Forskerens favorit: Pusterør fortæller spøgelseshistorier fra Borneos jungle
I 'Forskerens favorit' fortæller forskerne om de genstande, de brænder for i deres forskning. Denne gang kan du se med, når religionshistoriker Mikael Rothstein fortæller om et pusterør, han har fået på en af sine mange forskningsrejser til Borneo.

Se med, når religionshistoriker Mikael Rothstein fortæller, hvordan jæger-samlerne på Borneo jager med pusterør. (Video: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

Se med, når religionshistoriker Mikael Rothstein fortæller, hvordan jæger-samlerne på Borneo jager med pusterør. (Video: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

Forskning er hverken tørt eller kedeligt, hvis man spørger forskerne selv. Men nogle ting er alligevel mere spændende end andre. 

I 'Forskerens favorit' tager ForskerZonen dig med på besøg hos nogle af landets førende forskere, som viser og fortæller om de genstande, der betyder mest i deres forskning. Det kan være alt fra et bjørnedyr til seje væsker.

I denne video tager vi med religionshistoriker Mikael Rothstein, lektor, mag.art. og ph.d. i religionshistorie ved Syddansk Universitet, på jagt blandt Borneos jæger-samlere, penanerne.

Pusterøret symboliserer penanerne

For penanerne er det foretrukne jagtvåben et langt pusterør, der er lavet af træ. En såkaldt keleput. Og det er netop dette pusterør, som er Mikael Rothsteins foretrukne forskningsgenstand.

»Den symboliserer for mig alt, der har med mit arbejde i regnskoven at gøre. Hvis man skal finde en genstand, som repræsenterer de mennesker, jeg studerer, så bliver det denne her, for livets opretholdelse kræver det her redskab«, fortæller Mikael Rothstein i videoen, hvor du kan se nærmere på pusterøret.  

Men hos penanerne er jagt ikke bare jagt. Blandt Borneos jæger-samlere har jagt tilknyttet talrige religiøse forestillinger.

Når man skal på jagt, er det derfor vigtigt at alliere sig med ånderne, som bor i regnskoven, så de ikke går hen og forpurrer jagten, eller det der er værre, som du kan læse meget mere om i artiklen ’Borneos jæger-samlere jager blandt ånder og dæmoner’

Bestil et gratis foredrag med Mikael Rothstein

Har du lyst til at høre mere om Mikael Rothsteins forskning i, kan du bestille et gratis foredrag med ham som en del af Bestil en Forsker-ordningen under Forskningens Døgn - en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med over 600 events og mere end 75.000 besøgende.

Bestil en forsker i 2020

Bestil en Forsker er et initiativ under Forskningens Døgn – en videnskabsfestival arrangeret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Bestil en Forsker foregår fra 20. - 26. april 2020.

Bestil en forsker direkte på Forskningens Døgns hjemmeside

Læs mere om ordningen, og hvordan du bestiller (i 2020), i artiklen Tilbud til alle: Få besøg af en forsker - det er helt gratis.

Mikael Rothstein deltager med foredraget ‘Hvad er religion egentlig for noget?’, hvor han taler om, hvorfor mennesker producerer religion med eksempler fra Borneos jæger-samlere, Folkekirken, Scientology, islam i Iran og meget mere. 

Serie: Forskerens favorit

I 'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se religions-historiker Mikael Rothstein fortælle om et pusterør, som han har fået på en af sine 10 forskningsrejser blandt penanerne på Borneo.   

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, seje væsker, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.  

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk