Forskerens favorit: 'Dobbeltbarnet' viser os, hvorfor indsamling af kroppe er vigtig
Videnskabsfolk har længe indsamlet både normale og anormale kroppe til brug i fremtidens forskning. Her får du den fascinerende historie om ’dobbeltbarnet’.

Lektor Karin Tybjerg (KU) forklarer, hvorfor dobbeltbarnet og andre indsamlede kroppe er interessante i et videnskabshistorisk og forskningsmæssigt perspektiv. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Lektor Karin Tybjerg (KU) forklarer, hvorfor dobbeltbarnet og andre indsamlede kroppe er interessante i et videnskabshistorisk og forskningsmæssigt perspektiv. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

»Kl. 6 om Eftermiddagen hensov de ganske roligt, uden mærkelig Agonie, först Marie og 2-3 Minuter senere Martha, netop 10 Dage efter Födselen.«

Sådan beskriver en afhandling fra 1857 det kortvarige liv for et sæt siamesiske tvillingesøstre, der blev født sat sammen i underkroppene - det såkaldte 'dobbeltbarn'.

I dag kan man se Marie og Martha på udstillingen Det indsamlede menneske på Medicinsk Museion i København.

Oplev Karin Tybjerg til Forskerzonen Live

Onsdag 26. september kan du høre Karin Tybjerg fortælle om udstillingen Det indsamlede menneske til eventet Forskerzonen Live, hvor der også er forskerforedrag om robotter og kunstig intelligens samt smagsprøver på mad fra havet ved gastrofysiker Mathias Porsmose. 

Læs meget mere om Forskerzonen Live, og tilmeld dig her.

Karin Tybjerg, der er videnskabshistoriker og lektor ved Københavns Universitet, fortæller i videoen herover om, hvorfor dobbeltbarnet er så fascinerende, og om, hvorfor forskere overhovedet 'samler på kroppe'.

Et møde med egen dødelighed

Tvillingesøstrene blev født under fattige kår i København i 1848.

Lægen Carl Levy udstoppede dobbeltbarnets hud, så man kunne se, præcis hvordan søstrene havde set ud, og i videoen kan man se dem i tre dele: Hud, skelet og organer.

»Når man ser på sådan et par børn, så er det umuligt ikke at være menneskeligt berørt af, at man står overfor et par spædbørn, som har været levende børn. Og man bliver på en meget konkret måde konfronteret med sin egen kropslighed og sin egen dødelighed,« siger Karin Tybjerg.

Samlinger af kroppe gavner patienter

’Samlingsvidenskab’ kan ofte lyde en anelse støvet og kedeligt – det er noget med kuriøse, gamle genstande i glasmontrer.

Forskerens favorit

'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Karin Tybjerg, videnskabshistoriker og lektor på KU, fortælle to tvillingesøstre, der blev født som et dobbeltbarn i 1848.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.  

Men det er i virkeligheden disse samlinger, der forbinder os som patienter med den videnskabelige forskning, forklarer Karin Tybjerg.    

Ved at indsamle og kategorisere forskellige syge og ikke-syge kroppe kan vi skabe grundlaget for bedre diagnosticering.

Det er i princippet den samme form for indsamling, man laver i dag, når man vælger at gemme blodprøver fra nyfødte børn og bevarer dem i et stort kartotek.

»Her er det interessant, at de moderne samlinger ligner de historiske samlinger, fordi man har haft samme mål om at forbinde en sygdom med noget, som man kan undersøge i det kropsmateriale, man har indsamlet,« forklarer Karin Tybjerg i videoen, som du kan se øverst.

Karin Tybjerg fortæller meget mere om udstillingen Det indsamlede menneske til arrangementet Forskerzonen Live. Læs mere, og tilmeld dig her

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.