Japansk ‘oplader-rum’ giver trådløs strøm til både en lampe, vifte og mobil
Forskerne ser potentiale i opfindelsen, men påpeger, at sikkerheden skal testes mere.
trådløs oplader rum stue lampe mobil vifte

Danske forskere mener stadig, at der er lang vej til bredere anvendelse af 'oplader-rummet'. (Foto: University of Tokyo)

Danske forskere mener stadig, at der er lang vej til bredere anvendelse af 'oplader-rummet'. (Foto: University of Tokyo)

Et virvar af ledninger er det syn, der møder mange, når de skal oplade mobilen fra en stikdåse i hjørnet af soveværelset.

Det rigtige kabel skal først findes, og så skal man ellers passe på med ikke at rive pc’en og højtaleren på gulvet, når man hiver den frem.

Men det bliver måske snart lettere for folk, der hader kabel-kludder, for forskere fra University of Tokyo har nu taget næste skridt inden for trådløs opladning.

Og de nøjes ikke med en lille lader, men har i stedet lavet et helt rum til at puste liv i døde mobiler og andre gadgets.

Elektromagnetiske felter kan drive en lampe, en vifte og lade en mobil

Trådløs opladning er ikke helt ukendt, da nogle hverdags-apparater som elektriske tandbørster ikke skal kobles til deres oplader med et kabel.

Men jo større afstand til laderen, jo sværere bliver det at få al energi med.

Takuya Sasatani, professor på University of Tokyo’s Graduate School of Engineering og hovedforfatter til den videnskabelige artikel, har, med sit team, taget udgangspunkt i eksisterende teknologi.

I nyere forskning har man nemlig haft held med at levere trådløs strøm ved at skabe et elektromagnetisk felt og placere sin gadget i det.

»Men i de forsøg kunne forskerne kun lave ét elektromagnetisk felt, der ikke nåede hele lokalet,« skriver Takuya Sasatani i en mail til Videnskab.dk

»Vores projekt laver to felter, der sammen kan dække hinandens mangler og komme helt ud i krogene.«

modtager kobber ledning strøm pære lampe

For at fange strømmen skal hver gadget kobles på en simpel modtagerenhed, som denne lampe. (Foto: University of Tokyo)

Selve rummet måler 3x3x2 meter, og da kun en brøkdel af den maksimale strøm når frem til den maskine, der skal oplades, er det vigtigt, at ladningen kan ske i hele lokalet.

Ikke desto mindre ligger den trådløst leverede strøm i forsøget aldrig lavere end 37,1 procent af det, rummet maks burde kunne overføre.

Det betyder, at rummet potentielt kan levere hele 50 Watt, hvilket er nok til både at lade en mobil og samtidig give strøm til en vifte og en lampe, som vist i denne video:

(Video: JST ERATO)

Takket være brugen af to elektromagnetiske felter i rummet bliver ladningen heller ikke blokeret af møbler og andre genstande, man måtte have stående i stuen.

Systemets effekt på mennesker skal testes mere

Men selvom det ville være rart at have en strøm-rig og fuldt møbleret stue, skal man jo helst også selv kunne være der.

Og der kan muligvis være biologiske konsekvenser ved at blive udsat for elektromagnetiske bølger fra trådløse opladere - det er i hvert fald noget, som forskerne endnu ikke ved nok om, har Videnskab.dk skrevet om tidligere i artiklen Er radiobølger skadelige?

I forbindelse med det nye studie har de japanske forskere da også selv prøvet at teste systemets effekt på mennesker.

»Vi har lavet en simulation af et menneske og set på, hvor meget strøm vi kunne levere uden at bryde FCC’s guidelines for sikkerhed,« skriver Takuya Sasatani.

FCC (Federal Communications Commission) er en amerikansk statslig organisation, der har fastsat regler for, hvor meget stråling produkter som mobiler må udsætte forbrugere for.

»Dog er vores sikkerhedsevaluering primitiv, så der skal stadig kigges mere på effekten på mennesker,« understreger Takuya Sasatani.

Danske forskere enige: Sundhedseffekten skal undersøges nærmere

Dét er andre forskere meget enige i, blandt andet Christoffer Johansen, overlæge på Rigshospitalet. Han har ikke læst det nye studie, men har forsket en del i senfølger af blandt andet stråling i forbindelse med kræftbehandling:

»En simulation er jo ikke det samme som en rigtig situation med et egentligt menneske i rummet, så det er godt, at de er ærlige om, at man ikke ved meget om sundhedseffekten.«

Erik Schaltz, lektor på AAU Energi på Aalborg Universitet, har læst studiet igennem for Videnskab.dk og tager også visse forbehold på sikkerhedsområdet.

»Med simulationen ser det jo sikkert ud på papiret, men det er aldrig det samme som det virkelige liv, og man har jo heller ikke set på langtidseffekter endnu.«

aluminium oplade rum elektromagnetisme radiobølger

Rummet er måske ikke bæredygtigt, da det skal have aluminiumsplader i væggene, påpeger danske forskere. (Foto: University of Tokyo)

Det trådløse samfund er stadig langt væk

Forskerholdet fra University of Tokyo ser selv et større potentiale i fremtiden for trådløs opladning.

I sin mail til Videnskab.dk maler Takuya Sasatani blandt andet billeder af fremtidige opladnings-skabe eller ligefrem kabelfrie fabrikker.

Men Erik Schaltz maner til besindighed, trods hvor spændende opfindelsen kan virke.

»Dels er det ikke testet, hvor godt det virker i større lokaler, selvom det er okay i et rum på kun 3x3x2 meter, der ikke indeholder elementer af metal, der måske kunne forstyrre systemet,« forklarer han.

»Og når så mange firmaer prøver at lave maskiner, der udnytter og sparer strøm bedst muligt i disse tider, virker en effektivitet på kun 37,1 procent som lidt af et strømspild,« mener han.

Derudover spørger Erik Schaltz også, hvilket problem systemet præcis skal løse.

En del gadgets i hjemmet bruger eksempelvis ikke meget strøm og kører fint på batterier, der kan holde i lang tid og bliver bedre med nye fremskridt.

Er oplader-rummet bæredygtigt?

Forskerholdet bag opfindelsen påpeger i den videnskabelige artikel, at batterier og andre lagringsmetoder for strøm kan være belastende for miljøet.

Men da ‘opladnings-rummet’ blandt andet kræver aluminiumsplader i rummets vægge, så Erik Schaltz gerne en undersøgelse af rummets bæredygtighed.

»Aluminium er meget energikrævende at producere, så hvis alle skulle have et rum til opladning i huset kunne det måske koste mere, end det er værd,« påpeger han.

Selvom dette nye skridt inden for trådløs opladning kan se interessant ud, skal der nok gå lidt tid før man kan lade mobilen ved bare at lægge den på spisebordet.

Indtil da må man holde orden i sine kabler på den gammeldags facon.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.