Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Ny teknologi kan hjælpe den grønne omstilling ... og Godzilla
PODCAST: Danske forskere vil forbedre vores forudsigelser af væskestrømme – og teknologien bag deles gratis ud til alle.
algoritmer_havvind_vindmølle_vestas_fundament_energi_klima_klimaforandringer

Prisen på de kæmpemæssige havvindmøller, der er med til at gøre verden grønnere, bliver lavere desto mere vi ved om, hvordan vandet påvirker det fundament, de står på. (Foto: Shutterstock)

 

Prisen på de kæmpemæssige havvindmøller, der er med til at gøre verden grønnere, bliver lavere desto mere vi ved om, hvordan vandet påvirker det fundament, de står på. (Foto: Shutterstock)

 

Det kan være uhyre nyttigt at kunne forudsige, hvordan væsker bevæger sig.  

Faktisk kan det både hjælpe Godzilla, meterologerne og den grønne omstilling.  

Tag for eksempel vejrudsigten. Den forsøger at simulere, hvordan atmosfærens væsker og gasser vil bevæge sig i den kommende tid.

Med andre ord: Hvilket vejr vi får i de kommende dage og uger. 

Og det samme gør folkene bag den seneste Godzilla-film. 

Når monsteret pludselig dukker op af vandet, skal vandets bevægelser se realistiske ud. Altså skal filmen simulere vandets bevægelser rundt om den dinosaurlignende figur på troværdig vis.

Men simulering af væskestrømme kan ikke kun bruges til at skabe filmeffekter og vejrudsigter. Det er også brugbart, når man skal bygge de kolossale havvindmøller, der skal hjælpe os i kampen mod klimaforandringer. 

Og så er det en del af et igangværende forskningsprojekt, som lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet Johan Rønby Pedersen står i spidsen for. 

Fra ligninger til algoritmer

Projektet går ud på at »nytænke computersimuleringer af væskestrømninger«. 

Når man skal forudsige væskestrømmene i vandet rundt om Godzillas ben – eller rundt om havvindmøller – skal man løse nogle utroligt svære matematiske ligninger. Det bruger man en computer til.

Men computere kan ikke forstå ligninger.

Derfor er der brug for en oversættelse fra ligninger til algoritmer. Det er netop, hvad Johan Rønby Pedersen og hans kolleger arbejder på. 

»Det redskab, vi udvikler, kan bruges til både at beskrive og forudsige, hvordan væsker opfører sig,« fortæller Johan Rønby i podcasten. 

Og det redskab kan bruges – og videreudvikles – af alle, der har brug for det.  Også af de, der arbejder med grøn omstilling, for eksempel i vindmølleindustrien.

Algoritmen kan nemlig bruges til at beskrive og forudsige, hvor voldsomt et pres en havvindmølles fundament bliver udsat for af bølgerne. 

Dermed kan man regne sig frem til, hvor stærkt fundamentet skal være for at holde uden at bruge alt for mange ressourcer og gøre vindmøllen dyrere. På den måde hjælper forskningsprojektet med at gøre den grønne omstilling billigere og mere effektiv.

Lyt med og bliv klogere på forskningsprojektet, der også undersøger, hvordan havet og atmosfæren blandes og udveksler energi og kemiske stoffer – og hvilken betydning det har for vores klimamodeller. 

Lyt til flere afsnit 

Hvis du har lyst til at høre flere podcast om fri forskning, kan du dykke ned i de andre afsnit af ’Vov at vide’.

Lyt til episoderne, og bliv klogere på verden!

Sådan håndterer Videnskab.dk sponseret indhold

Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling leverer mod betaling kommunikations- og formidlingsydelser til forskningsinstitutioner, fonde og andre organisationer, som arbejder med forskning. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Indhold som produceres i sådan en sammenhæng, eller som kurateres og kvalitetssikres af Center for Faglig Formidling, kan blive bragt på Videnskab.dk. Når det sker, opmærkes det tydeligt som sponseret indhold, så der ikke er tvivl om afsenderen.

Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille sponseret indhold fra den uafhængige journalistik.

Redaktionen på Videnskab.dk leverer uafhængig journalistik, som ikke påvirkes af økonomiske interesser af nogen art.

Arbejdet med sponseret indhold udføres af medarbejdere, der er tilknyttet Center for Faglig Formidling, hvis medarbejdere har stor erfaring med videnskabsformidling til den brede offentlighed.

Disse medarbejdere kan også udføre arbejde for Videnskab.dk’s redaktion. Det foregår i givet fald efter interne retningslinjer, som sikrer, at de pågældende ikke skriver journalistiske artikler om forskning fra de samme fonde og forskningsinstitutioner, de har udarbejdet formidlingsartikler og kommunikationsmateriale om.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk