Hvor mange timer har du sovet i nat? Fem timer? Ni?
Ifølge moderne neurovidenskab er svaret på dette langt fra ligegyldigt. Din hjerne har nemlig brug for søvnen for at fungere optimalt.
Det fortæller lektor Birgitte Rahbek Kornum fra Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet om i videoen foroven.
Hun har tidligere i år udgivet bogen ‘Forstå din søvn – Hvad videnskaben siger om god søvn, og hvordan du opnår det!’, som du også kan læse et redigeret uddrag af her på Forskerzonen.
\ Serie: 5 ting, du skal vide om…
I serien allierer Forskerzonen sig med nogle af Danmarks førende forskere.
Her kan du se med, når forskere fortæller om de allervigtigste fakta, du skal vide om et givent emne inden for deres forskning.
Husk nu at få sovet!
Du har sikkert mødt nogle, der har insisteret på, at de kun behøver få timers søvn hver nat – eller måske er du selv en af dem.
Men fra forskningen ved man, at menneskehjernen har brug for at få sovet ordentligt, hvis den skal klare sine mange opgaver på højeste niveau. Så din insisterende ven tager højst sandsynligt fejl om sig selv, fortæller Birgitte Rahbek Kornum:
»Det er mere sandsynligt at blive ramt af et lyn, end at man er ét af de få mennesker, der kan klare sig med seks timers søvn per nat. Langt de fleste mennesker ligger i 7-8 timers-intervallet,« siger hun.
Forsøg har vist, at man efter bare tre dage med kun seks timers søvn per nat kan måle, at hjernen fungerer dårligere.
Til gengæld er det ikke så vigtigt, hvornår du vælger at sove, eller om du vågner i løbet af natten. Bare du sørger for at få nok timer i drømmeland samlet set.
Se videoen, og hør om de fire søvnfaser, og hvordan immunforsvaret spiller en rolle for din søvn.
LÆS OGSÅ: Tre myter om søvn, vi bør putte langt væk
LÆS OGSÅ: Sådan giver du din hjerne en god nats søvn
LÆS OGSÅ: 10 fakta om god søvn, søvnbesvær og mærkelige søvnvaner