I december 2020, midt i pandemien, tog jeg den noget tvivlsomme beslutning at flyve 11.200 km fra mit hjem i Nordirland til Santiago i Chile.
Derefter gik jeg ombord på endnu en flyvemaskine og fløj to timer, hvorefter jeg kørte i yderligere to timer bare for at opleve to minutter og 20 sekunders mørke.
Jeg fulgte retningslinjerne fra både den britiske og den chilenske regering. Jeg ordnede min rejseforsikring, jeg tog en PCR-test, 72 timer før jeg ankom til Chile, jeg bar mundbind under de 15-timers flyvning og fik min temperatur taget i hver bygning, jeg kom ind i.
Jeg risikerede også at blive strandet på den anden side af kloden ugen før jul, da Storbritannien overvejede at forbyde indenrigsflyvninger fra England til Nordirland.
Du undrer dig måske over, hvorfor jeg gik gennem alt det besvær.
Svaret? For at være vidne til det mest spektakulære syn i naturen: en total solformørkelse.
Desværre kom det chilenske vejr i vejen for mine bestræbelser, og et tykt skydække nægtede mig et glimt af Solens flygtige og smukke atmosfære.
Det var min tiende solformørkelsestur. Jeg har tidligere rejst for at bevidne otte totale formørkelser (hvoraf jeg missede den ene på grund af skyer) og en ringformørkelse.
En sjælden oplevelse
Denne uge er der ikke behov for at rejse, for en formørkelse vil være synlig her i Nordeuropa. Men jeg forventer ikke, at denne bliver dramatisk, og det skal du heller ikke.
At se en solformørkelse er en sjælden oplevelse og en, der driver solformørkelses-jægere som mig.
At være vidne til, at dag bliver til nat et øjeblik, at føle temperaturen styrtdykke, at se fugle gå til ro, måske se mystiske skyggebånd, mærke dine hår rejse sig og adrenalinen pumpe gennem dine årer i de dyrebare få minutter er altid, altid det værd.
En total solformørkelse opstår, når Månen fuldstændig dækker for Solen. Dette sker, fordi Månen er cirka 400 gange mindre end Solen, men også 400 gange tættere på, hvilket giver dem den samme tilsyneladende størrelse på himlen.
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Ringformørkelse og delvis formørkelse
Fordi Månens bane om Jorden ikke er perfekt cirkulær, kan den undertiden se lidt mindre ud end Solen. Når denne tilpasning sker, er vi vidne til en ringformørkelse – en ‘ring af ild’ vises omkring Månen, fordi en glorie af solskiven stadig er synlig.
I en ringformet formørkelse ændrer temperaturen sig knap nok, skyggerne opfører sig, som du forventer, og Solens korona forbliver skjult bag sollyset. Torsdag 10. juni vil en ringformørkelse være synlig fra dele af det nordøstlige Canada, Grønland og Sibirien.
I Storbritannien og Danmark ser vi en delvis solformørkelse, hvor op mod en tredjedel af Solen vil blive blokeret af Månen.
Begivenheden begynder omkring kl. 11.30 dansk tid og slutter omkring kl. 13.50. De fleste mennesker vil slet ikke lægge mærke til, hvad der foregår over deres hoveder, selv med klar himmel.
For overhovedet at se begivenheden har du brug for specielt godkendte solformørkelsesbriller, der reducerer sollys til sikre niveauer. Ser man direkte på Solen under alt andet end en total formørkelse – når Solen er fuldstændig blokeret – kan det forårsage alvorlig og uoprettelig øjenskade.

Men der er andre sikre, indirekte måder at opleve begivenheden på. Brug af en hullinse (to ark papir eller pap med et lille hul i et af dem) giver dig mulighed for at projicere et billede af Solen på jorden eller en væg.
Alt andet med et lille hul, der kan bruges til at skabe en skygge, vil også virke – et dørslag, hullerne i en kiks, mellemrummene mellem bladene i et træ og endda mellemrummet mellem to fingre kan fungere med en vis tålmodighed.
Jagten på formørkelser
Selvom torsdagens begivenhed kan vise sig at være undervældende, selv for dem, der ser den under de bedste forhold, vil jeg opfordre enhver med lyst til eventyr til at forsøge at opleve en total solformørkelse et eller andet tidspunkt i deres liv.
Den næste er 4. december i år. Desværre vil den kun være synlig fra Antarktis. Rejserne til den har et smertefuldt prisskilt på 130.000 kroner og opefter – selv jeg bliver måske nødt til at gå glip af den.
Jeg planlægger at rejse til Indonesien i 2023 for at se totaliteten under en hybridformørkelse – total formørkelse en del af dagen, ringformet under resten. USA, Mexico og Canada vil opleve endnu en total solformørkelse i 2024, kun syv år efter en i 2017, der kun var synlig fra USA og blev anset for at være den mest sete begivenhed i menneskets historie.
Spanien er vært for en total solformørkelse i 2026, der igen kan ses som en delvis formørkelse fra Nordeuropa. Men som formørkelsesjægeren Rebecca Joslin i begyndelsen af 1900-tallet sagde:
»Formørkelser er undvigende og provokerende. De besøger kun den samme lokalitet en gang i århundreder. Derfor vil det ikke være tilstrækkeligt at sidde stille og roligt derhjemme og vente på, at en kommer forbi. Man skal være oppe på dupperne og gå på jagt.«
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Jonas Salomonsen.