Hit med krummerne: Storby-mus i slagsmål kåret som årets naturfotografi
Også pletskud af en orangutang, et næsehorn, rensdyr og jaguarer hædres i konkurrencen 'Wildlife Photographer of the Year'.
vildtfoto vinder 2020

Naturen er nogle gange lige foran næsen på os. Årets bedste naturfotograf har fanget to engelske mus, som mosler over et par brødkrummer i Londons undergrund. (Foto: Sam Rowley)

Naturen er nogle gange lige foran næsen på os. Årets bedste naturfotograf har fanget to engelske mus, som mosler over et par brødkrummer i Londons undergrund. (Foto: Sam Rowley)

Det er hverken majestætiske løver eller isbjørne, der pryder årets bedste fotografi af vildtlevende dyr.

Det er to små mus.

Musene kæmper om en lille bid mad, og motivet er fanget et splitsekund før, den ene triumferende piler af.

’Station squabble’, hedder fotografiet og er knipset af den engelske fotograf Sam Rowley, som netop har vundet dette års ’Wildlife Photographer of the Year LUMIX People's Choice Award’.

 

Ud af 48.000 indsendte billeder blev 25 finalister udvalgt af Natural History Museum i London. Nu har naturfans og andre interesserede altså stemt og kåret Sam Rowley til årets bedste naturfotograf.

»Sams billede giver os et fascinerende glimt ind i, hvordan dyreliv udspiller sig i menneskedominerede omgivelser. Musenes opførsel er formet af vores daglige rutiner, af den transport vi benytter, og af den mad vi smider ud,« siger Sir Michael Dixon, som er direktør for Natural History Museum i London i en pressemeddelse.

Fotografen selv er mere end tilfreds og kalder det en »livslang drøm at vinde konkurrencen«. Han håber, at fotografiet kan »vise mennesker det uventede drama, som findes i selv de mest velkendte områder af byen,« fortæller han selv i pressemeddelelsen fra Natural History Museum i London.

Skal du et smut til London, er finalisterne udstillet på Natural History Museum frem til 31. maj.

Ellers kan du nyde konkurrencens fem bedste billeder i digital udgave lige her.

Årets naturfoto 2020 orangutang

Et hjerteskærende motiv af en orangutang, der udnyttes til menneskers underholdning. Fotografiet hedder 'Losing the fight', og er taget af Aaron Gekoski fra Storbritannien. (Foto: Aaron Gekoski)

 

Årets naturfoto 2020 rensdyr

Hvor mange rensdyr kan du få øje på? Det unikke motiv er fanget af Francis De Andres fra Spanien og har fået navnet 'Spot the Reindeer'. (Foto: Francis De Andres)

 

Årets naturfoto 2020 næsehorn

Et ømt øjeblik mellem en naturbeskytter og det næsehorn han passer på. 'The Surrogate Mother' er titlen på fotografiet, som er taget  af Martin Buzora fra Canada. (Foto: Martin Buzora)

 

Årets naturfoto 2020 jaguar

Mor og jaguarunge flår en anakonda i småstykker. Michel Zoghzoghi fra Libanon er manden bag fotografiet med den humoristiske titel ’Matching Outfits’. (Foto: Michel Zoghzoghi)

Kan du ikke få nok? Se tidligere års finalister i de følgende links:

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.