Forskerens Favorit: Et spedalsk skelet åbnede middelalderforskningens øjne
I denne udgave af Forskerens Favorit kan du se med, når Jesper Boldsen viser rundt i Syddansk Universitets skeletsamling og fortæller om skeletter og spedalskhed.

Professor Jesper Boldsen fortæller om livet med spedalskhed i middelalderen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen/Videnskab.dk) 

Professor Jesper Boldsen fortæller om livet med spedalskhed i middelalderen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen/Videnskab.dk) 

Hvis du har en forestilling om forskning som tørt og kedeligt, kan du godt tro om igen.  For selvom afsnittets favoritgenstand er både tør og gammel, så er den langt fra kedelig.   

I serien 'Forskeren Favorit' har vi denne gang allieret os med Jesper Boldsen, som er professor på Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet og leder af universitetets skeletsamling, ABDOU.

Og Jesper Boldsens favoritting er intet mindre end et sæt knogler, som har omkring 800 år på bagen.

Forskerens favorit

'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Jesper Boldsen, professor i retsmedicin ved SDU, fortælle om et 800 år gammelt spedalsk skelet og den historie, det fortæller.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.  

Skelettet åbnede middelalderforskningens øjne

Skelettet stammer fra en ung kvinde, der levede omkring år 1300 i eller i nærheden af Viborg. Hun blev offer for den ubarmhjertige sygdom spedalskhed og døde allerede, da hun var midt i 20’erne.

Selvom skeletsamlingen indeholder mere end 16.000 skeletter gemt væk i brune papkasser, har skelettet fra den unge viborgenser spillet en helt særlig rolle for både Jesper Boldsen og forskningen.

»Skelettet her er helt særligt for mig, fordi det stammer fra den første arkæologiske udgravning, hvor jeg spillede en rolle,« fortæller han og fortsætter:

»Det er også vigtigt for mig, fordi det åbnede mine og dermed også middelalderforskningens øjne for, at der fandtes mennesker med spedalskhed over alt og på alle kirkegårde og ikke kun på de kirkegårde, som hørte til spedalskhedshospitalerne.«

Tragedien ramte tidligt

Skelettet af den unge pige er en egentlig tragedie, fortæller Jesper Boldsen. For selvom spedalskhed var forholdsvis udbredt i middelalderen, var det alligevel sjældent, at sygdommen brød ud, mens man stadig var så ung, som hun var.

Spedalskhed er en sygdom, som rammer det perifere nervesystem, så man mister både bevægeevnen og følesansen i arme, ben og andre steder på kroppen. 

»Hun blev i en tidlig alder ramt af spedalskhed på en måde, som gjorde hende invalid, og der er ingen tvivl om, at hun har været invalideret de sidste år af sit forholdsvist korte liv.«

Hvordan Jesper Boldsen kom på sporet af, at den unge kvinde var et offer for spedalskhed, kan du finde svar på i videoen ovenfor. Der kan du også blive klogere på, hvad vi kan bruge forskningen i gamle skeletter til i dag.

Bestil en forsker i 2020

Bestil en Forsker er et initiativ under Forskningens Døgn – en videnskabsfestival arrangeret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Bestil en Forsker foregår fra 20. - 26. april 2020.

Bestil en forsker direkte på Forskningens Døgns hjemmeside

Bestil et gratis foredrag med Jesper Boldsen

Har du lyst til at høre mere om Jesper Boldsens forskning i skeletter og vores forfædres sygdomme, kan du bestille et gratis foredrag med ham som en del af Bestil en Forsker-ordningen under Forskningens Døgn - en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med over 600 events og mere end 75.000 besøgende.

Læs mere om ordningen, og hvordan du bestiller (i 2020), i artiklen Tilbud til alle: Få besøg af en forsker - det er helt gratis.

Jesper Boldsen deltager med foredraget ‘Livet i spejlet: Historien fortalt af de døde’, hvor han blandt andet vil forsøge at give svar på, hvad mennesker døde af før i tiden, og hvordan mennesker levede før den dødelige afslutning.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.