Udfoldningen var sket 12 timer tidligere – altså i fredags kl. 4 dansk tid – og bekræftelsen kom i form af radiosignaler fra NanoSail-D.
Det var ellers frygtet, at missionen var slået fejl, idet udfoldningen af det kun knapt 10 kvadratmeter store sejl egentlig skulle være sket i begyndelsen af december. NanoSail-D blev opsendt i sammenfoldet stand om bord på mikrosatellitten FASTSAT den 19. november (20. november i Danmark).
Den 6. december bekræftede signaler fra FASTSAT, at NanoSail-D som planlagt var blevet skudt ud fra modersatellitten.
En timer-mekanisme skulle så sørge for at folde solsejlet ud tre døgn senere, den 9. december, men det skete ikke. Ligegyldigt hvad der er grunden til, at udfoldningen ikke fandt sted som planlagt, så kan NASA nu glæde sig over, at NanoSail-D endelig er på banen.
Et solsejl drives frem af Solens lys – en teknologi, der sidste år blev demonstreret af det japanske solsejl IKAROS på en rejse til Venus.
Efter planen skal NanoSail-D kredse om Jorden i 70-120 dage og afprøve, om solsejl kan anvendes til at bremse udtjente satellitter, så de kan brænde op i Jordens atmosfære. Læs mere i denne pressemeddelelse fra NASA (på engelsk).
Artiklen er lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium