Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Robot skal lære at sy operationssår sammen
Kirurgen skal i fremtiden overlade nål og tråd til en robot. Robotter fra Syddansk Universitet er sendt i mesterlære på Odense Universitetshospital.

Under operationer er der sår, som skal sys sammen. Det er rutinearbejde, som læger hver dag foretager tusindvis af gange. Men nu skal robotter overtage nål og tråd. Efter at fjernstyrede robotter for længst er flyttet ind på hospitalerne, skal robotterne nu opgraderes, så de i fremtiden bliver kirurgens assistenter.

»Det handler om at automatisere trivielt arbejde. Det vil være en stor fordel for kirurgen, hvis han kan vise robotten: Du skal sy herfra og hertil og med denne tråd. Det kan for eksempel være i forbindelse med indvendige syninger ved såkaldte kikkertkirurgiske indgreb,« siger lektor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Øver sig på skumgummi

Syddansk Universit har sammen med Odense Universitetshospital investeret i en Raven-robot. Det er en robotplatform, som forskerne skal udvikle videre på, så robotten bliver så sikker på fingrene, at den kan flytte ind på operationsstuen.

Men indtil videre øver de stive robotfingre sig på at sy i skumgummi i laboratoriet på Syddansk Universitet. Med den ene hånd holder robotten skumgummiet på plads, mens den anden hånd møjsommeligt forsøger at få nålen til at ramme det bløde materiale. For at blive mere sikker på hånden er robotten sendt i mesterlære hos de dygtigste kirurger på Odense Universitetshospital. 

Thiusius Rajeeth Savarimuthu har travlt med at filme kirurgernes arbejde. Kirurgens detaljerede bevægelser kan Thiusius Rajeeth Savarimuthu omdanne til robotsprog, så robotten kan gentage bevægelserne helt nøjagtigt. På den måde får patienten den bedste behandling.

Bibliotek af bevægelser

»Ved at filme kirurgens bevægelser under en operation, kan vi skabe et bibliotek af bevægelser til robotten, så den på den måde lærer, hvordan den skal agere. Robotten skal lære af eksperterne og gentage deres arbejde,« forklarer Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Men de største udfordringer ved at udvikle robotter, som kan blive kirurgens kollega, er, at ingen operation eller indgreb er ens. Alle mennesker er forskellige og væv og hud opfører sig forskelligt.

»Vi behøver gode modeller for, hvordan væv opfører sig, når vi for eksempel skærer eller stikker i det. Det er også derfor, vi øver os på skumgummi, vi arbejder på blødt-væv-modellering for at skabe gode modeller, før vi kan automatisere processen,« siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk