Øjenkontakt med dit spædbarn er godt af mange årsager.
Nu viser ny forskning, at det sågar kan sætte forældrenes og barnets hjerner ‘i sync’.
Det kan være vigtigt for barnets kommunikation og læring, skriver University of Cambridge, der står bag studiet, i en pressemeddelelse.
Det er tidligere blevet bevist, at alt fra følelser til hjerterytme kan synkroniseres, når forældre interagerer med deres børn, og andre studier har konkluderet, at voksne taler bedre sammen, når deres hjernebølger er i sync.
Derfor kastede et forskerteam fra University of Cambridge, der er specialiseret i hjerneforskning blandt spædbørn, sig ud i en undersøgelse af, hvorvidt forældre og deres spædbørn også kunne komme på ‘hjernebølgelængde’, og hvordan det ville påvirke dem.
Forskerne opstillede 2 eksperimenter med 36 spædbørn i alt. De målte børnenes hjerneaktivitet med en såkaldt Elektroencefalografi (EEG), der kan måle hjernens elektriske aktivitet.
- I det første eksperiment så 17 spædbørn en video med en voksen kvinde, der sang vuggeviser. Kvindes hjerneaktivitet var allerede målt. Kvinden så skiftevis på børnene og væk fra dem.
- I det andet eksperiment blev videoen erstattet af en kvinde i kød og blod, der sang vuggeviser, mens hendes hjerneaktivitet blev målt. Kvinden så også her skiftevis på børnene og væk fra dem. Her deltog 19 spædbørn.
I første eksperiment viste det sig, at børnenes hjernebølger blev synkroniseret med den syngende kvinde, når deres øjne mødtes.
I det andet eksperiment viste det sig, at både kvinden og barnets hjernebølger blev synkroniseret, når de havde øjenkontakt.
Forskerne mener, at det er den fælles intention om at ville kommunikere med hinanden, der bringer hjernebølgerne i sync.
»Når den voksne og spædbarnet ser på hinanden, signalerer de, at de er tilgængelige, og at de gerne vil kommunikere med hinanden,« fortæller Victoria Leong, der er hovedforfatter bag studiet og lektor i psykologi ved University of Cambridge, i pressemeddelelsen.
Det kan desuden gøre forældre og deres børn bedre til at kommunikere og dermed lære mere effektivt, fortæller Victoria Leong i pressemeddelelsen.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS).