Robotten Octobot ligner en blæksprutte og er lige så blød
Efter lang tids venten kan forskerne endelig præsentere octobotten; den første smidige robot, der kun består af bløde materialer. I videoen herunder kan du se, hvordan robotten er blevet til, og hvordan den virker.
Octobotten er en smidig robot, der udelukkende er lavet af blødt materiale

Her ser du octobotten - en smidig robot, der udelukkende er lavet af blødt materiale. Det gør den mere fleksibel og bedre til at bevæge sig i forhold til de klassiske metal-robotter. (Foto: Ryan Truby, Michael Wehner og Lori Sanders, Harvard University)

Her ser du octobotten - en smidig robot, der udelukkende er lavet af blødt materiale. Det gør den mere fleksibel og bedre til at bevæge sig i forhold til de klassiske metal-robotter. (Foto: Ryan Truby, Michael Wehner og Lori Sanders, Harvard University)

Vi har tidligere skrevet en artikel om en blæksprutte-lignende robot her på Videnskab.dk.

Dengang var robotten stadig under udvikling, men nu er den færdig og klar til at blive den første af mange bløde robotter, der måske i fremtiden skal erstatte de hårdere robotter, som vi kender dem. Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Robotten er den første selvstændige robot, der udelukkende er lavet af bløde, fleksible dele. I videoen herunder kan du se, hvordan robotten bliver fremstillet, og hvordan den virker.

I videoen kan du se, hvordan octobotten bliver lavet, og hvordan den fungerer. (Video: Ryan Truby, Michael Wehner og Lori Sanders fra Harvard University)

»Det her arbejde er nyt og meget spændende,« sagde ekspert i robotter Daniela Rus fra the Massachusetts Institute of Technology i USA, som ikke selv har deltaget i studiet, ifølge nature.com. 

LÆS OGSÅ: Fremtidens robot er inspireret af blæksprutter

Octobotten lever af brændstof

Robotten, der har fået det meget sigende navn octobot, er lavet af silikone-gummi. Dens 'hjerne' er et fleksibelt kredsløb, der leder flydende brændstof gennem kanaler ved hjælp af trykpåvirkelige ventiler og afbrydere.

Ventiler og afbrydere i robottens hjerne er placeret på en måde, så de er med til at forlænge robottens arme i to grupper på skift.

Processen begynder, når forskere sprøjter brændstof ind i to beholdere. Til hver beholder hører fire robot-arme.

LÆS OGSÅ: Robotter kan få blød hud

Indeholder et kompliceret system

Disse beholdere vil så udvide sig – lidt ligesom balloner, når man puster dem op – og presse brændstof gennem kredsløbet.

Når brændstoffet flyder gennem kredsløbet, ændres presset, og det gør, at nogle kontrolpunker lukkes og andre åbnes. På den måde sker tilstrømningen kun i én halvdel af systemet ad gangen.

Når den ene side forbruger brændstoffet, øges det indvendige pres, så brændstoffet kan flyde ind i den anden halvdel – og så efterfølgende tilbage til den første halvdel igen, og sådan fortsætter det.

Lige nu kan octobotten fungere i op til otte minutter på én milliliter brændstof.

LÆS OGSÅ: Blød robot mestrer limbo-dans

Den bevæger sig bedre end de "gammeldags" robotter

Robottens hjerne taler til dens lemmer gennem 3D-printede kanaler, der er sat ind i kroppen.

Forskerne lavede octobottens krop ved at hælde en særlig type silikone ind i en blæksprutte-formet støbeform, som de efterfølgende opvarmede for at sikre, at den holdt formen.

Mange robotter får deres kraft fra komprimerede lufttanke, men det kan gøre, at robotterne ikke er så gode til at bevæge sig. 

Octobotten derimod får sin kraft fra en kemisk reaktion, hvilket gør den mere bevægelig.

LÆS OGSÅ: Sådan holder blæksprutten styr på alle otte arme

Fremtidens octobot skal være endnu bedre

Octobotten er ikke designet til at udføre nogen særlig opgave – men forskerne håber, at de i fremtiden kan programmere robotten til at udføre flere forskellige opgaver.

De håber også, at de kan få octobotten til at reagere i fohold til sine omgivelser i stedet for blot at udføre det, den er blevet programmeret til på forhånd.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: