Fremtidens robot er inspireret af blæksprutter
Forskere arbejder lige nu på at bygge robotter, der er lige så smidige som blæksprutter, og som kan samle alt fra tennisbolde til papirclips op fra gulvet. I videoen giver vi dig en smagsprøve på, hvordan den nye type robotter kan komme til at se ud.
Fremtidens robot både ligner og bevæger sig ligesom en rigtig blæksprutte

Fremtidens robot både ligner og bevæger sig ligesom en rigtig blæksprutte. (Foto: Nature)

Fremtidens robot både ligner og bevæger sig ligesom en rigtig blæksprutte. (Foto: Nature)

Forskere er i fuld gang med at bygge robotter, der har lige så smidige 'kropsdele' som blæksprutter, og som kan tilpasse sig deres omgivelser. Det skriver nature.com.

Med deres bøjelige arme kan de gribe om selv små ting, som eksempelvis papirclips, hvilket de gammeldags metalrobotter ikke evner.

I videoen herunder kan du se, hvordan blæksprutte-robotten elegant sniger sig uden om forhindringer, som ellers ville være en hæmsko for almindelige robotter.

I videoen kan du se, hvordan den blæksprutte-lignende robot kan smyge sig uden om forhindringer, som ville være i vejen for de "gammeldags" metalrobotter. Videoen er lavet af Nature.

Kan erstatte redningsarbejdere

Det var Cecilia Laschi fra Sant’Anna School of Advances Studies i Pisa, Italien, som kom på idéen til den nye type robotter. Hun fik fat i en blæksprutte og puttede den ned i en beholder med saltvand.

Herfra kunne hun se, hvordan dyret var i stand til at gribe om små stykker af ansjos og krabbe. Det gav hende idéen til at lave en robot, der kunne efterligne blækspruttens bevægelser.

I modsætning til de stive og knap så elegante metalrobotter, som vi kender, er de bløde robotter lavet af bøjelige og elastiske materialer, der gør, at de kan tilpasse sig omgivelserne.

»Hvis du spørger, hvad darwinistisk evolution er kommet op med, er der alle mulige slags utrolige løsninger på, hvordan man kan bevæge sig, sanse, gribe, spise, jage, svømme, gå og glide, som ikke har været mulige for hårde robotter,« siger George Whitesides til nature.com. Han forsker i de såkaldte bløde robotter på Harvard University i Massachusetts, USA.

Hvis det faktisk lykkes at bygge de blæksprutte-lignende robotter, vil de for eksempel kunne bruges som redningsarbejdere, der kan mase sig ind på trange steder, hvor andre ikke kan komme ind.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk