Forskning er meget mere end gamle bøger, hvor siderne er ved at falde ud. Forskningen kan nemlig meget mere end at være støvet, og den indebærer ofte genstande, som kan fascinere os mennesker mere end svære bøger.
I 'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.
I dette afsnit kan du se eksperimental-fysiker Kristine Niss fortælle om seje væsker, som er væsker, der næsten ikke er flydende.
I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, et pusterør, en myg og de helt utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.
I ’Forskerens favorit’ kan du se med, når nogle af Danmarks klogeste forskere viser de genstande frem, som er vigtige i deres forskning.
I denne udgave af ’Forskerens favorit’ har ForskerZonen allieret sig med Kristine Niss, som er eksperimentalfysiker på Roskilde Universitet.
Hun tager os en tur med i laboratoriet, hvor hun fortæller os om den meget seje væske bitumen, som blandt andet findes i asfalt. En væske, som er sej i mere end én forstand.
Man ved meget lidt om seje væskers flydeevne
Bitumen er en væske, som kun er meget lidt flydende. Så lidt, at det vil tage en klump af den seje væske et par dage at flyde ud. Og det er netop derfor, man kalder det for en sej væske.
»Seje væsker er sjove, fordi de hverken er flydende eller faste. Det, man lærer i skolen, er, at der er tre tilstandsformer: fast, flydende og gas. Men det er en meget simplificeret billede af verden,« fortæller hun i videoen ovenfor, hvor du kan se nærmere på den seje væske.
En af grundene til, Kristine Niss er fascineret af seje væsker, er, at man endnu ikke forstår ret meget om væskers flydeevne. Og hvis man bliver bedre til at forstå seje væskers flydeevne, kan man også blive bedre til at manipulere med dem og eksempelvis bruge dem til at lave medicin, som bedre vil kunne optages i kroppen.