Sådan drikker dyrene
Se hvordan hunde og kolibrier indtager væske med tunger og metoder, der er vidt forskellige fra både mennesker og hinanden.

Uden mad og drikke duer helten ikke. Og det gælder også hans bedste ven.

Faktisk gælder det alle dyrearter - men dyrs tunger er lige så forskellige som resten af deres anatomi. Som følge heraf bruger de dem også på vidt forskellige måder.

To nylige studier udforsker, hvordan forskellige dyrs tunger er designet, og hvordan det afgør hvordan dyrene indtager væske.

Hunde og kolibrier drikker forskelligt

Margaret Rubega fra University of Connecticut forklarer, hvordan kolibrier suger nektar ud af en blomsterstilk: Bittesmå flapper, såkaldte lameller, på overfladen af tungen binder væsken til sig - uden at bruge nogen muskler. Når kolibrien trækker sin kløftede tunge tilbage i næbbet, følger væsken med af sig selv.

Hunde derimod, bruger tungen til at lappe væske i sig, forklarer A. W. Crompton og Catherine Musinsky fra Harvard University. Cromptons hund Matilda demonstrerer, hvordan hunde lapper ved at brede tungen ud som en tallerken og nærmest 'slå' vandet op i munden.

Video og stilbilleder: Alejandro Rico-Guevara and Margaret A. Rubega/PNAS A. W. Crompton og Catherine Musinsky/Biology Letters
Musik: Prelinger Archives
Redigering: Anette Heist
Produceret af: Flora Lichtman for ScienceFriday 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk