Bioinspiration & Biomimetics.

LÆS OGSÅ: Ny robot er bedre til at operere end læger

Bølgerobot undervejs i 90 år

SAW-robotten er 3D-printet, og den kan bevæge sig frem og tilbage i bølgelignende bevægelser, der minder om en orms. 

Dens minimalistiske mekaniske design skaber en fremadskredden sinusbølge med en stor bølgehøjde ved hjælp af kun én motor.

robot bølge 3d

SAW-robotten er 3D-printet og kan bevæge sig frem og tilbage med en hastighed på op til 57 meter i sekundet. (Foto: American Associates, Ben-Gurion University of the Negev)

»Forskere over hele verden har forsøgt at skabe en bølgebevægelse i 90 år. Det lykkedes os, fordi vi fandt en simpel og unik løsning, som muliggør, at robotten kan bygges i forskellige størrelser og til forskellige formål,« siger David Zarrouk, der er lektor ved Department of Mechanical Engineering ved Robotten er bygget af ingeniører ved Ben-Gurion University of the Negev og medforfatter på studiet, ifølge ScienceDaily.com.

LÆS OGSÅ: Lille robot kan klatre som en gekko

Tophastigheden er 57 cm/s

SAW-robottens bølgeteknik gør den både hurtig og modstandsdygtig.

Den ormelignende opfindelse kan nå en tophastighed på 57 centimeter i sekundet, hvilket er fem gange hurtigere end lignende robotter.

Derudover kan den ’klatre’ over forhindringer og krybe gennem ustabilt terræn som sand, græs og grus.

Robottens innovative bølgebevægelsen lader den desuden kravle gennem tunneler, og en vandtæt version kan svømme med en hastighed på seks centimeter i sekundet. 

Se SAW-robotten komme frem på de mange forskellige måder i videoen øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Robot-rokke bruger rottemuskler til at svømme

Kan bruges medicinsk og til redningsaktioner 

Udover sine mange egenskaber er SAW-robotten ifølge David Zarrouk nem at producere, stærk, pålidelig og energieffektiv.

Det betyder også, at den kan tjene mange forskellige formål.

»Jeg tror, at robotten bliver brugbar til at bevæge sig gennem tarmene for at visualisere eller tage biopsier og til at infiltrere problematiske, komplekse sikkerhedsområder som tunneler, ødelagte bygninger og rør,« siger David Zarrouk til ScienceDaily.com.

LÆS OGSÅ: Robot skal lære at sy operationssår sammen