Forskerens Favorit: Et spedalsk skelet åbnede middelalderforskningens øjne
I denne udgave af Forskerens Favorit kan du se med, når Jesper Boldsen viser rundt i Syddansk Universitets skeletsamling og fortæller om skeletter og spedalskhed.

Professor Jesper Boldsen fortæller om livet med spedalskhed i middelalderen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen/Videnskab.dk) 

Professor Jesper Boldsen fortæller om livet med spedalskhed i middelalderen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen/Videnskab.dk) 

Hvis du har en forestilling om forskning som tørt og kedeligt, kan du godt tro om igen.  For selvom afsnittets favoritgenstand er både tør og gammel, så er den langt fra kedelig.   

I serien 'Forskeren Favorit' har vi denne gang allieret os med Jesper Boldsen, som er professor på Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet og leder af universitetets skeletsamling, ABDOU.

Og Jesper Boldsens favoritting er intet mindre end et sæt knogler, som har omkring 800 år på bagen.

Forskerens favorit

'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Jesper Boldsen, professor i retsmedicin ved SDU, fortælle om et 800 år gammelt spedalsk skelet og den historie, det fortæller.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.  

Skelettet åbnede middelalderforskningens øjne

Skelettet stammer fra en ung kvinde, der levede omkring år 1300 i eller i nærheden af Viborg. Hun blev offer for den ubarmhjertige sygdom spedalskhed og døde allerede, da hun var midt i 20’erne.

Selvom skeletsamlingen indeholder mere end 16.000 skeletter gemt væk i brune papkasser, har skelettet fra den unge viborgenser spillet en helt særlig rolle for både Jesper Boldsen og forskningen.

»Skelettet her er helt særligt for mig, fordi det stammer fra den første arkæologiske udgravning, hvor jeg spillede en rolle,« fortæller han og fortsætter:

»Det er også vigtigt for mig, fordi det åbnede mine og dermed også middelalderforskningens øjne for, at der fandtes mennesker med spedalskhed over alt og på alle kirkegårde og ikke kun på de kirkegårde, som hørte til spedalskhedshospitalerne.«

Tragedien ramte tidligt

Skelettet af den unge pige er en egentlig tragedie, fortæller Jesper Boldsen. For selvom spedalskhed var forholdsvis udbredt i middelalderen, var det alligevel sjældent, at sygdommen brød ud, mens man stadig var så ung, som hun var.

Spedalskhed er en sygdom, som rammer det perifere nervesystem, så man mister både bevægeevnen og følesansen i arme, ben og andre steder på kroppen. 

»Hun blev i en tidlig alder ramt af spedalskhed på en måde, som gjorde hende invalid, og der er ingen tvivl om, at hun har været invalideret de sidste år af sit forholdsvist korte liv.«

Hvordan Jesper Boldsen kom på sporet af, at den unge kvinde var et offer for spedalskhed, kan du finde svar på i videoen ovenfor. Der kan du også blive klogere på, hvad vi kan bruge forskningen i gamle skeletter til i dag.

Bestil en forsker i 2020

Bestil en Forsker er et initiativ under Forskningens Døgn – en videnskabsfestival arrangeret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Bestil en Forsker foregår fra 20. - 26. april 2020.

Bestil en forsker direkte på Forskningens Døgns hjemmeside

Bestil et gratis foredrag med Jesper Boldsen

Har du lyst til at høre mere om Jesper Boldsens forskning i skeletter og vores forfædres sygdomme, kan du bestille et gratis foredrag med ham som en del af Bestil en Forsker-ordningen under Forskningens Døgn - en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med over 600 events og mere end 75.000 besøgende.

Læs mere om ordningen, og hvordan du bestiller (i 2020), i artiklen Tilbud til alle: Få besøg af en forsker - det er helt gratis.

Jesper Boldsen deltager med foredraget ‘Livet i spejlet: Historien fortalt af de døde’, hvor han blandt andet vil forsøge at give svar på, hvad mennesker døde af før i tiden, og hvordan mennesker levede før den dødelige afslutning.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk