Forskerens favorit: Myg kan lære os at lave supertynde kanyler
Det svirrer i ørerne af denne 'Forskerens Favorit', som kan lære os et og andet om smartere nåle til injektion. Se med, når Torben Lenau fortæller om myggens smarte snabel.

Lektor Torben Lenau fra DTU Mekanik fortæller, hvordan myggens stikapparat kan give os viden, vi kan bruge til at bygge bedre og smartere kanyler. (Video: Kristian Højgaard Nielsen) 

Lektor Torben Lenau fra DTU Mekanik fortæller, hvordan myggens stikapparat kan give os viden, vi kan bruge til at bygge bedre og smartere kanyler. (Video: Kristian Højgaard Nielsen) 

Vi kender alle den højfrekvente summen i soveværelset. Og næste morgen er resultatet sikkert: Små, fine men kløende buler de mest irriterende steder og en mæt og tilfreds myg – nu klar til at blive til flere af slagsen.

De fleste er ikke begejstrede for myg, men det bør vi måske være. I videoen fortæller lektor Torben Lenau fra DTU Mekanik, hvorfor myggen er hans favorit.

For faktisk er myggen, eller rettere dens snabel-kanyle som volder så megen kløe, lidt af et vidunder, som vi bør lære af.

Forskerens favorit

'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se lektor Torben Lenau fra DTU Mekanik fortælle, hvordan et af verdens mest upopulære dyr også rummer spændende muligheder for os mennesker. 

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.  

En bøjelig kanyle skader ikke

Myggens kanyle er halvt så tykt som et hår og lavet af et materiale, der minder om plastik. Det er fleksibelt, så det kan følge hudens bevægelser uden at skade.  Desuden består den af flere rør, så myggen kan puste og suge samtidig. Hvad forhindrer os i at gøre det samme, når vi designer kanyler, spørger Torben Lenau.

Se med i videoen, hvor Torben Lenau fortæller, hvorfor myggen er så enormt genial i den måde, den prikker hul i huden og får adgang til vores lækre blod.

Myggens egen ’kanyle’ er blandt andet pakket ind på en særlig vis, og hvis vi kan gøre noget lignende, er det er en helt ny måde at tænke kanyler på.

Myggen er, ifølge Torben Lenau, et rigtig godt eksempel på, hvordan vi kan lede efter løsninger på tekniske problemer ude i naturen og bruge naturens kunnen i kombination med vores egne kreative ideer – det, der også kaldes biomimetik eller bare bionik.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk