Sådan holder blæksprutten styr på alle otte arme
Forskere har undersøgt, hvordan blæksprutten er i stand til at styre otte arme på én gang. Ved hjælp af et højhastighedskamera har de bl.a. vist, at blæksprutten er i stand til at ændre retning uden at vende sin krop.

Forestil dig, at du skal skrive på din smartphone med den ene hånd, samtidig med at du skal flette dit hår med den anden. Lyder det besværligt? Så prøv at forestille dig, hvor svært det må være at bevæge otte arme på samme tid.

Blæksprutten har en langt mere primitiv hjerne end mennesket, men alligevel kan den ubesværet holde styr på dem alle.

Hvordan det kan lade sig gøre, har et forskerhold nu kastet sig over - blandt andet ved at filme blæksprutten kravle over ting med et højhastighedskamera. Se videoen øverst i artiklen.

Forskerne fandt ud af, at blæksprutten har en relativt simpel måde, som gør den i stand til at bevæge sig i en hvilken som helst retning uden at have for meget at holde styr på - den bruger nemlig ikke alle armene på én gang.

Når den kravler langs havbunden sætter den armene på bunden og strækker dem for at skubbe sig fremad. Når blæksprutten skal vælge retning, strækker den armene på den modsatte side af, hvor den skal hen.

Skal den mod højre, strækker den således armene på sin venstre side og omvendt. Som man kan se i videoen, gør det også blæksprutten i stand til at ændre retning uden at vende sin krop.

Forskning skal hjælpe med at bygge bløde robotter

Men hvad skal vi så bruge den forskning til, spørger du måske? I øjeblikket arbejder en stor mængde forskere på, hvordan man kan lave 'bløde' robotter, og her kan blæksprutten hjælpe med at forklare, hvordan bløde væsner er i stand til at bevæge sig.

Læs mere om bløde robotter i artiklen 'Blød robot mestrer limbo-dans'.

Forskerne bag studiet fandt også ud af, at blæksprutter fungerer markant anderledes end andre dyr, når de bevæger sig.

Blæksprutten følger nemlig ikke et rytmisk mønster, når den bevæger sig, og det er markant anderledes fra eksempelvis mennesker og endda insekter, hvor nervesystemet har indarbejdet en naturlig rytme i vores bevægelser.

Ifølge forskerne støtter deres resultater idéen om, at bevægelsesstrategier, kropsplaner, miljø og opbygningen af centralnervesystemet hænger tæt sammen, og den idé har stor indflydelse på design og programmering af bløde robotter i fremtiden.

Studiet er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift 'Current Biology'.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.