Robotter kan få blød hud
Amerikanske forskere har lavet robothud med nanotråde, som både kan registrere let berøring og løfte tunge ting.

Illustrationen viser, hvordan kunstig 'e-hud' med sensorer af nanotråde i firkantede mønstre vil blive så følsom at robothånden kan holde et æg uden at knuse det. (Illustration: Ali Javey og Kuniharu Takei, Berkeley University)

Illustrationen viser, hvordan kunstig 'e-hud' med sensorer af nanotråde i firkantede mønstre vil blive så følsom at robothånden kan holde et æg uden at knuse det. (Illustration: Ali Javey og Kuniharu Takei, Berkeley University)

Det har hidtil været noget af en udfordring at lave hud til robotter

Huden skal både være bøjelig og blød og samtidig indeholde følere, som gør det muligt for robotterne at håndtere skrøbelige genstande uden at ødelægge dem.

Men nu har amerikanske forskere fundet løsningen.

»Mennesker ved, hvordan de skal holde på et æg uden at knuse det,« siger Ali Javey, der leder forskergruppen ved Berkeley University i Californien.

»Hvis vi nogensinde vil have en robot, der kan tage opvasken, bliver vi nødt til at være sikre på, at den ikke knuser vinglassene. Men vi vil samtidig også gerne have, at robotten skal kunne løfte en tung gryde uden at tabe den,« siger Ali Javey i en pressemeddelelse.

Løsningen på stort dilemma

Hvis robotten skal have blød hud, skal den fremstilles af organiske plaststoffer. Men sådanne stoffer er dårlige til at lede elektrisk strøm. Derfor skal der kraftige elektriske spændinger og stærkere strøm til for at få sensorerne til at virke. Dette vil så igen kræve større batterier.

Sensorerne kunne alternativt også fremstilles af siliciumkrystaller. De leder strøm meget bedre, men er hårde og knækker, når de strækkes og bøjes flere gange. De er med andre ord uegnede til at lave blød hud af.

I hvert fald indtil nu, hvor forskerne har løst dilemmaet.

Nanotrådene i gummi

Foto af færdigudviklet 'e-hud' med sensorer af nanotråde. Hvert af de mørke felter repræsenterer en føleenhed. (Foto: Ali Javey og Kuniharu Takei, Berkeley University)

Forskerne på Berkeley har nemlig lavet nanotråde af germanium og silicium, som kun er nogle få atomer tykke. Disse tråde bliver rullet ud på et klæbrigt underlag. Så bliver trådene trykt i et mønster af firkanter med et flademål på 7x7 cm.

Det er den største flade af elektriske kredsløb af nanotråde, der hidtil er lavet.

Eftersom trådene er lavet af halvlederstoffer, fungerer de som transistorer. De dækkes så af et lag af trykfølsomt gummi.

Når transistorerne udsættes for tryk går der mere strøm igennem dem. Strømmængden kan måles og sendes som en slags nerveimpulser gennem ledninger i armen og op i datahjernen på robotten.

Forskerne har vist, at deres kunstige 'e-hud' har det følsomhedsområde, som kræves til daglige gøremål, lige fra at skrive på et computertastatur til at holde en genstand.

Hvis den kunstige hud også skal bruges i proteser, skal der ske store fremskridt i arbejdet med at koble elektriske ledninger sammen med kroppens nervesystem.

Resultaterne er for nylig blevet offentliggjort i netudgaven af tidsskriftet Nature Materials.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Nanotråde

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.