Andromedagalaksen er Mælkevejens nærmeste større galaksenabo. Den ligger ca. 2,5 mio. lysår fra Jorden og er det fjerneste objekt, der kan ses med det blotte øje. Billedet her er en kombination af optagelser lavet af de europæiske rumobservatorier Herschel og XMM-Newton.
Herschel studerer himlen i infrarødt lys (varmestråling), mens XMM-Newton fanger røntgenstråling, der er lys med meget høj energi.
På billedet er det infrarøde lys gengivet i orange farver, mens røntgenstrålingen er gengivet i blå farver.
Den infrarøde stråling kommer fra områder med gas og støv, hvor nye stjerner fødes. Herschel’s observationer er det mest detaljerede infrarøde portræt af Andromedagalaksen, der nogensinde er blevet lavet.
Røntgenobservationerne afslører døende eller døde stjerner, der især er koncentrerede i galaksens centrale dele. Ringene af glødende gas og støv, der afsløres af Herschel’s observationer, er ifølge nogle astronomer skabt af et nyligt sammenstød mellem Andromedagalaksen og en anden, mindre galakse.
Observationer som disse kan således på afgørende vis hjælpe astronomerne med at få større indsigt i, hvordan store spiralgalakser som Andromedagalaksen er opbygget og har udviklet sig. Artiklen er lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium