Hvad drikker fisk?
Øhhh.. Godt spørgsmål!
Hvad drikker fisk

Drikker fisk overhovedet? Ja! Og nogle af dem tisser også. (Foto: Shutterstock)

Drikker fisk overhovedet? Ja! Og nogle af dem tisser også. (Foto: Shutterstock)

Magnus er 6 år og meget nysgerrig. Han undrer sig over, hvad havfisk drikker, fordi han har hørt, at man ikke må drikke saltvand.

Så har havfiskene et system til at skylle saltet fra eller hvad?

Videnskab.dk skynder sig at sende spørgsmålet videre til Hans Ramløv, som er lektor i zoo-fysiologi på Roskilde Universitets Center (RUC).

»Det er godt nok en ualmindelig skarpsynet 6 årig,« udbryder Hans Ramløv, da han hører spørgsmålet.

»Fisk drikker nemlig saltvand fra havet, men de har en saltpumpe, som aktivt pumper det overflødige salt ud af kroppen gennem gællerne. Saltkoncentrationen i kroppen er lavere end i det omgivende hav. Egentligt kan man sige, at fiskene har en højere vandkoncentration i blodet, end der er i havet omkring dem. Fiskene taber hele tiden vand til omgivelserne, især via gællerne,« forklarer Hans Ramløv.

LÆS OGSÅ: Hvordan drikker hvaler?

Havfisk tisser ikke - men ferskvandsfisk gør

Alle havfisk drikker af havvandet, men de tisser ikke som os andre - i stedet taber de vandet gennem gællerne samtidigt med, at de også udskiller saltet gennem disse.

Ferskvandsfisk har det modsatte problem. Hos dem er saltkoncentrationen højere i kroppen end i omgivelserne, men der strømmer hele tiden vand ind igennem deres gæller.

Disse fisk tisser derfor hele tiden en meget fortyndet urin, for ikke at svulme op på grund af alt det vand, der strømmer ind i dem.

Hos de fleste hvirvelløse dyr (såsom orme, snegle, vandmænd) er saltkoncentrationen stort set den samme i og udenfor dyrene, og de har derfor ikke nogen grund til hverken at drikke eller tisse, undtaget når det tjener det formål at komme af med affaldsstoffer.

Vi takker for svaret og sender en T-shirt til Magnus på 6 år.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller stille dit eget spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Kan dyr være kræsne?

LÆS OGSÅ: Sådan drikker dyrene

LÆS OGSÅ: Hvorfor renser vi ikke saltvand og drikker det?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk