Murmeldyret, der lever i Qilianbjergene i Kina, er for kort tid siden vågnet fra sit seks måneder lange vinterhi. Og selvom det tidligere har spottet, at der lurer en ræv et sted derude, så er det nødt til at tage chancen og forlade sine unger for at lede efter føde.
Resultatet af denne beslutning, som kan ses foroven, virker mest af alt som et komisk højdepunkt taget ud af en tegnefilm. Men samtidig fanger dette skæbnesvangre øjeblik også den barskhed, der ulmer i vores natur.
Og det er åbenbart noget, som taler til os. I hvert fald vandt fotografiet, der er taget af den kinesiske fotograf Yongqing Bao, hovedprisen ved dette års ‘Wildlife Photographer of the Year’ konkurrence, da vinderne blev offentliggjort 15. oktober.
LÆS OGSÅ: Årets bedste naturfoto 2017 sætter fokus på tragisk krybskytteri
Plads til lidt af hvert
Konkurrencen, hvor de bedste fotografier af vores planets rige flora og fauna fejres, bliver hvert år afholdt af Natural History Museum i London.
Mere end 50.000 fotografier var i år blevet sendt ind til konkurrencen, der udpeger vinderfotografier i en række forskellige kategorier.
Fotografierne afbilleder skønne, dramatiske og barske motiver fra alle afkroge af vores natur, og der indgår sågar også et par billeder fra byens betonjungle.
Alt fra close-up billeder af bittesmå edderkopper til store forsamlinger af antiloper, der vandrer igennem en sneklædt ørken, er repræsenteret i konkurrencen.
Fælles for de fleste af billederne er dog, at der ligger et massivt benarbejde bag dem. Fotografer har i mange tilfælde ligget på lur i månedsvis på jagt efter det perfekte knips, som kan tage flere års planlægning.
Så klik dig igennem galleriet i toppen af artiklen og se et udvalg af de allerbedste naturfotografier – samt et par af dem, der var lige ved at klare skærene.
LÆS OGSÅ: Årets flotteste naturfotos 2016: Sød orangutang og glubsk leopard
LÆS OGSÅ: Komodovaraner i kamp: Videnskabens bedste billeder i 2015
Man kan næsten høre murmeldyrets hvin i dette højintense øjeblik, hvor ræven, der længe har ligget på lur, går til angreb. Hvad der videre hændte, overlader vi til fantasien. Fotografiet, der er taget af kinesiske Yongqing Bao, vandt en delt førsteplads i kategorien ‘Behaviour: Mammals’ og blev samtidig den samlede vinder af Wildlife Photographer of the Year. (Foto: Yongqing Bao)
Græsstrående flyver på dramatisk vis ud af munden på denne lamslåede guanaco, idet en puma er sprunget på den. Fotografiet er taget af tyske Ingo Arndt, der havde brugt syv måneder på at følge pumaer i Patagonien i Chile. Arndt blev belønnet med en delt førsteplads i kategorien ‘Behaviour: Mammals’ for sit hårde arbejde. Guanacoen, der er beslægtet med kamelen, slap i dette tilfælde med livet i behold, da den fik rystet pumaen af sig, før den havde fået dødsstødet. Pumaen måtte derfor gå sulten hjem – som det er tilfældet i fire ud af fem tilfælde, når pumaen går på jagt. (Fotografi: Ingo Arndt)
Ved første øjekast ligner dyret her i påfaldende grad en myre. Og det troede fotografen Ripan Biswas, der var i færd med at fotografere en myretue i Indien, da også til at starte med, at det var. Men ved nærmere eftersyn opdagede han, at dyret havde otte ben. Mange edderkopper imiterer myrer for at gå jagt uden selv at blive spist. Og det virker altså til, at det netop er, hvad denne edderkop har forsøgt på, inden han blev afsløret på dette fotografi, der blev kåret som årets dyreportræt. (Foto: Ripan Biswas)
Trumps mur mellem USA og Mexico påvirker ikke blot mennesker. Alejandro Prieto har her fanget en han-jaguar, som trasker rundt på den amerikanske side af grænsen under Arizonas stjerneklare nattehimmel. Jaguaren er ekstremt truet i USA, og på nuværende tidspunkt kender man kun til to nulevende eksemplarer på amerikansk grund, som begge er hanner. Videreførslen af deres gener hænger i en tynd tråd, og de er derfor stærkt afhængige af muligheden for at finde en mage på den anden side af grænsen. Fotografiet af den ensomme jaguar blev hædret som vinder i kategorien ‘Wildlife Photojournalism: Single Image’. (Foto: Alejandro Prieto)
Disse butsnudede frøer er på vej ud af deres vinterhi i det nordlige italien. Det er blevet forår, temperaturen er steget, og de skal til at parre sig, hvilket involverer, at hannen springer på hunnen, indtil hun lægger sine op til 2.000 æg. Manuel Plaickner, der har taget dette billede, har fulgt frøerne hvert forår i mere end ti år. Han lå på lur i en lille dam og ventede tålmodigt, indtil han fandt det perfekte tidspunkt til at knipse dette fotografi, der vandt i kategorien ‘Behaviour: Amphibians and Reptiles’. (Foto: Manuel Plaickner)
Den kinesiske fotograf Shangzhen Fan har i fugleperspektiv fanget en gruppe tibetanske antiloper i færd med at vandre igennem Kumukuli ørkenenen i deres søgen efter varmere temperaturer. Den tibetanske antilope kan overleve i højder op til 5.500 meter, hvor temperaturen kan falde ned til hele -40 grader. Fotografiet blev kåret som vinder i kategorien ‘Animals in their Environment’. (Foto: Shangzhen Fan)
Audun Rikardsen havde placeret en gren med et påmonteret kamera nær hans hjem i Norge i håb om, at en kongeørn ville sætte sig. Og det var der heldigvis en ørn, der besluttede sig for at gøre. Gennem tre år placerede han med jævne mellemrum føde nær kameraet, og kongeørnen blev mere og mere tryg ved grenen, som Rikardsen havde placeret. Resultatet blev dette fotografi, der vandt i kategorien ‘Behaviour: Birds’. Kongeørnens tilstedeværelse i Norge har i de seneste år vakt debat, da lokale landmænd beskylder ørnen for at dræbe deres dyr. Forskere peger dog på, at ørnene bliver brugt som syndebuk uden reelt set at have den store betydning. (Foto: Audun Rikardsen)
En ensom bisonokse står standhaftigt, mens snestormen raser omkring den på dette kunstneriske sort-hvid fotografi, som Max Waugh har taget i Yellowstone National Park, USA. Bisonen overlever den hårde vinter ved at spise græs og frø, som ligger under det tykke lag af sne. Fotografiet vandt prisen som årets bedste sort-hvid fotografi. (Foto: Max Waugh)
Charlie Hamilton James har her fanget en flok rotter på Manhattan, midt i hvad der ligner en hyggelig lille komsammen. Den brune rotte stammer fra den asiatiske steppe og har spredt sig til resten af verden gennem handel. Rotterne er som skabt til livet i storbyen med deres hårdførhed samt deres sociale og kloge natur, som kan genkendes i dette fotografi, der blev hædret som vinder i kategorien ‘Urban Wildlife’. (Foto: Charlie Hamilton James)
De eksotiske omgivelser foroven minder måske om en scene fra Jurassic Park, men billedet er faktisk taget i Gorongosa National Parken i Mozambique. Her var Charlie Hamilton James, der også er manden bag det forrige billede af en flok rotter, heldig nok til at snige sig tæt nok på en elefant til at knipse dette fredfyldte foto. Elefanterne i området er ellers ekstremt menneskesky, efter at krybskytter under Mozambiques borgerkrig drev rovdrift på dem. Siden borgerkrigen sluttede i 1992, er antallet af elefanter dog vokset stabilt, og i dag huser parken 650 elefanter, der beskyttes af 250 vagter. Fotografiet, der var nomineret i kategorien ‘Animals in their Environment’, vandt ingen priser. (Foto: Charlie Hamilton James)
Jason Bantle har her fanget en vaskebjørn, der holder vagt fra dens rede i en slidt øse, i Saskatchewan i Canada. Vaskebjørnen bor på bagsædet af bilen sammen med fem unger, og for den er det den perfekte hule. Hullet i vinduet, som er den eneste indgang, er lige præcist stort nok til, at vaskebjørnen kan klemme sig igennem, uden at der er plads til, at glubske rovdyr kan komme på visit. Fotografiet her var næsten nok til at løbe med sejren i kategorien ‘Urban Wildlife’, men Jason Bantle måtte nøjes med juryens anerkendelse. (Foto: Jason Bantle)
1
/
11