Kan den kunstige intelligens gætte dine kruseduller?
Nutidens maskiner er kloge. For eksempel står Google bag software, der har lært sig selv at gætte, hvad du tegner. Se, om det lykkes Videnskab.dk's YouTubere, Newgame, at snyde Googles kunstige intelligens - og test, om den kan afkode dine kruseduller.

Google har udviklet et såkaldt neuralt netværk, der har lært sig selv at gætte, hvad du tegner. I denne video udfordrer Videnskab.dk's YouTube-kanal om spil og videnskab, Newgame, Googles kunstige intelligens. (Video: Newgame / Videnskab.dk)

Google har udviklet et såkaldt neuralt netværk, der har lært sig selv at gætte, hvad du tegner. I denne video udfordrer Videnskab.dk's YouTube-kanal om spil og videnskab, Newgame, Googles kunstige intelligens. (Video: Newgame / Videnskab.dk)

Biler, der kører uden en fører, computere, der uden indblanding fra mennesker kan banke dig i skak og droner, som kan flyve sig selv.

Alt sammen er eksempler på kunstig intelligens - maskiner, som kan løse opgaver, der engang kun tilfaldt os mennesker.

Newgame - viden og gaming på YouTube

Newgame er Videnskab.dk's YouTube-kanal om spil og videnskab.

Kanalen er en del af Videnskab.dk's YouTube-univers til unge, YouKnow, som er støttet af Nordea-fonden.

Et andet eksempel er Googles såkaldte neurale netværk Quick, Draw! - et slags tegn-og-gæt-spil, som har lært sig selv at afkode dine tegninger.

Videnskab.dk's YouTube-kanal om spil og videnskab, Newgame, har udfordret det neurale netværk. Se med i videoen øverst i artiklen, om det lykkes Newgame at snøre Googles kunstige intelligens - og prøv selv, om den er klog nok til at gætte dine kunstværker.

Neuralt netværk træner til at gætte rigtigt

Men hvordan er Googles kunstige intelligens i det hele taget blevet klog nok til at gætte, hvad vores streger forestiller?

Faktisk har ingen programmeret det neurale netværk til at genkende vores tegninger. Computeren har ganske simpelt trænet sig til at kunne gætte det ved at lade en masse mennesker tegne og derefter samle data fra alle tegningerne i dens konstant voksende database.

Når det neurale netværk ser en ny tegning, kan den derfor genkende mønstre i den måde, de bliver tegnet på ved at sammenligne den med tidligere tegninger. Derfor bliver det neurale netværk hele tiden klogere.

Får vi menneskelignende superrobotter?

Det er ikke kun store virksomheder som Google, der har fået øjne for den kunstige intelligens. Den har også fået meget opmærksomhed fra Hollywood. I film som Star Wars, Terminator og Disneys Wall-E møder vi robotter med en høj kunstig intelligens, som til tider overstiger vores egen.

NewGame superrobotter kunstig intelligens computer læse tanker

Selvom udviklingen af kunstig intelligens fortsat stormer fremad, er vi langt fra Terminator-lignende superrobotter. (Foto: Shutterstock)

Og selvom udviklingen af kunstig intelligens fortsat stormer fremad, er vi langt fra de menneskelignende superrobotter, som vi ser dem i diverse storfilm.

For hvor vi har stor gavn af computeres evner til at løse klart definerede opgaver som kompliceret matematik, er det straks sværere at få dem til at opføre sig som mennesker med social intelligens, der har empati og kan sætte sig i andres sted. Det kan du læse mere om i artiklen 'Forskere: Vi er stadig langt fra menneskelige superrobotter'.

Du kan også klikke dig ind på Newgames YouTube-kanal for flere videoer om gaming og videnskab.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk