Forskerens favorit: Robotten Pepper lærer at sætte sig i andres sted
Kunstig intelligens kan være mange ting, og på DTU arbejder forskere med at udvikle social intelligens til robotter. Her introducerer lektor Thomas Bolander os for Pepper, også kendt som R2DTU.

Robotten 'R2DTU' forstår en hel del. Men forstår den også, hvad andre opfatter? Har den social intelligens? Se med, og få svaret. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Robotten 'R2DTU' forstår en hel del. Men forstår den også, hvad andre opfatter? Har den social intelligens? Se med, og få svaret. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Thomas Bolander, lektor i logik og kunstig intelligens ved DTU Compute, har en automatiseret ven: 

Robotten Pepper – som de på DTU i daglig tale kalder R2DTU – interagerer med sin omverden via kunstig intelligens-software.

Men kunstig intelligens kan være mange ting. Et af Thomas Bolanders mål med Pepper er at lære den social intelligens. Det vil sige evnen til at sætte sig i andres sted.  

Oplev Thomas Bolander til Forskerzonen Live

Onsdag 26. september kan du høre Thomas Bolander fortælle meget mere om R2DTU og kunstig intelligens til eventet Forskerzonen Live, hvor der også er forskerforedrag om Medicinsk Museions historiske samlinger af den menneskelige krop samt smagsprøver på mad fra havet ved gastrofysiker Mathias Porsmose. 

Læs meget mere om Forskerzonen Live, og tilmeld dig her.

Til dette giver man robotten nogle tests, som man normalt bruger til børn, for at se, om den på et meget basalt niveau kan forstå andres adfærd.

Læs mere om kunstig intelligens og robotten Pepper i en tidligere artikel på Forskerzonen.

Pepper bliver sat på prøve

I videoen kan du blandt andet se Thomas Bolander udføre en test med Pepper – en såkaldt ’false belief task’.

Her skal Pepper forholde sig til, hvordan to mennesker ser verden i en opstillet situation.

Forskerens favorit

'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.  

Hvorvidt det går godt eller skidt for den lille, hvide robot, vil vi ikke afsløre her.  

»Det vi jo gerne vil, det er, at robotterne får nogle meget generelle sociale kompetencer, som minder om, hvad vi mennesker har,« forklarer Thomas Bolander. 

»Som mennesker har vi en meget generel evne til at sætte os i andres sted og forstå, hvad andre mennesker tænker, og hvad andre mennesker prøver at opnå. Og det er afgørende, når vi skal hjælpe andre.« 

Håbet er så, at robotter på en lignende måde kan blive bedre til at hjælpe os.

Deltag i eventet Forskerzonen Live

Videnskab.dk’s Forskerzonen udvider butikken og lanceres som et endnu større univers, blandt andet med forsker-podcasts, endnu flere videoer og nye artikelformater.

Det sker onsdag 26. september klokken 14.00 i Bredgade i København.

I den forbindelse byder vi på spændende foredrag med efterfølgende rundvisning i udstillingen ‘Mind the gut’ på det medicinhistoriske museum Medicinsk Museion, og du får for sølle 50 kr. muligheden for at være med.

Med i pakken følger også en lækker omgang kaffe og kage. 

Der er et begrænset antal pladser, så meld dig til allerede i dag:

Indbetal 50 kr. via mobilepay til medarbejder på Videnskab.dk Irene Berg Petersen på 2441 9025, og skriv ‘FZ Live’ i kommentarfeltet.

Tilmeld dig senest 19. september.

Læs mere om, de øvrige foredrag, du kan opleve til Forskerzonen Live, her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk