Thomas Bolander, lektor i logik og kunstig intelligens ved DTU Compute, har en automatiseret ven:
Robotten Pepper – som de på DTU i daglig tale kalder R2DTU – interagerer med sin omverden via kunstig intelligens-software.
Men kunstig intelligens kan være mange ting. Et af Thomas Bolanders mål med Pepper er at lære den social intelligens. Det vil sige evnen til at sætte sig i andres sted.
\ Oplev Thomas Bolander til Forskerzonen Live
Onsdag 26. september kan du høre Thomas Bolander fortælle meget mere om R2DTU og kunstig intelligens til eventet Forskerzonen Live, hvor der også er forskerforedrag om Medicinsk Museions historiske samlinger af den menneskelige krop samt smagsprøver på mad fra havet ved gastrofysiker Mathias Porsmose.
Til dette giver man robotten nogle tests, som man normalt bruger til børn, for at se, om den på et meget basalt niveau kan forstå andres adfærd.
Læs mere om kunstig intelligens og robotten Pepper i en tidligere artikel på Forskerzonen.
Pepper bliver sat på prøve
I videoen kan du blandt andet se Thomas Bolander udføre en test med Pepper – en såkaldt ’false belief task’.
Her skal Pepper forholde sig til, hvordan to mennesker ser verden i en opstillet situation.
\ Forskerens favorit
I ‘Forskerens favorit’, kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.
I andre episoder fra ‘Forskerens favorit’ kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.
Hvorvidt det går godt eller skidt for den lille, hvide robot, vil vi ikke afsløre her.
»Det vi jo gerne vil, det er, at robotterne får nogle meget generelle sociale kompetencer, som minder om, hvad vi mennesker har,« forklarer Thomas Bolander.
»Som mennesker har vi en meget generel evne til at sætte os i andres sted og forstå, hvad andre mennesker tænker, og hvad andre mennesker prøver at opnå. Og det er afgørende, når vi skal hjælpe andre.«
Håbet er så, at robotter på en lignende måde kan blive bedre til at hjælpe os.
\ Læs mere
\ Deltag i eventet Forskerzonen Live
Videnskab.dk’s Forskerzonen udvider butikken og lanceres som et endnu større univers, blandt andet med forsker-podcasts, endnu flere videoer og nye artikelformater.
Det sker onsdag 26. september klokken 14.00 i Bredgade i København.
I den forbindelse byder vi på spændende foredrag med efterfølgende rundvisning i udstillingen ‘Mind the gut’ på det medicinhistoriske museum Medicinsk Museion, og du får for sølle 50 kr. muligheden for at være med.
Med i pakken følger også en lækker omgang kaffe og kage.
Der er et begrænset antal pladser, så meld dig til allerede i dag:
Indbetal 50 kr. via mobilepay til medarbejder på Videnskab.dk Irene Berg Petersen på 2441 9025, og skriv ‘FZ Live’ i kommentarfeltet.
Tilmeld dig senest 19. september.
Læs mere om, de øvrige foredrag, du kan opleve til Forskerzonen Live, her.