For få dage siden afsluttede seks mand en 105 dage lang simuleret rummission til planeten Mars.
Siden 31. marts i år har de seks personer opholdt sig i en særlig isolationsfacilitet i Moskva. Her har de levet og arbejdet, som om de var på en rigtig mission til Mars.
Undervejs har de skullet håndtere simulerede uheld, og de har været udsat for forsinkelse i kommunikationen med Jorden på op til 20 minutter hver vej. På en rigtig mission er denne forsinkelse en konsekvens af, at radiobølgerne selv med lysets hastighed er længe om at komme fra rumskibet til Jorden og tilbage.
Psykologiske og fysiologiske effekter
Besætningen har været sammensat af en tysk ingeniør (Oliver Knickel) og en fransk pilot (Cyrille Fournier), der begge hører under det europæiske rumagentur (ESA). De øvrige deltagere har været fra Rusland: to kosmonauter (Sergei Ryazansky og Oleg Artemyev), en læge (Aleksei Baranov) og en idrætsfysiolog (Aleksei Shpakov).
Det centrale formål har været at undersøge de psykologiske og fysiologiske effekter af en sådan mission. Hvad sker der, når seks mennesker er tvunget til at leve og arbejde tæt sammen under forhold, hvor det ikke er muligt at slippe væk? Hvordan klarer de nødsituationer?
Det netop afsluttede forløb er en del af det såkaldte Mars500-program og som sådan kun en forsmag på en meget længere simuleret Mars-rejse, der skal vare i 520 døgn.
Denne mission skal efter planen starte i begyndelsen af 2010 med en ny besætning på seks personer.
Artiklen er lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium