Forskerens favorit: Bjørnedyr er ekstreme overlevere
I ’Forskerens favorit’ kan du se med, når forskere fortæller om de ting, som de brænder allermest for i deres forskning. Denne gang fortæller forsker Reinhardt Møbjerg Kristensen om det forunderlige bjørnedyr, der både kan overleve i ekstrem kulde, varme og tørke.

Se med, når Reinhardt Møbjerg Kristensen fortæller om sin store passion, bjørnedyret. (Video: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

Se med, når Reinhardt Møbjerg Kristensen fortæller om sin store passion, bjørnedyret. (Video: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

De fleste forskere brænder for deres eget fag. Men ofte er der nogle dele af faget, som de brænder mere for end andre.

I ’Forskerens favorit’ kan du se med, når nogle af Danmarks klogeste forskere fortæller om den ting, de brænder allermest for i deres forskning. 

Forskerens favorit

'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se professor ved Statens Naturhistoriske Museum, Reinhardt Møbjerg Kristensen, fortælle om bjørnedyret, som er et dyr, der kan overleve i selv de mest ekstreme miljøer. 

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør, og en myg. Se alle episoder her.  

I denne udgave af ’Forskerens favorit’ har ForskerZonen allieret sig med professor ved Statens Naturhistoriske Museum Reinhardt Møbjerg Kristensen, som tager os en tur med under mikroskopet og introducerer os for et skildpaddebjørnedyr, han har fundet på sit eget tag.

Bjørnedyret er en sand overlever

Skildpaddebjørnedyret, som du kan se i videoen, er et af de mest resistente af alle bjørnedyr. Det kan både overleve at blive frosset ned til det absolutte nulpunkt og at blive udtørret til en grad, hvor det faktisk er dødt, indtil det igen får vand.

Bjørnedyr er verdens mindste flercellede dyr med en størrelse på mellem 0,05 og 1,5 millimeter. Men på trods af dets størrelse, kan det altså leve i miljøer, hvor det burde være umuligt at overleve.

De sejlivede, små bjørnedyr kan også overleve at rejse ud i rummet, med alt hvad det indebærer af vægtløshed, kosmisk stråling og ekstrem kulde. En rejse, hvor dyret vel og mærke rejser uden på rumskibets beskyttende rammer.

Se med, og lær meget mere om de små bjørnedyr, som formår at overleve under ekstreme forhold, hvor ingen andre levende væsener har en chance for at slippe med livet i behold.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk